StoryEditorOCM

Berlinale 2011: Zlatni medvjed ide u Iran

Piše PSD.
21. veljače 2011. - 10:41

Po prvi put u povijesti Berlinalea Zlatni medvjed odlazi u Iran. Time je ljubimac publike i veliki favorit festivala uistinu i osvojio nagradu. "Nader i Simin" je priča o obitelji koja želi napustiti Iran, sve je spremila, ali na kraju ipak ne ode jer Nader ne želi napustiti svog bolesnog oca.

Iz tog problema male obitelji iz srednjeg sloja stalno izrastaju novi konflikti iz kojih se razvijaju pitanja morala i odgovornosti razapetih između tradicije i modernosti. To je dubok pogled u životnu stvarnost suvremenog iranskog društva. Cijela zemlja u svoj svojoj raznolikosti našla se u ovom filmu na jednom mjestu.

"To je vro dobra prilika da se prisjetimo ljudi u mojoj zemlji. Zemlji u kojoj sam odrastao. U kojoj sam učio povijest. To je velik narod, vrlo strpljiv narod. Dobri ljudi. Želim se prisjetiti Jafara Panahija, i pri tomu se nadam da će se njegov problem riješiti. I želim da on sljedeće godine stoji ovdje".

Tako se na nagradi zahvalio redatelj Asghar Farhadi. Njegov kolega Panahi trebao je ove godine biti član žirija na Belinaleu, no zbog svog filmskog projekta o prosvjedima iranske oporbe osuđen je na šest godina zatvora i dvadest godina zabrane bavljenja svojim poslom.

"Nadar i Simin" je prošao cenzuru a uz Zlatnog medvjeda osvojio je i druge nagrade. Kompletni glumački ansambl dobio je za svoje uloge Srebrnog medvjeda, a film je nagradio i ekumenski žiri.

Glumica Sereh Bayatt se zahvalila gledateljima u svojoj zemlji: "Zahvaljujem svima koji su film pogledali u Iranu i satima čekali da dobiju kartu. Time želim reći da su iranski gledatelji tamo i da gledaju fimove. To nas veseli i ohrabruje".

Žiri je bio jednoglasan oko nagrada, izjavila je predsjednica Isabella Rosellini. Srebrnog medvjeda je osvojio njemački redatelj Ulrich Köhler za film "Schlafkrankheit" (Bolest spavanja).

Nagrada za najbolji scenarij dodijeljena je drami "The Forgivness of Blood" (Oprost krvi) koji govori o plemenskim običajima i krvnoj osveti u Albaniji. Veliku nagradu žirija osvojio je mađarski redatelj Bela Tarr za "The Turin Horse", (Torinski konj), mračni filmski esej o besmislu ljudskog djelovanja.

Međunarodni filmski festival otvoren je 10. veljače. Tradicionalno Festival završava nakon 10 dana, a na zadnji dan prikazuju se još jednom svi istaknuti filmovi. Prema podacima organizatora, ove je godine prikazano 400 filmova i prodano oko 300.000 ulaznica.

deutsche welle, foto: afp

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 16:09