StoryEditor
Kulturadetalji kad se vrati iz Berlina

Daniel Rafaelić na polovici mandata dao ostavku na mjesto ravnatelja HAVC-a: Nisam više mogao gledati grabež sredstava između filmaša, kolju se na najružnije načine...

12. veljače 2019. - 21:49

Hrvatski audiovizaulni centar, krovna filmaška institucija u državi, ostala je bez čelnog čovjeka - Daniel Rafaelić, ravnatelj HAVC-a podnio je, nakon nepune dvije godine i na polovici mandata, ostavku.

Taj čin bio je najavljen  ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, čiju podršku je Rafaelić, inače, uživao, a čin  formalno se dogodio prošlog tjedna. Razlog ostavke stalne su trzavice s većinom članova Audiovizualnog vijeća HAVC-a koji su se protivili novom Zakonu o filmu, čije donošenje se Rafaeliću pripisuje kao veliki rezultat,  no on je za sobom vukao i disciplinu u financiranju projekata.  

Na ovom mjestu Rafaelić je naslijedio kontroverznog Hrvoja Hribara, čiji mandat su pratile  skandalimi, otvorenie svađe s filmašima i političarima  Daniel Rafaelić svoje je mjesto ravnatelja preuzeo na mnogo mirniji način, a prvi mu je potez bio donošenje Zakona o audiovizualnim djelatnostima, poznatijeg kao Zakon o filmu, koji je među filmaše unio nemir.  Najveća neslaganja s članovima Audiovizualnog vijeća ticala su se iznosa novčanih sredstava za snimanje filmova. Rafaelić je smanjio broj financiranih filmova s deset na pet godišnje, dok su članovi AV vijeća očekivali iste iznose kao i za vrijeme Hribara. 

U razgovoru za 'Nacional 'Rafaelić je kazao kako je ostavku podnio jer nije mogao gledati grabež sredstava između filmaša. Osobit kamen spoticanja bio je i zahtjev da se novac namijenjen razvoju filmskih festivala, stranih kooprodukcija itd., pretoči u budžet za snimanje domaćih filmova. 

"Kolju se na najružnije načine i taj nedostatak empatije prema drugome, tu želju da onaj drugi i svi propadnu ako ti nisi dobio novac na natječaju bilo je vrlo, vrlo ružno gledati. Ljudi su to koji uživaju u mraku kaosa, blatu odnosa i zadahu poslovne hrđe", rekao je Rafaelić na temu grabeža za financijskim sredstvima među hrvatskim filmašima.

"Dao je veliki doprinos stabilizaciji HAVC-a, aktivno je sudjelovao i na domnošenju zakona, a naravno nakon što Upravni odbor provede potrebne procedure raspisat će se natječaj za novog ravnatelja", izjavila je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Danijel Rafaelić najavio je kako će o svemu govoriti nakon povratka s Berlinala.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 05:46