StoryEditor

Borisa se ne smije zaboraviti (FOTOGALERIJA)

Piše PSD.
14. travnja 2011. - 19:00
rgx time: 1.8119812011719E-5
U foyeru splitskog HNK ovog četvrtka predstavljena je manifestacija posvećena kazališnom, filmskom i televizijskom umjetniku Borisu Dvorniku.

Naime, prvi dani Borisa Dvornika bit će otvoreni u subotu, 16. travnja, na njegov rođendan, a u foyeru su ih predstavili Gordana Lesić, Jakša Fiamengo, Oliver Dragojević, Bruna Bebić Tudor, Bartul Terzić, Franjo Mlinac i Šime Strikoman, uz voditelja Ivu Šćepanovića.

- Boris Dvornik bio je legenda hrvatskog glumišta, legendarni Splićanin i pravi hrvatski brend. Na dan njegovog rođendana u 11 sati položit ćemo vijenac na njegov grob na Lovrincu, a manifestacija će se održavati i tokom ljeta i jeseni. Održat će se i međunarodni natječaj za dramske tekstove Borisovog žanra, bit će pjesnička manifestacija na čakavštini u nekom od Varoških dvorova, a upriličit će se i Ribarska noć na Matejuški uz inserte njegovih filmova i serija – rekla je Gordana Lesić iz  Hrvatske glazbene mladeži.

Jakša Fiamengo istaknuo je da je Dvornik bio umjetnik i prijatelj, amblem podneblja, sinonim i institucija pučkog teatra, uvijek rado viđen gost i svugdje dobrodošao.

Bruna Bebić Tudor smatrala ga je svojim drugim ocem i uzorom, te nam je otkrila da je upravo zbog Borisa upisala glumu.

- Bio je fascinantna pojava, nigdje nije mogao proći neprimjećeno, autentičan, s onom pravom vrućom mediteranskom krvi, a kao takvog ne smije ga se zaboraviti – rekla je Tudor.

Oliver Dragojević osvrnuo se na svoju glazbenu suradnju s Borisom, te ispričao anegdote vezane uz Nadalinu, na što se nadovezao i Utorkaš Bartul Terzić koji je pročitao svojevrsno pismo Borisu sa zgodama iz njihovih putovanja, rođendana i druženja.

Franjo Mlinac spomenuo je Ulicu Borisa i Dina Dvornika u Sutivanu, a Strikoman je govorio o svojoj milenijskoj fotografiji, koja je kasnije ostvarena na Prokurativama.

Na predstavljanju su bili i predstavnici Grada i Županije Maja Munivrana i Visko Haladić, predstavnici legendarnih Utorkaša, te Borisova supruga Dijana i sin Dean Dvornik. U pauzi među govorima, publika je vidjela projekcije iz intervjua i zgoda s Borisom Dvornikom u kazalištu i van njega.

Na Prokurativama pak Šime Strikoman okupio je tisuću djece srednjih i osnovnih škola u oblik poluprofila Borisa Dvornika za 232. milenijsku fotografiju. Jednu od narednih fotografija, kaže, volio bi posvetiti i Dinu Dvorniku.

Ana Jerković, CROPIX
#BORISDVORNIK

Izdvojeno