stdClass Object ( [id] => 173243 [title] => Bela Tarr: Split odbacuje sjajan projekt; Rektor Pavić: Samo smo spori zbog propisa [alias] => bela-tarr-split-odbacuje-sjajan-projekt-rektor-pavic-samo-smo-spori-zbog-propisa [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Nema tome ni dva mjeseca da smo objavili vijest kako je poznati mađarski redatelj Bela Tarr na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti predstavio program poslijediplomskog studija filma u Splitu, koji bi do otvaranja 17. splitskog filmskog festivala trebao početi s radom, a u veljači 2013. primati i prve studente.

Na konferenciji su sudjelovali ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić i prodekan za međufakultetsku, međusveučilišnu i međunarodnu suradnju na ADU-u Bruno Gamulin, te Bela Tarr kao inicijator projekta.

Tarr je objasnio da je program zamišljen kao poslijediplomski studij filma u trajanju od tri godine, kako će se prvu godinu studija primati 16 međunarodnih studenata, kako će program prve tri godine biti usmjeren na redatelje i snimatelje, da će gostovati brojni poznati iz svijeta filma, od Jarmuscha do Van Santa, da je financijska konstrukcija u tijeku i da se struktura škole formalno spaja na Sveučilište u Splitu.

Tako su glasine koje su dotad zvučale predobro da bi bile istinite, pomislili su mnogi, konačno dobile utjelovljenje: tu je renomirani autor s konkretnom idejom i programom, a uz konsenzus države, državnog filmskog instituta i Sveučilišta u Splitu.

Nije prošlo ni dva mjeseca od toga bombastičnog, ali afirmativnog naslova u rubrici kulture, a već nas zatječe novi, realniji za naše prilike: “Nitko ne odgovara na moja pisma i pozive, ponižen sam i odustajem od doktorskog studija u Splitu!” Bela Tarr, trenutno gost Sarajevskog filmskog festivala, novinarki Jutarnjeg lista objašnjava kao se projekt doktorskog studija filma u Splitu pretvorio u njegovu životnu misiju koja se odvijala dobro sve dok nije potpisao dokument s rektorom Splitskog sveučilišta Ivanom Pavićem.

Naime, kazuje Tarr, budući da Sveučilište nema pravni identitet u okviru bolonjskog sustava, upućuje ga na Umjetničku akademiju u Splitu, ali ni tamo nema zadovoljavajućeg odgovora. Štoviše, tvrdi Tarr za Jutarnji, nema nikakvoga, premda mu je, kako kaže, Goran Golovko, koji je prodekan Umjetničke akademije za umjetnost, znanost i međunarodnu suradnju, obećao poslati službeno pismo i očitovanje.

Goran Golovko, trenutno u Grožnjanu, na međunarodnoj dramskoj koloniji, ima sasvim drukčiju verziju priče. Prodekan UMAS-a tvrdi nam kako je u dogovorenom roku, u ponedjeljak, poslao Tarru izvadak iz Zapisnika s 200. sjednice Akademijskog vijeća, tako da je Jutarnji, “napisavši da mu nisam odgovorio, objavio neistinu, niti me je, kao ni Akademiju, kontaktirao itko iz Jutarnjeg”. Golovko, čini se, nije iznenađen manje od Tarra, potkrijepivši to činjenicom da su na UMAS-u za otvaranje predloženog studija doznali iz novina.

-  Zahtjevu gospodina Tarra za korištenjem našeg imena i pravnog statusa uz njegov vlastiti žiroračun nije moguće udovoljiti, jer bi to bilo nezakonito. Akademijsko vijeće može glasati o točkama koje predlože njezini odsjeci ili zaposlenici, a u ovom je slučaju naš Odsjek za film i video isključen. Procedura predlaganja, usvajanja i provođenja doktorskih studijskih programa u RH određena je zakonskim propisima kojih se svi imaju držati, a u nastojanju da pomognem gospodinu Tarru i njegovim suradnicima, na vrijeme sam poslao popis svih potrebnih dokumenata i radnji - objašnjava nam Golovko i zaključuje:

- Od prvog novinskog napisa o ovome studiju do danas nismo dobili ničije pismo namjere ni pismeno očitovanje o namjeri njegova financiranja. Iz neslužbenih izvora bliskih splitskoj Akademiji doznajemo kako se cijeli problem može svesti na susret isključivosti (Tarr) i složene regulative (zakonski propisi RH).

