StoryEditor
Kulturakazalište počinju 18. marulićevi dani

Dundo Maroje otvara festival

Piše PSD.
20. travnja 2008. - 20:06

Prizor iz Dunda Maroja u zagrebačkoj izvedbi
Osamnaesti po redu Festival hrvatske drame i autorskog kazališta “Marulićevi dani” počet će ovoga ponedjeljka u 20 sati na pozornici HNK Split i trajat će do 28 travnja.

Festival će otvoriti Držićev “Dundo Maroje” u režiji Ozrena Prohića i u izvedbi HNK Zagreb koji radnju radnju smješta u robnu kuću u šezdesete, možebitni početak pojave potrošačkog društva našeg vremena. Nastupaju Zijad Gračić, Krunoslav Šarić, Nikša Kušelj, Dušan Gojić, Milan Pleština, Mirta Zečević, Livio Badurina, Ana Begić, Žarko Potočnjak, Joško Ševo.

Utrka za nagrade

U sklopu festivala bit će prikazano devet predstava u konkurenciji za nagrade koje je odabrala dramaturginja Željka Turčinović. Predstave će se u sljedećih tjedan dana održavati na pozornici splitske nacionalne kazališne kuće, ali i u Domu mladeži i GKL-u.

Nagrade Marul bit će na kraju Festivala dodijeljene u deset kategorija, od svih gledatelja najbolje ocijenjena predstava dobit će nagradu publike, a poseban žiri čitatelja medijskog pokrovitelja Slobodne Dalmacije dodijelit će nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.

Za vrijeme trajanja manifestacije također će se održavati i okrugli stolovi te čitanja novih drama nagrađenih “Držićem”. U festivalskom programu od domaćih dramskih klasika prisutni su Držić, Krleža i Vojnović, te drama nastala po predlošku Marka Uvodića Splićanina. Suvremeni hrvatski pisci zastupljeni su ove godine u zadovoljavajućem broju, a aktualnim temama bave se tekstovi Ivana Vidića, Ive Balenovića, Ivane Sajko, Tene Štivičić te Nine Mitrović.

JASMINA PARIĆ

item - id = 4280
related id = 0 -> 298228
related id = 1 -> 271766
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 09:20