StoryEditorOCM
KulturaROMANTIKA NA SCENI

Dankinja u Splitu postavlja najstariji bijeli balet na svijetu: do sada nije izveden na našoj pozornici

Piše Jasenka Leskur-Staničić
11. veljače 2017. - 08:58

Plesači i plesačice Baletnog ansambla HNK počeli su s pripremama za novi premijerni komad, romantični balet "Silfida" ("La Sylphide"), koji nikada do sada nije izveden na splitskoj pozornici, a publika će ga moći vidjeti 10. ožujka. Balet u dva čina prvi put je izveden 1832. godine u Pariškoj operi, prema koreografiji Talijana Filippa Taglionija, no četiri godine poslije danski plesač i koreograf August Bournonville po istom je libretu napravio svoju verziju za Kraljevski danski balet i njegovu će koreografiju – koja se smatra jednom od najstarijih sačuvanih na svijetu – nakon 180 godina vidjeti i Splićani.

U Hrvatskoj je "Silfida" postavljena 2000. u riječkom, te 2005. u zagrebačkom HNK-u. Koreografiju splitskim plesačima prenosi nekadašnja solistica Kraljevskog danskog baleta i koreografkinja Karina Elver, koja je nedavno stigla u Split i svakodnevno je s ansamblom na probama.

Bournonville tehnika

– Još smo u ranoj fazi pripremanja baleta i ovog trena mogu reći da imam dobru suradnju s plesačima. Vrlo su zainteresirani i svjesni da nije lako budući da je balet specifičan zbog "Bournonville tehnike" koja im je nova, a i vrlo je važan i glumački dio. Pantomima, ali i izražavanje osjećaja, stvarnih ljudskih osjećaja, dobra i zla, tako da puno radimo i na tome. Radimo vrlo ozbiljno, ansambl jednako kao i solisti, i još je dug proces pred nama. Poseban je dio još suradnja s dirigentom jer postoje specifični dijelovi i muzike i baleta koje treba dotjerati – kaže Dankinja koja zadnjih desetak godina kao "slobodnjak" radi uglavnom u New Yorku i ostalim američkim državama, a zadnji put je "Silfidu" postavila u Colorado Balletu u Denveru.

Odluku da dođe u Split donijela je, osim što voli raditi ovaj balet, zbog novog ravnatelja Igora Kirova, za kojeg kaže kako "osjeća da želi pomoći ansamblu da napreduje, što je rijetkost, jer direktori uglavnom misle na svoju karijeru".

Balet "Silfida", inače, spada u balete iz doba romantizma koji se i danas izvode na svjetskim pozornicama u formi sličnoj kakvu su imali u vrijeme kada su nastali, uz "Coppeliju" i najpopularnijeg "Giselle" – u začetnike "bijelog baleta". Romantičarski interes za temama osjećajnog, iracionalnog, čudesnog i nadnaravnog u balet je tada donio likove vila, labudova, duhova ili "silfida", eteričnih bića, a shodno tome, balerine su poprimile svoj današnji misteriozni glamur.

Da bi se stvorio dojam na pozornici kako ta mitska stvorenja lebde, izgledaju "bestežinski", trebalo je plesati na samim vršcima prstiju, a Marie Taglioni je ostala upisana kao jedna od prvih balerina koja je plesala "en pointe". Upravo zbog njezine čudesne tehnike, njezin otac i učitelj Filippo je i postavio "Silfidu". Da bi se doživjelo koliko je ples na prstima bila radikalna tehnika u to vrijeme, treba znati da su balerine koristile satenske papučice, "špice" su došle kasnije, a u želji da istakne svoje umijeće Tagliatoni je skratila plesnu haljinu, što je u pariškim novinama nazvano skandaloznim.

Vile i vještice

Priča baleta "Silfida" vrti se oko Jamesa, mladog škotskog farmera koji je pred ženidbom, ali nakon što u snu ugleda Silfidu, zaboravlja na zaručnicu Effie, a nju voli njegov prijatelj Gurn. Stara vještica Madge proriče sretnu budućnost Effie i Gurnu, što vrlo naljuti Jamesa pa je on izbacuje. Da bi mu se osvetila, Madge mu daje čarobni veo koji će Silfidu učiniti ljudskim bićem. Drugi čin događa se u šumi gdje borave i druge lebdeće vile i vještice, a dolaze svatovi i djeveruše i – gdje počinje bijeli balet…

Splitski balet će kostimima i scenom biti prekopiran prema danskom originalu, potpisuje ih Michael Malbey, a glazbu Herman Severin Løvenskiolda izvodit će orkestar HNK. Solističke uloge pripremaju: Ivan Boiko, Artjom Žusov i Aaron Kok te Irina Čaban Bilandžić, Hazuki Tanase, Katerina Kuznjecova i Eva Karpilovska.


Troje stranaca odabrano na audiciji

Splitski baletni ansambl je, nakon audicije prošle jeseni, pojačan za dva plesača i jednu plesačicu: Malezijac Aaron Kok prethodno je bio angažiran u Australiji, a Talijani Salvatore Cerulli i Frederica Vincifori u Njemačkoj.


Gostovanje u Beču i premijera u svibnju...

Ravnatelj Baleta Igor Kirov drži da će balet "Silfida" moćnim vizualom i pričom koja budi strast privući splitsku publiku. S obzirom da ansambl ulazi u dinamičniji dio sezone, kada ih očekuje rad na novim djelima i niz gostovanja, misli su mu usmjerene najprije na gostovanje u Beču ovog mjeseca, a zatim i na planiranje novih naslova za repertoar.

U svibnju će biti premijerno izveden neoklasični baletni triptih "East/West", koji uz Kirova koreografiraju Saša Eftimova i Martin Chaix. Također, za Splitsko ljeto Igor Kirov postavlja koreografiju za balet "Derviš i smrt" na libreto Saše Dimovskog i glazbu Gorana Bojčevskog.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2022 05:49