Prema ovim saznanjima, Tarr je htio Sveučilište kao krovnu ustanovu, ali i - odvojeni račun. Visoko školstvo, s druge strane, iznimno je birokratiziran sustav, u kojem se teško probavlja mogućnost postavljanja odsjeka bez zapošljavanja domicilnog akademskog osoblja, pa i izvjesne kvote domaćih studenata, a nekmoli institucije s odvojenim računom.

Hodnici UMAS-a pitaju se: Zašto Tarr, koji ne želi domaće akademsko osoblje i domaće studente, ne osnuje privatnu školu? S druge strane, logično je pretpostaviti i kako bi trebao postojati nekakav V.I.P. kanal komunikacije, kojim bi se olakšalo realizaciju projekata koje pokreću inicijatori od iznimnog značenja, kao što mađarski dobitnik Srebrnog medvjeda nedvojbeno jest.

- Razumijem razočaranje, pa i ogorčenje, gospodina B. Tarra što su stvari išle vrlo sporo, ali to nije, kao što svi znamo, poteškoća samo na našim sveučilištima, nego je povezana sa zakonskim procedurama i tijelima koja sudjeluju u odlučivanju te potrebom da se maksimalno respektira struka i stručno mišljenje. Dakle, ovdje je ponajmanje u pitanju akademistička inercija koja ponekad može biti posebno iritantna. Na kraju, želim reći da sam kao rektor morao čuvati balans između zakonske i stručne ovlasti Umjetničke akademije kao naše sastavnice, Sveučilišta kao zajednice fakulteta i grada koji bi doktorskom školom B. Tarra nesumnjivo bio na dobitku. Radovalo bi me ako sve šanse za ostvarenje ovog projekta nisu otišle u nepovrat - zaključuje rektor Sveučilišta Ivan Pavić.

JAKOV KOSANOVIĆ

Sveučilište mora poštovati stroge propise

Žao mi je zbog toga kako je g. Bela Tarr doživio svoje splitsko iskustvo. No, istina je da Sveučilište mora poštovati vrlo precizne i stroge zakonske procedure za pokretanje studijskih programa. Jednako tako se Sveučilište mora s posebnom pozornošću odnositi prema svojim sastavnicama kao posebnim pravnim osobama, čime su ujedno ograničene i moje rektorske ovlasti i ingerencije - tvrdi rektor Pavić i nastavlja:

Osobno sam prepoznao moguće značenje doktorske škole B. Tarra za Sveučilište u Splitu, a istina je da sam bio i potaknut inicijativama koje su prema Sveučilištu došle sa svih razina – od Branka Karabatića, koji vodi Filmski festival, preko Hrvoja Hribara, ravnatelja HAVC-a, do predstavnika Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti. No, status doktorske škole trebalo je precizirati u razgovorima, dogovorima, pa i pregovorima, pri čemu su postojale dvije mogućnosti. Prva, da doktorska škola funkcionira formalno na razini Sveučilišta, ali s nizom ograničenja i problema koji bi proizlazili iz takvog rješenja. Druga je solucija bila da doktorski studij B. Tarra bude integriran u obrazovnu vertikalu Umjetničke akademije u Splitu koja već ima preddiplomski i diplomski studij filma. Uzimajući u obzir prednosti i nedostatke pojedinog rješenja, sugerirano je da se postupak pokretanja doktorskog studija dogovori s Umjetničkom akademijom.


Elaborat je nedovršen

Nakon medijskih napisa o otvaranju doktorskog studija filma na Umjetničkoj akademiji u Splitu, prodekan Goran Golovko izvijestio je članove Vijeća o prijedlogu Bele Tarra i njegovih suradnika, koji su na inicijativu rektora Sveučilišta u Splitu poslali nedovršeni elaborat predloženog doktorskog studijskog programa. Uz izvrsnost i međunarodnu reputaciju gospodina Tarra, kao i predloženih nastavnika, zamisao predloženog projekta zaslužuje svaku pohvalu. Međutim, kako bi prijedlog dobio legitimitet, ovakva inicijativa trebala bi dobiti i potporu Odsjeka za film i video čiji se predstavnici ne mogu očitovati o tome jer u tu inicijativu nisu uključeni. Prodekan Golovko navodi da nedovršeni elaborat spominje izvore financiranja zamišljenog studija bez pismenih očitovanja potencijalnih financijera. Zaključeno je kako Akademijsko vijeće daje punu potporu ovoj ideji, ali se ona može realizirati samo u okviru pozitivnih pravnih propisa.


