StoryEditor
Kulturaarheolozi utvrdili podrijetlo jednog od najstarijeg vatrenog oružja

Da Vinci u Benkovcu: trocijevni top izrađen u 15. stoljeću po nacrtima slavnog umjetnika

Piše PSD.
10. lipnja 2011. - 01:09

Kada su prije 40 godina djeca iz benkovačkog kraja, igrajući se u obližnjoj srednjovjekovnoj utvrdi Kličevica, pronašla top i dovukla ga kući, teško da je itko mogao pretpostaviti kako se iza tog komada bronce krije senzacionalno otkriće.

Benkovački trocijevni top iz 15. stoljeća, otkrili su ovih dana zadarski arheolozi, napravljen je prema skicama renesansnoga genija Leonarda da Vincija!

Koliko je poznato, ovo je jedini ovakav primjerak u Hrvatskoj, a zadarski arheolozi istražuju postoji li još negdje u svijetu originalni top iz 15. stoljeća izljeven baš po Da Vincijevoj skici.

Naime, onaj koji se nalazi u Da Vincijevu Muzeju znanosti i tehnologije u Milanu replika je napravljena u naše vrijeme.

Priča o tome kako je top od nezanimljivog komada bronce sasvim slučajno postao zanimljivo arheološko otkriće počinje sredinom 70. godina prošlog stoljeća. Nakon što su ga pronašli, jedan je od dječaka top s Kličevice čuvao godinama u svojem dvorištu.

Početkom Domovinskog rata gubi mu se svaki trag, da bi sredinom 90. godina top “uskrsnuo” u Zavičajnom muzeju u Benkovcu.

Integralno lijevan

Kako je tamo dospio nitko ne zna, jednako kao što u benkovačkom muzeju nisu znali što imaju u svojem postavu. Sve dok skupina arheologa sa Zadarskog sveučilišta prošlog ljeta nije primijetila kako je benkovački top drukčiji od svega što su imali prilike vidjeti.

- Top ima tri vodoravne cijevi jednake dužine i odmah nam je bilo neobično što je integralno lijevan, kao cjelina - kažu zadarski arheolozi Karla Gusar i Mato Ilkić.

- Bacili smo se u potragu i zahvaljujući vrsnom poznavatelju starog oružja Tomislavu Aralici dobili potvrdu kako je top jedno od najstarijih vatrenih oružja na ovom prostoru. Priča se počela širiti, uključili su se arheolozi iz cijele Hrvatske, a na kraju smo dobili Da Vincijevu skicu. I shvatili da je benkovački top identičan upravo toj skici. Podudara se i vrijeme nastanka, a preko koga je skica u 15. stoljeću doputovala u ove krajeve i gdje je top izljeven nije poznato - kažu zadarski arheolozi.

ana vučetić-škrbić

Iz oružja se pucalo

Jedno je sigurno: iz topa se pucalo, odnosno barem pokušavalo pucati. Top je eksplodirao, pri čemu mu je uništen stražnji dio. To oštećenje, kažu arheolozi, glavni je razlog zašto je ostavljen pokraj Kličevice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 08:13