StoryEditor
Kultura51. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Dugi vikend domaćih neprofesionalnih filmaša u Zlatnim vratima i Domu mladih, 34 hrvatska filma uz in memoriam Dušanu Tasiću i Andriji Pivčeviću

22. studenog 2019. - 14:00

Ovaj petak, subota i nedjelja rezervirani su za 51. reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, festival neprofesionalnog filma koji Kino klub Split organizira u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

Filmovi u konkurenciji bit će prikazani u “Kinoteci”, popratni program odvijat će se u Domu mladih, a manifestacija započinje u petak u 17 sati “in memoriam” programom u čast redateljskih, tj. snimateljskih ostvarenja Dušana Tasića i Andrije Pivčevića, nakon čega slijedi svečano otvaranje festivala i revijske projekcije u 19 sati.

Revija tradicionalno okuplja autore iz cijele Hrvatske, studente akademija, članove raznih udruženja i samostalne autore. Uz Pula Film Festival, Revija se smatra najstarijom filmskom manifestacijom na području Lijepe naše. Njezina specifičnost očituje se po tome što se svake godine održava u drugom gradu i na taj način doprinosi decentralizaciji kulturnih sadržaja.

Od 169 prijavljenih filmova različitih rodova (igrani, dokumentarni, eksperimentalni), selekcijska komisija Revije, redatelji i montažer Damir Čučić, filmolog Nikica Gilić, producentica Vera Robić-Škarica, redatelj i direktor fotografije Boris Poljak, te animator Veljko Popović, uvrstila je 34 u službeni program, a odabrat će najbolja filmska ostvarenja i autorima dodijeliti nagrade u “Kinoteci”.

U konkurenciji za nagrade se, među ostalim, nalaze “Dan antifašizma” Damira Radića i Andrijane Kos Lajtman, “Fragmenti” Sunčice Fradelić, “M.O.R.T. - Olovni vojnici” Rina Barbira, “Ora et modelira” Antonije Šitum, “Prijelaz” Vedrana Šuvara, “Groblje slonova” Filipa Mojzeša, “Split Waltz” Gilda Bavčevića, “The Awakening Of Jacob” Zorka Sirotića, “Utorak” Eugena Bilankova... Čak po dva filma imaju Splićani Igor Jelinović i Mladen Stanić – “Santa Cruz” i “Zoka i potočić”, tj. “Glava u balunu” i “Sitnica”.

- Posebno mi je zadovoljstvo što se moja dva filma prikazuju na ovogodišnjoj reviji u Splitu jer će to ujedno biti i njihovo prvo splitsko prikazivanje. Također, s obzirom na to da su filmovi radnjom i temperamentom vezani uz Split, nadam se da će to biti nešto s čim će se dodatno umiliti domaćoj publici. Uostalom, veseli me i činjenica da će ih obitelj, prijatelji i neki filmski protagonisti konačno moći vidjeti na velikom platnu – rekao nam je Stanić.•

Izdvojeno

10. srpanj 2020 10:08