StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Boss Level‘: Akcijski heroj u ‘Beskrajnom danu‘

18. ožujka 2021. - 23:51

"Mogu ovako po cijele dane." – "Boss Level" (2021.)

Krivi čovjek na krivom mjestu u krivo vrijeme. Opis Willisova akcijskog junaka Johna McClanea, objelodanjen u "Umri muški 2", može se prenijeti na Franka Grilla. Jednog od najpostojanijih akcijaša 2010-ih nazvali smo "novim Jasonom Stathamom" kad smo ga prije sedam godina vidjeli u drugom dijelu serijala "Pročišćenje", ali Grillo nikako nije uspio dobiti projekt koji bi ga gurnuo u prvu ligu akcije i spremio za junačenje u glavnoj ulozi, što je već odavno zaslužio.

Sad kad je prekaljeni novomilenijski akcijski redatelj Joe Carnahan ("Narc", "As u rukavu", "A-Team", "Opstanak", "Stretch") napokon prepoznao njegov legitimni junački potencijal i stavio ga u prvi plan visokobudžetnijeg akcića-biserčića "Boss Level", dogodila se korona i reducirala kinodistribuciju filma u Americi i svijetu (kod nas je, srećom, dobio velikoekranski tretman).

FILM: Boss Level; akcija; SAD/Kanada, 2021. REŽIJA: Joe Carnahan ULOGE: Frank Grillo, Mel Gibson DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ****

Nesretne okolnosti su spriječile da danas 55-godišnji Grillo napokon stekne titulu akcijske zvijezde kakvu zavrijeđuje i uđe u elitno društvo mišićavih akcijaša starog kova iz novog milenija poput Stathama, Vina Diesela i Dwaynea "The Rock" Johnsona.

Grillo je faca, enormno tjelesan i dostatno karizmatičan, izvodi akcijske scene mahom bez usluge kaskadera..., dakle baš poput Scotta Adkinsa, još jednog junaka na krivom mjestu u krivo vrijeme (čekamo njihov "buddy" akcić). Dušom i tijelom Grillo pripada vremenu akcijskih heroja "old school" vrste i vjerojatno bi postao "action star" da se pojavio ranije, barem krajem devedesetih/početkom dvijetisućitih, kadar sam iznijeti film na nabildanim leđima.

Vjerojatno zato Carnahan snima "Boss Level" dobrim dijelom kao nostalgični akcijski spektakl osamdesetih i devedesetih, kada bi bio megahit i tada bi u njemu zasigurno glumili Schwarzenegger, Stallone, Willis ili Mel Gibson, ovdje angažiran u ulozi negativca da se nadoveže na nastup u "Plaćenicima 3".

Pogledajte samo jednu od prvih rasnih akcijskih scena filma: vojni helikopter dolijeće pored zgrade gdje živi Grillov junak Roy Pulver i neki tip iz mini-topa počne mitraljirati po prozorima njegova stana, rešetajući sve pred sobom. Filmofili će se instantno sjetiti slično uprizorenih "80's/90's" sekvencija iz "Plavog groma", "Posljednjeg akcijskog junaka", "Istinitih laži" i "Matrixa".

To je jako zgodno za ugodno iznenađenje od filma u kojem je akcijski heroj zapeo u vremenskoj petlji "Beskrajnog dana" ("Groundhog Day") doslovno i simbolično unutaržanrovski, nalazeći se između klasične i ekstremne akcije, odnosno objedinjujući akcijašenje od Gibsona do Stathama.

Carnahan je dao neravnomjerni obol i klasičnoj ("The A-Team") i ekstremnoj akciji ("Smokin' Aces", "Stretch"), no "Boss Level" veoma ujednačeno spaja oba pola u jednu cjelinu poput mosta koji neće odletjeti u zrak kao u "True Lies".

"Boss Level" je nastavljač akcijsko-crnohumorno-cinične "cranky" poetike Carnahanova "Asa u rukavu" ili, napose, "Ubrzanja 1&2" sa Stahamom i fino se nadovezuje na recentne ekstremne akcije poput "Hardcore Henryja" i "Guns Akimbo" njegujući njihovu poetiku nasilja i cinizma, maničnu energiju i siroviju patinu, ali ne gubi iz vida žanrovski korjenite osamdesete i devedesete, kad je žanr imao više ljudske emocije.

