StoryEditor
Film & TVVEČERAS STARTA 19. izdanje

Boris T. Matić, direktor ZFF-a: Manje i male kinematografije su čak i u stanju pandemije uspjele snimiti gomilu dobrih filmova, što dokazuje ovogodišnji program

Piše Marko Njegić
14. studenog 2021. - 16:28

"Trudit ćemo se vratiti festival iz 'novog normalnog' na staro", najavio je Boris T. Matić u povodu prošlogodišnjeg, 18. Zagreb Film Festivala, održanog "online". Godinu dana kasnije najava je ispunjena. ZFF se vratio "na staro" maksimalno koliko može u "novom (ne)normalnom" i 19. izdanje festivala će se od 14. do 21. studenog većinski održavati u kinima, gdje mu je i mjesto.

Koliko je bilo neizvjesno da će se ZFF vratiti na staro? Jeste li strepjeli od novih-starih mjera itd.?

– Od trenutka kad je započelo cijepljenje, mi smo znali da ćemo ići "uživo", odnosno u hibridnom modelu, kombinirajući prikazivanje filmova u kinima te dio programa "online". Sve kulturne ustanove rade i kina su mjesta s niskom razinom opasnosti od širenja virusa. Tako je bilo i prošle godine, ali ni naša ekipa ni publika nisu bili nikako zaštićeni od virusa, što danas ipak nije slučaj. Mi smo i prije novih mjera koje je uveo Stožer prije tjedan dana odlučili ići na COVID potvrde. A što se tiče novih preporuka ili zabrana, vidjet ćemo kako će se situacija odvijati i svakako smo spremni prilagoditi se.

Kako s odmakom od godinu dana gledate na prethodno "online" izdanje?

– Kao na još jedno životno iskustvo koje je, na iznenađenje svih nas, fenomenalno prošlo, iako, naravno, uvijek zagovaramo slavlje filma u mraku kinodvorana.

Prošle godine strepjeli ste da će "sve ovo donijeti promjene u festivalskom svijetu i u kinoprikazivaštvu", ali i pokazali sigurnost da "svi jedva čekaju da se sljedeće godine vidimo ispred kinoplatna". Kako gledate na proteklih godinu dana u filmskom svijetu? Filmaši su i dalje bili produktivni i prkosili su koroni?

– Mislim da je Hollywood prošao najlošije. Velika je mašina dosta naglo zaustavljena. To se vidi i iz kinorepertoara. Blockbusteri lagano kapaju u domaća kina. U isto su vrijeme manje i male kinematografije uspjele čak i u stanju pandemije snimiti gomilu dobrih filmova, što dokazuje ovogodišnji program ZFF-a. Prije godinu dana nisam se tome nadao, kao ni većina mojih kolega. Međutim, beskrajno sam sretan što sam bio u krivu, što su se filmski autori i producenti pokazali izuzetno spretni i što su za publiku "festivalskih" filmova završili veliki broj kvalitetnih naslova.

Ipak, kina su se vratila i filmovi se opet gledaju na velikim ekranima od Amerike do bivše Jugoslavije, od blockbustera do regionalnih ostvarenja. "Bond" je prešao 100.000 gledatelja, rastura i "Toma", a rasturat će i "Južni vjetar 2"...

– Istina je, "Bond" je prešao 100.000 gledatelja, ali samo taj film. Ostali Hollywood lagano pokušava uloviti neki stari ritam. Za regionalne filmove mi je jako, jako drago. "Toma" je u desetak dana skupio više od 35.000 gledatelja u Hrvatskoj. To je strašan uspjeh, moram reći zasluženo. Nadam se da će i "Južni vjetar 2" dobro proći. To samo govori kako, bez obzira na veliki broj digitalnih platformi, publika želi ići u kino i film doživjeti u drugačijoj atmosferi.

Klima je ove godine svakako povoljnija za ZFF, koji je i sam njegovao kinokulturu i za filmove su se tražile ulaznice više. Očekujete li tako i ove godine, naravno u skladu s mjerama, s obzirom na program od čak 134 filma koji uključuje "nikad veći broj debitanata nagrađenih na 'A' festivalima", pobjednike Cannesa ("Titan"), Venecije ("Događaj") i Sundancea ("Košnica"), hrvatsku premijeru "Zbornice" Sonje Tarokić...?

– Mi smo samoinicijativno uz COVID potvrde smanjili kapacitete dvorana za 30 posto kako bi se naši dragi posjetitelji ugodnije osjećali, tako da vjerujem da će određene projekcije i ove godine biti rasprodane unatoč izazovnim vremenima. Imali smo i sreće što je "žetva" debitantskih filmova bila sjajna i što smo uspjeli složiti ovako jak program. Zbog nedostatka kina "Europa" zagrebačka publika većinu filmova iz našeg programa neće uspjeti pogledati u redovnoj kinodistribuciji i većinu odabranih naslova neće uspjeti pronaći na VOD platformama. Nadam se da će zbog toga iskoristiti priliku koju im pruža ZFF i da će ove jake naslove uspjeti pogledati za vrijeme njegova trajanja.

