StoryEditor

Dodjelom nagrada završen Mali Marulić: najbolja predstava "Did i repa"

Piše PSD.
11. travnja 2013. - 23:53
U četvrtak navečer u Gradskom kazalištu lutaka Split, svečano je završen festival hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“. Na sceni GKL-a, organizatora festivala, dodjeljene su nagrade najuspješnijim kazališnim ostvarenjima, a najviše nagrada osvojila je predstava Gradskog kazališta lutaka Split (u koprodukciji s Gradskim kazalištem mladih Split) „Did i repa“ Anice Tomić i Jelene Kovačić.

Ova predstava kao osnovni motiv koristi rusku narodnu priču, ali je inspirirana životom, ritmom i zvukom Dalmatinske zagore.

Stručni žiri u sastavu Tajana Gašparović, dramaturginja, Ksenija Zec, redateljica i koreografkinja, Ivan Plazibat, redatelj, Luka Duplančić, akademski slikar i Dubravko Mihanović, dramski pisac, dodijelili su „Didu i repi“ nagradu za najbolju predstavu u cjelini.

Uz to,Anica Tomić je nagrađena za režiju ove predstave, kao i Nenad Kovačić koji je osvojio nagradu za za najbolju scensku glazbu.

Nagrada za najbolji dramski tekst pripala je pak Nini Horvat za „Ružičastu sanjaricu“, predstavu Kazališta Mala scena iz Zagreba, a laureatkinja za najbolju dramatizaciju ili adaptaciju teksta je Olja Savičević Ivančević koja je adaptirala „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ Gradskog kazališta lutaka Split.

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Nataši Kopeč za ulogu Robotke u predstavi „Mrvice iz dnevnog boravka“ Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba, a najbolji glumac je Dado Čosić i „Ružičaste sanjarice“.

Dvije nagrade osvojio je i autorski projekt Davida Petrovića „Palačinka mog života“ u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Petrović je nagrađen za izuzetno umjetničko ostvarenje, a njegova predstava u kojoj kao scenske rekvizite koristi namirnice, jaja, blitvu, brašno i mlijeko, najviše se svidjela i
Dječjem žiriju  u kome su bili učenici splitskih osnovnih škola Frane Troskot, Jan Kačić, Gea Bilan, Lucija Matić i Lea Žurić. Oni su ovu predstavu ocijenili najboljom.

Nakon dodjele nagrada, izvan konkurencije izvedena je predstava Mini teatra iz Ljubljane „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“. Režiju i dramaturgiju zajedno potpisuju Ivica Buljan i Robert Waltl koji je i  autor songova te sam nasupa u predstavi.

Waltl je odigrao sve uloge u „Hlapiću“ animirajući dvodimenzionalne lutke i scenografske elemente na kotačima, a predstava je do sada  izvedena više o petsto puta na hrvatskom i slovenskom jeziku.

Šesti po redu „Mali Marulić“ bio je odlično posjećen. U četiri dana održalo se ukupno 16 programa na različitim lokacijama. Nastupilo je 8 kazališta s 9 predstava u izboru Nenni Delmestre, održane su 4 slušaonice radio igre za djecu u splitskim osnovnim školama, a studenti glume Umjetničke akademije u Splitu su u Gradskom kazalištu mladih čitali nagrađene tekstove Natječaja Mali Marulić za najbolji dramski tekst.

Festivalske izvedbe pratilo je više od 2500 posjetitelja.

J. P.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 22:53