Hribar: Od početka je slutilo na opasnost

Doktorski studij Bele Tarra vjerojatno je najfascinantniji edukacijski filmski projekt za koji je svijet čuo. A čuo je, jer Tarrov rad prate vodeći filmski mediji, globalno. Činjenica da je Tarr s projektom krenuo u Split od početka je slutila na opasnost. Splitska sredina, osobito Umjetnička škola, pokazala je skepsu prema projektu koji su podržali svi javni čimbenici u zemlji. S druge strane, Tarr je inzistirao na žurnim rokovima koji bi stavili u tešku situaciju i puno organiziranije sveučilište ili puno bogatije društvo no što je hrvatsko. Ne želim vjerovati da je ovaj sjajan projekt izgubljen za Hrvatsku. Ako jest, HAVC je sa svoje strane učinio sve što je mogao da bi uz maksimalnu podršku struke, javnosti i političkih vlasti došao na Splitsko sveučilište SEnD kaže Hrvoje Hribar.






[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok Tarr tvrdi kako ga ignoriraju i na Sveučilištu i na Umjetničkoj akademiji, prodekan Goran Golovko kaže kako to nije istina jer je redatelju poslao popis potrebne papirologije za osnivanje studija, ali da nema jamstava tko bi bio financijer projekta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ugledni mađarski redatelj ogorčeno najavio kako odustaje od doktorskog studija filma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-07-13 21:10:34 [created_by] => 32 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-07-16 00:23:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-07-14 12:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6339 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/07/13/Panorama/TARR_RADIONICA6-300811_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x453" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7500000 Threads: 1 Questions: 1605366667 Slow queries: 4765377 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110645118 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/bela-tarr-split-odbacuje-sjajan-projekt-rektor-pavic-samo-smo-spori-zbog-propisa-173243 [printLink] => /kultura/bela-tarr-split-odbacuje-sjajan-projekt-rektor-pavic-samo-smo-spori-zbog-propisa-173243?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 156414 [name] => BELATARR [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => belatarr [link] => /tag/belatarr ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok Tarr tvrdi kako ga ignoriraju i na Sveučilištu i na Umjetničkoj akademiji, prodekan Goran Golovko kaže kako to nije istina jer je redatelju poslao popis potrebne papirologije za osnivanje studija, ali da nema jamstava tko bi bio financijer projekta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ugledni mađarski redatelj ogorčeno najavio kako odustaje od doktorskog studija filma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bela Tarr: Split odbacuje sjajan projekt; Rektor Pavić: Samo smo spori zbog propisa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-03-10-37-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/07/13/Panorama/TARR_RADIONICA6-300811_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/07/13/Panorama/TARR_RADIONICA6-300811_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Nema tome ni dva mjeseca da smo objavili vijest kako je poznati mađarski redatelj Bela Tarr na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti predstavio program poslijediplomskog studija filma u Splitu, koji bi do otvaranja 17. splitskog filmskog festivala trebao početi s radom, a u veljači 2013. primati i prve studente.

Na konferenciji su sudjelovali ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić i prodekan za međufakultetsku, međusveučilišnu i međunarodnu suradnju na ADU-u Bruno Gamulin, te Bela Tarr kao inicijator projekta.

Tarr je objasnio da je program zamišljen kao poslijediplomski studij filma u trajanju od tri godine, kako će se prvu godinu studija primati 16 međunarodnih studenata, kako će program prve tri godine biti usmjeren na redatelje i snimatelje, da će gostovati brojni poznati iz svijeta filma, od Jarmuscha do Van Santa, da je financijska konstrukcija u tijeku i da se struktura škole formalno spaja na Sveučilište u Splitu.

