StoryEditorOCM
Film & TV71. BERLINALE

Bravo, Radu Jude: Zlatnog medvjeda dobio rumunjski film ‘Baksuzno bubanje ili bezumni pornić‘, nastao i u koprodukciji Hrvatske

Piše Marko Njegić
6. ožujka 2021. - 13:05

Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem virtualnom izdanju Berlinalea, pod ravnanjem žirija u kojem se nalazila i Jasmila Žbanić, dobio je rumunjski film "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić", nastao i u (manjinskoj) koprodukciji Hrvatske, konkretno kompanije Kinorama.

Odlična je to vijest za hrvatske manjinske koprodukcije koje su protekle dvije godine bile prisutne i nagrađivane na Berlinaleu ("Bog postoji, njeno ime je Petrunija", "Šavovi", "Mare", "Otac"), ali ovaj put je jedna osvojila i glavnu nagradu, slavnog Zlatnog medvjeda.

"Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" je društveno-politička satira u režiji vodećeg rumunjskog filmaša Radua Judea ("Najsretnija djevojka na svijetu", "Svi u našoj obitelji", "Bravo!", "Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao Barbari", "Velika slika"), a govori o srednjoškolskoj profesorici koja se nađe u nevolji kad njezin kućni porno-video procuri na Internet.

Srebrnog medvjeda za najboljeg redatelja dobio je Dénes Nagy za mađarsku ratnu dramu "Natural Light". Prvu nagradu žirija primio je japanski filmaš Ryusuke Hamaguchi za film "Wheel of Fortune and Fantasy", drugu, pak, Maria Speth za "Mr Bachmann and His Class".

Najboljom glavnom ulogom proglašena je ona Maren Eggert u filmu "I’m Your Man" Marije Schrader, a sporednom Lilla Kizlinger za "Forest – I See You Everywhere" Bencea Fliegaufa.

Konačno, nagrada za najbolji scenarij otišla je u ruke Honga Sang-sooa za "Introduction".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 05:23