StoryEditor
KulturaNAŠ MARIO

Dođite u Marmontovu vidjeti fotografije neprežaljenog kolege: nije ga vodila ni ambicija ni želja za zgrtanjem novca, ove snimke pokazuju koliko je samo strasno volio život

24. listopada 2019. - 18:30

Mario Todorić je volio život. I živio ga je, štono se reče, punim plućima. Za sebe bi često znao reći da je hedonist, a takvi biraju i na privatnom i na profesionalnom planu samo ono što im pričinjava ugodu, što ih čini istinski sretnima.

Nije, dakle, Marija kroz život vodila ljuta ambicija ili, ne daj Bože, želja za zgrtanjem novca i brzim usponom na društvenoj ljestvici; on je uvijek i ispred svega stavljao - strast.

I jasno je onda da njemu kao takvom profesiju nitko nije mogao nametnuti, nagovoriti ga da se iz trivijalnih, ovozemaljskih razloga, zbog puke egzistencije, prihvati fotoaparata i tipkovnice; on ih je kao sredstvo izražavanja te svoje divlje, neutažive želje za životom - sam izabrao ili su one naprosto izabrale njega, znajući da će ih uporabiti na najbolji mogući način.

A kao što je sam izabrao profesiju, bolje rečeno poziv bez alternative, tako se i odlučio za formu.

Nisu mu dale mira

Reportaža, ta kraljica novinarstva, osvojila ga je već na samom početku karijere i čvrsto držala u zagrljaju do njegovog, nažalost, preranog kraja.

Nema mjesta na vojnoj karti koje Mario nije istražio fotoaparatom, bilo da je ovjekovječio kakvu nesvakidašnju pticu kod Lonjskog jezera za Dobru kob ili šarenilo i bijedu romske zajednice u Međimurju za Nedjeljnu Dalmaciju.

Snimati, čitati i putovati; te su ga tri riječi pogonile, nisu mu dale mira ni danju ni noću, ali je upravo zahvaljujući njima, zahvaljujući fotografiranju, knjigama i putešestvijama od nemila do nedraga, za kolegom Todorićem ostao trag.

Duboka novinarska brazda, jer on je obožavao prirodu, i zelene i modre oranice, pa sam siguran da bi mu se ovaj izraz svidio, da bi ga amenovao.

Svjedočit ćemo o toj ljubavi i na ovoj izložbi u Fotoklubu “Split”, koja se otvara večeras u 19 sati.

Dobro se zagledajte u svaku od fotografija jer što god na njoj bilo, uvijek ćete osjetiti jedno te isto - strast.

A strast je, trebam li to još jednom ponoviti, bila Marijeva zvijezda vodilja, a gdje je nje, tu je i uživanja.

Uživajmo u djelima Marija Todorića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 01:48