Tako su glasine koje su dotad zvučale predobro da bi bile istinite, pomislili su mnogi, konačno dobile utjelovljenje: tu je renomirani autor s konkretnom idejom i programom, a uz konsenzus države, državnog filmskog instituta i Sveučilišta u Splitu.

Nije prošlo ni dva mjeseca od toga bombastičnog, ali afirmativnog naslova u rubrici kulture, a već nas zatječe novi, realniji za naše prilike: “Nitko ne odgovara na moja pisma i pozive, ponižen sam i odustajem od doktorskog studija u Splitu!” Bela Tarr, trenutno gost Sarajevskog filmskog festivala, novinarki Jutarnjeg lista objašnjava kao se projekt doktorskog studija filma u Splitu pretvorio u njegovu životnu misiju koja se odvijala dobro sve dok nije potpisao dokument s rektorom Splitskog sveučilišta Ivanom Pavićem.

Naime, kazuje Tarr, budući da Sveučilište nema pravni identitet u okviru bolonjskog sustava, upućuje ga na Umjetničku akademiju u Splitu, ali ni tamo nema zadovoljavajućeg odgovora. Štoviše, tvrdi Tarr za Jutarnji, nema nikakvoga, premda mu je, kako kaže, Goran Golovko, koji je prodekan Umjetničke akademije za umjetnost, znanost i međunarodnu suradnju, obećao poslati službeno pismo i očitovanje.

Goran Golovko, trenutno u Grožnjanu, na međunarodnoj dramskoj koloniji, ima sasvim drukčiju verziju priče. Prodekan UMAS-a tvrdi nam kako je u dogovorenom roku, u ponedjeljak, poslao Tarru izvadak iz Zapisnika s 200. sjednice Akademijskog vijeća, tako da je Jutarnji, “napisavši da mu nisam odgovorio, objavio neistinu, niti me je, kao ni Akademiju, kontaktirao itko iz Jutarnjeg”. Golovko, čini se, nije iznenađen manje od Tarra, potkrijepivši to činjenicom da su na UMAS-u za otvaranje predloženog studija doznali iz novina.

-  Zahtjevu gospodina Tarra za korištenjem našeg imena i pravnog statusa uz njegov vlastiti žiroračun nije moguće udovoljiti, jer bi to bilo nezakonito. Akademijsko vijeće može glasati o točkama koje predlože njezini odsjeci ili zaposlenici, a u ovom je slučaju naš Odsjek za film i video isključen. Procedura predlaganja, usvajanja i provođenja doktorskih studijskih programa u RH određena je zakonskim propisima kojih se svi imaju držati, a u nastojanju da pomognem gospodinu Tarru i njegovim suradnicima, na vrijeme sam poslao popis svih potrebnih dokumenata i radnji - objašnjava nam Golovko i zaključuje:

- Od prvog novinskog napisa o ovome studiju do danas nismo dobili ničije pismo namjere ni pismeno očitovanje o namjeri njegova financiranja. Iz neslužbenih izvora bliskih splitskoj Akademiji doznajemo kako se cijeli problem može svesti na susret isključivosti (Tarr) i složene regulative (zakonski propisi RH).

Prema ovim saznanjima, Tarr je htio Sveučilište kao krovnu ustanovu, ali i - odvojeni račun. Visoko školstvo, s druge strane, iznimno je birokratiziran sustav, u kojem se teško probavlja mogućnost postavljanja odsjeka bez zapošljavanja domicilnog akademskog osoblja, pa i izvjesne kvote domaćih studenata, a nekmoli institucije s odvojenim računom.

Hodnici UMAS-a pitaju se: Zašto Tarr, koji ne želi domaće akademsko osoblje i domaće studente, ne osnuje privatnu školu? S druge strane, logično je pretpostaviti i kako bi trebao postojati nekakav V.I.P. kanal komunikacije, kojim bi se olakšalo realizaciju projekata koje pokreću inicijatori od iznimnog značenja, kao što mađarski dobitnik Srebrnog medvjeda nedvojbeno jest.