Program je baš jak, možda i najjači dosad, a bilo bi definitivno bez "možda" da je u njemu i "Bendetta". Nije bilo šanse za starog dobrog Verhoevena?

– Nije (smijeh). S obzirom na naš koncept i programe koje imamo, za Nizozemca na našem festivalu nije bilo mjesta.

Ima simbolike da će "Zbornica" doživjeti premijeru baš na ZFF-u budući da je Tarokić prve korake ostvarila u kratkometražnom programu "Kockice", baš kao i Hana Jušić...

Sonja je "naša" autorica, ako je smijem tako nazvati. Osvojila je već Zlatna kolica u programu "Kockice" sa svojim kratkim filmom "Tlo pod nogama" još 2014. godine. Na "Kockicama" smo prikazali i druga dva njezina kratka filma, a sa "Zbornicom" je sudjelovala i na našoj radionici "Moj prvi scenarij", tako da se neskromno osjećamo dijelom njezina uspjeha. Ono što je ipak najvažnije reći kad je "Zbornica" u pitanju jest da su Sonja i njezina ekipa napravili zaista sjajan film, koji je izvrsno snimio Danko Vučinović, uz fenomenalne glumačke izvedbe poprilično velikog ansambla, na čelu s Marinom Redžepović. Sretni smo što su ona i producentica Ankica Tilić Jurić hrvatsku premijeru sačuvale za ZFF. Film nakon festivala kreće u domaća kina, pa ga toplo preporučujem svim vašim čitateljima.

Spominjući domaće redateljice u jednom od naših prethodnih intervjua, vizionarski ste izjavili "Antoneti Alamat Kusijanović smiješi se Oscar", misleći na njezin kratkometražni film "U plavetnilo", koji je bio u igri za studentskog Oscara. Nekoliko godina kasnije ona je osvojila nagradu u Cannesu za "Murinu", ali joj se, eto, zlatni kipić nije mogao nasmiješiti s obzirom na to da nije postala hrvatski kandidat za tu nagradu, što je izazvalo prijepore u filmskom svijetu...

– Dosta se pisalo o ovogodišnjem hrvatskom kandidatu za nagradu Oscar i načinu na koji se on bira. Većina struke zaključila je da bi o tom načinu odabira trebalo razgovarati i predložiti Američkoj filmskoj akademiji nova pravila. I ja sam tog mišljenja. "Murina" je svakako imala dobre predispozicije da nešto učini s obzirom na Cannes, strane partnere i snažnog distributera. Međutim, u cijeloj priči smeta mi to što su pojedini kolege napali sjajan film "Tereza 37" koji će nas ove godine predstavljati. Nisu autorice i autori tog filma krivi za ovaj odabir. Njih su birali članovi komisije i radi se o ostvarenju koje je pobralo priličan broj nagrada. Sažeo bih svoja promišljanja na: žao mi je zbog "Murine", ali sam jako sretan zbog "Tereze 37".

Koje redateljske debitante, ali i nova glumačka lica još ističete u programu?

– Uf. Jako je teško nekoga izdvojiti u masi odličnih filmova. Različiti su to filmovi i po načinu režije i izgledom, a svakako i temama koje obrađuju. Od problema pobačaja u Francuskoj šezdesetih ili zabrane homoseksualizma u Njemačkoj istih tih godina, preko stalno aktualne teme migranata, do filmova s elementima fantazije. Mislim da će publika najbolje presuditi što bi trebalo istaknuti, a zff.hr je adresa na kojoj se mogu pronaći sve informacije.

Kad smo kod debitanata, ZFF je debitirao, odnosno održao prvo izdanje u kinu "SC", gdje se vraća nakon više od desetljeća. Hoće li "SC" dostojno zamijeniti kino "Europa"?

– Ne samo debitirao. "SC" je bio naš dom za prvih sedam festivalskih izdanja. To nam svakako budi lijepe uspomene. Dvorana nije u dobrom stanju, ali nemamo izbora. Nažalost, kino "Europa" je za ZFF i za ostalih 20-ak zagrebačkih filmskih festivala nenadoknadivo. I ne samo za festivale, nego za cjelokupnu hrvatsku neovisnu kinoprikazivačku djelatnost, kad znamo da je 60 posto gledatelja neovisnih filmova u Hrvatskoj gledalo te filmove u kinu "Europa". Oko 130.000 gledatelja godišnje je pohodilo njegove dvije dvorane. Toga sada nema i strašno se puno osjeti. Što će biti, ne znamo... No, toj činjenici nećemo dati da nam umanji sreću i veselje koje svako izdanje ZFF-a nosi sa sobom, kako za nas, tako i za gledatelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 13:25