StoryEditor
Kulturapisac pred troje istražitelja

Dragan Velikić večeras gost književne večeri Bookvica

Piše J.S.Leskur
10. svibnja 2016. - 14:09
velikic1-160508

Jedan od najcjenjenijih književnika s prostora bivše Jugoslavije, Dragan Velikić, gost je književne večeri Bookvica u splitskom klubu "Quasimodo" ovoga utorka u 20 i 30 sati, gdje će predstaviti svoj posljednji roman "Islednik", tiskan prošle godine u zagrebačkoj kući MeandarMedia. O romanu koji je ovjenčan prestižnom Ninovom nagradom i nagradom Kočićevo pero uz autora i voditeljicu Patriciju Vodopiju govorit će urednik i pjesnik Branko Čegec te pisac i književni kritičar Ivica Ivanišević.

Zbog kolumni u egzil

Velikić, srpski, hrvatski i europski pisac, rođen je 1953. godine i odrastao u Puli. Diplomirao je svjetsku književnost na beogradskom Filološkom fakultetu, koncem 90-ih bio je urednik izdavačke djelatnosti tada od režima osporavanog Radija B92. Pisao je kolumne za Nin, Vreme, Danas i Reporter, a zbog svojih teza jedno je vrijeme bio prisiljen odseliti se iz Srbije, pa je živio u Budimpešti, Beču i Berlinu. Od 2005. do 2009. godine bio je ambasador u Austriji, a sada živi u Beogradu kao slobodni književnik.

"Islednik" je njegov deseti objavljeni roman, a Velikić je jedini pisac koji je Ninovu nagradu dobio dvaput, prethodno ju je primio 2007. za djelo "Ruski prozor". Za isti roman nagrađen je i Nagradom "Meša Selimović" za knjigu godine, a 2008. i Srednjoeuropskom nagradom za književno stvaralaštvo.

U književnosti se javio 1988. romanom "Via Pula" i dobio Nagradu "Miloš Crnjanski", a napisao je i knjige priča i eseja. Knjige su mu prevedene na petnaest europskih jezika, te na arapski, uvršten je u domaće i inozemne antologije proze te je najzastupljeniji suvremeni srpski i hrvatski pisac na njemačkom govornom području. Dobitnik je Nagrade grada Budimpešte za 2013. godinu, koja se rijetko dodjeljuje strancima.

O romanu "Islednik" književni kritičar Nenad Rizvanović napisao je: "Velikić u 'Isledniku' piše i o nezdravim opsesijama stanovanjem, okućivanjem, o neprelaznim carstvima kućnih pragova".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 06:48