"Time loop" koncept "Beskrajnog dana" primijenjen je beskrajan broj puta od 1993. naovamo na više žanrova, uključujuči i "slasher" horore ("Sretan Dan smrti"), no nekim čudom uspijeva još uvijek biti svjež (prošlogodišnja komedija "Palm Springs"). Vidjeli smo i nekoliko (SF) akcijskih primjena koncepta kao u "Izvornom kodu" i "Na rubu budućnosti".

Međutim, "Boss Level" je definitivni akcijski odgovor na "Groundhog Day", svojevrsni "Crank" iz "Beskrajnog dana". Konceptu komičnog klasika Carnahan pristupa kao videoigri s "levelima", što ima smisla s obzirom da napumpani Grillo izgleda kao da bi mogao biti oživljeni ljudski lik iz "Streetfightera" ili "Mortal Kombata", možda i iz "videogame" crtića "Wreck-It Ralph" ("Krš i lom") s obzirom na Carnahanov autoironijski pristup akcijskim junacima.

"Pritisni start, 139. pokušaj", priprema nas natpis na ekranu za prvu akcijsku scenu. Roy se budi u 7.00 ujutro uz ljepoticu (Annabelle Wallis) i čim otvori oči neki "seronja" ga napada mačetom. Sa njim se tuče po stanu do pojave helikoptera i tipa s "gattlingom" koji seronju pretvara u švicarski sir, a bivši specijalac Roy se daje u bijeg od eksplozije letjelice skokom kroz prozor na smetlarski kamion koji u to vrijeme prolazi ulicom i otima kabriolet nekom frajeru.

Ako preživi uvodni dio i ne padne na cestu umjesto u kamion, Roya ganjaju zlikovci i na koncu ga do 12.47 sređuju na ovaj ili onaj brutalni način, strojnicama, bazukama, pa i katanama u ruci negativke Guan Yin (pamtljiva Selina Lo). I tako "svaki božji dan", opet i iznova, sve isto, uz "sitna odstupanja".

"Jučer je bilo prije par mjeseci. Kao da sam zapeo u videoigri koju ne mogu pobijediti", govori Roy dok pokušava shvatiti tko ga hoće ubiti i zašto ("nepoznate seronje iz nepoznatog razloga"). Trag ga odvodi do nekakvog apokaliptičnog vremenskog stroja na kojem je radila njegova bivša supruga-znanstvenica (Naomi Watts), zaposlena na projektu pod nagledanjem pukovnika Clivea Ventora (Gibson), koji može poremetiti vremensko-prostorni kontinuum i uništiti planet.

Na razmeđi akcije i SF-ovske misterije film postaje neočekivano i dobrodošlo egzistencijalan i emotivan, predstavljajući Carnahana u najzrelijem izdanju uz "The Grey". Akcijski junak ima mišiće i srce, a dobiva i određenu dramsku težinu pronalazeći smisao ponavljajućeg života u ispravljanju grešaka prošlosti, spašavanju supruge koju još uvijek voli i nadoknađivanja izgubljenog vremena sa sinčićem igrajući njemu omiljene videoigre (Rio Grillo, Frankov pravi sin).

Repetitivnost beskrajnog dana je inteligentno iskorištena u pogledu metaforičke dekonstrukcije besmrtnog akcijskog heroja bliskog junaku videoigre i vječnog žanra kao takvog kojima Carnahan odaje lijepu posvetu, neovisno o samoironijskom odmaku filma s junačenjem "svakog božjeg dana" do trenutka kad nastupa "reset" i sve kreće ispočetka.

Tako Roy na neki način ispada "crankovski" spoj Jacka Slatera koji je pomalo umoran od herojstava ("Last Action Hero") i titularnog junaka crtića "Wreck-It Ralph". Spomenuta "sitna odstupanja" tiču se junačkih klišeja tijekom dugogodišnjih akcijskih repeticija.

Klišeji opstoje u akcijskom žanru kao i svakom drugom, pa i u životu (svakodnevna rutina, napose post-koronska), ali treba ih nadići i pronaći viši smisao, iskoristiti beskrajni dan do maksimuma. Roy gleda kako može biti akcijski heroj barem samo na jedan beskrajni dan, ako već ne može izaći iz njegova začarana kruga.

Najbolje od Joea Carnahana

1. "Opstanak" (2012.)
2. "Narc" (2002)
3. "BOSS LEVEL" (2021.) 
4. "As u rukavu" (2006.)
5. "Stretch" (2014.)
6. "A-Team" (2010.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 05:41