StoryEditorOCM
KulturaZLOSTAVLJANJE U HNK

Bogdanić završava karijeru u Splitu na najgori mogući način, no tu nije kraj problemima plesača

2. lipnja 2016. - 18:15

V.d. ravnatelj Baleta HNK Split Dinko Bogdanić završio je svoju karijeru u Splitu na najgori mogući način. Premda mu ugovor traje još pet mjeseci, teško da će ovdje više imati prilike ulaziti u sukobe s ansamblom, ali - Kazališno vijeće nije za sada dalo niti moralnu satisfakciju ljudima koji su, prema brojnim svjedočenjima trpjeli njegovovo zlostavljanje, osobito zadnjih mjeseci.

Predsjednica dr. Inga Tomić Koludrović, Robert Raponja, dr. Josip Belamarić, dr. Eldi Grubišić Pulišelić, Željko Mateljak, Snježana Katić i Zdravko Kraljević zatražili su dodatno pravno mišljenje od Ministarstva kulture, i digli obično razrješenje vršitelja dužnosti na nacionalnu raznu - i to čovjeka koji je već lani ispunio uvjete za penziju. Neobično - za sada nisu uputili javnosti nikakve, pa barem deklarativne poruke o netoleranciji prema nasilju.

Emocije u zapećku

Bavili su se, očito, samo pravnim aspektima Bogdanićeva razješenja - koje je zatražio intendant Goran Golovko - i eventualnom novčanom štetom koju bi teatar mogao zbog toga pretrpjeti, a emocionalna šteta za sada nije bila predmetom njihovog interesa. Kazališno je vijeće u slučaju oko Bogdanića, čulo se nakon sjednice, zatražilo dodatna pravna mišljenja, a kako ona nisu usuglašena, tražit će ih se još, iz samog ministarstva.

Kako doznajemo, na samoj sjednici se predočilo stručno pravno mišljenje pročelnice Katedre za Radno i socijalno pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, doc. dr. sc. Andrijane Bilić. Po njenom sudu, nisu ispunjene zakonske pretpostavke niti za izvanredni niti za redoviti otkaz Bogdaniću.

- Jedan od bitnih elemenata rada je subordinacija, odnosno odnos podređenosti radnika uputama poslodavca (odnosno voditelja), stoji u tom mišljenju. U slučaju ugroze dostojanstva radnika, mora postojati namjera, što prema sudu dr. Bilić, na temelju dokumentacije koju je proučila, u ovom slučaju nije utvrđeno.

Balet kao specifična umjetnička djelatnost, stoji dalje u ekspertizi, za vrhunska baletna dostignuća traži izuzetnu motiviranost, fizičku i psihološku pripremljenost. Osobe koje teško mogu izdržati navedene psihofizičke zahtjeve mogu neprimjereno reagirati spram postavljenih zahtjeva. Prema njenom mišljenju, potrebno je utvrditi o kakvom je profilu plesača u konkretnom slučaju riječ. Ukoliko se radi o svojstvima trajne naravi zbog kojih nisu u stanju obavljati posao, može se pokrenuti osobno uvjetovan redoviti otkaz.

Štoviše, prema mišljenju dr. Bilić, vođenje sudskog postupka doprinijelo bi daljnjem raslojavanju ansambla, jer bi u toj situaciji sud saslušao sve članove, čime bi se dalje narušili odnosi i poremetila poslovna politika. Uz ove misli, navodi se i kako bi kazališe moglo imati financijsku štetu ukoliko bi Bogdanić tužio teatar i dobio spor.

Statut u pitanju

Zbog toga Kazališno vijeće nije željelo razriješiti Bogdanića nego je lopticu dodalo ministarstvu i sva je prilika da će se čekati da vrijeme samo po sebi razriješi problem. Za Splitsko ljeto premijeru će pripremiti gost Igor Kirov, zatim slijedi kolektivni godišnji odmor, a potom će se naći novi ravnatelj koji će pričekati da Bogdaniću istekne ugovor prvih dana studenog.

Ako se tako dogodi - poruka javnosti nažalost bit će da je mobbing dozvoljen, da ga je gotovo nemoguće dokazati, i da ga se baš ne isplati prijaviti.

Međutim, kada se već traže pravna mišljenja na sve strane - i mi smo to učinili, kontaktiravši odvjetnike koji su imali izravnog doticaja s HNK Split - pa stoga ne bismo izlazili s imenima u javnost- i čuli kako se, da je bilo volje, moglo razriješiti Dinka Bogdanića bez problema.

Naši sugovornici drže da prihvaćanjem ovakvog stručnog mišljenja Kazališno vijeće dovodi u pitanje sam Statut kazališta u kojemu, stoji kako ravnatelj može biti razriješen - ako su međuljudski odnosi došli do te točke da suradnja više nije moguća. Upravo na to se pozvao i Golovko. Uz to, čude se tolikom strahu od Bogdanićeve tužbe i drže da je neprimjereno gatati o ishodu eventualnog sudskog spora.

Hoće li Dinka Bogdanića u ovih par mjeseci poslati u penziju pravnici ili sami ti mjeseci ostaje vidjeti. U međuvremenu, u baletnom ansamblu vele - mora se priznati Dinku Bogdaniću da nije seksist, kako ga često oslikavaju. Izrazima poput "debela svinjo" jednako je častio i muškarce. Činjenica je i da mu je dio ansambla potpisao podršku, ali većinom su to ljudi bez čvrstih ugovora, honorarci ili zaposleni na godinu dana.

Na kraju valja reći još jedno: u Splitu je Dinko Bogdanić napravio niz kvalitetnih predstava, bilo je i boljih dana u ansamblu, pale bi teže riječi pa bi se zbog njih Bogdanić ispričao da ima "kratak fitilj" i išlo se naprijed - ali svemu ima kraja. Bilo je teško slušati balerinu Koranu Bilan koja se konačno odlučila javno iznijeti optužbe protiv ravnatelja Baleta.

- Samo vi nju slušajte i vjerujte joj. I uživajte u svom poslu, poručio nam je podrugljivo Bogdanić kojega smo zapitali za komentar.

Balerina je rekla da se u ansambl uvukao strah - a i sama je morala prikupljati hrabrost prije izlaska pred novinare, dok je njena kolegica u zadnji tren odustala.
Splitska publika obožava balet, ali ovakav - ne!

 


Ministarstvo čeka obavijest
U srijedu popodne zapitali smo u Ministarstvu kulture koji će otprilike rok trebati za davanje njihovog pravnog mišljenja.
- Ministarstvo kulture o najnovijim događanjima u slučaju Dinka Bogdanića nije dobilo službenu obavijest niti od Grada Splita niti od Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu te će se moći službeno očitovati tek po primitku obavijesti nadležnih institucija, poručili su nam iz kabineta ministra Hasanbegovića.

 

Nije seksist
U baletnom ansamblu vele - mora se priznati Dinku Bogdaniću da nije seksist, kako ga često oslikavaju. Izrazima poput 'debela svinjo' jednako je častio i muškarce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 15:38