- Razumijem razočaranje, pa i ogorčenje, gospodina B. Tarra što su stvari išle vrlo sporo, ali to nije, kao što svi znamo, poteškoća samo na našim sveučilištima, nego je povezana sa zakonskim procedurama i tijelima koja sudjeluju u odlučivanju te potrebom da se maksimalno respektira struka i stručno mišljenje. Dakle, ovdje je ponajmanje u pitanju akademistička inercija koja ponekad može biti posebno iritantna. Na kraju, želim reći da sam kao rektor morao čuvati balans između zakonske i stručne ovlasti Umjetničke akademije kao naše sastavnice, Sveučilišta kao zajednice fakulteta i grada koji bi doktorskom školom B. Tarra nesumnjivo bio na dobitku. Radovalo bi me ako sve šanse za ostvarenje ovog projekta nisu otišle u nepovrat - zaključuje rektor Sveučilišta Ivan Pavić.

JAKOV KOSANOVIĆ

Sveučilište mora poštovati stroge propise

Žao mi je zbog toga kako je g. Bela Tarr doživio svoje splitsko iskustvo. No, istina je da Sveučilište mora poštovati vrlo precizne i stroge zakonske procedure za pokretanje studijskih programa. Jednako tako se Sveučilište mora s posebnom pozornošću odnositi prema svojim sastavnicama kao posebnim pravnim osobama, čime su ujedno ograničene i moje rektorske ovlasti i ingerencije - tvrdi rektor Pavić i nastavlja:

Osobno sam prepoznao moguće značenje doktorske škole B. Tarra za Sveučilište u Splitu, a istina je da sam bio i potaknut inicijativama koje su prema Sveučilištu došle sa svih razina – od Branka Karabatića, koji vodi Filmski festival, preko Hrvoja Hribara, ravnatelja HAVC-a, do predstavnika Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti. No, status doktorske škole trebalo je precizirati u razgovorima, dogovorima, pa i pregovorima, pri čemu su postojale dvije mogućnosti. Prva, da doktorska škola funkcionira formalno na razini Sveučilišta, ali s nizom ograničenja i problema koji bi proizlazili iz takvog rješenja. Druga je solucija bila da doktorski studij B. Tarra bude integriran u obrazovnu vertikalu Umjetničke akademije u Splitu koja već ima preddiplomski i diplomski studij filma. Uzimajući u obzir prednosti i nedostatke pojedinog rješenja, sugerirano je da se postupak pokretanja doktorskog studija dogovori s Umjetničkom akademijom.


Elaborat je nedovršen

Nakon medijskih napisa o otvaranju doktorskog studija filma na Umjetničkoj akademiji u Splitu, prodekan Goran Golovko izvijestio je članove Vijeća o prijedlogu Bele Tarra i njegovih suradnika, koji su na inicijativu rektora Sveučilišta u Splitu poslali nedovršeni elaborat predloženog doktorskog studijskog programa. Uz izvrsnost i međunarodnu reputaciju gospodina Tarra, kao i predloženih nastavnika, zamisao predloženog projekta zaslužuje svaku pohvalu. Međutim, kako bi prijedlog dobio legitimitet, ovakva inicijativa trebala bi dobiti i potporu Odsjeka za film i video čiji se predstavnici ne mogu očitovati o tome jer u tu inicijativu nisu uključeni. Prodekan Golovko navodi da nedovršeni elaborat spominje izvore financiranja zamišljenog studija bez pismenih očitovanja potencijalnih financijera. Zaključeno je kako Akademijsko vijeće daje punu potporu ovoj ideji, ali se ona može realizirati samo u okviru pozitivnih pravnih propisa.


Hribar: Od početka je slutilo na opasnost

Doktorski studij Bele Tarra vjerojatno je najfascinantniji edukacijski filmski projekt za koji je svijet čuo. A čuo je, jer Tarrov rad prate vodeći filmski mediji, globalno. Činjenica da je Tarr s projektom krenuo u Split od početka je slutila na opasnost. Splitska sredina, osobito Umjetnička škola, pokazala je skepsu prema projektu koji su podržali svi javni čimbenici u zemlji. S druge strane, Tarr je inzistirao na žurnim rokovima koji bi stavili u tešku situaciju i puno organiziranije sveučilište ili puno bogatije društvo no što je hrvatsko. Ne želim vjerovati da je ovaj sjajan projekt izgubljen za Hrvatsku. Ako jest, HAVC je sa svoje strane učinio sve što je mogao da bi uz maksimalnu podršku struke, javnosti i političkih vlasti došao na Splitsko sveučilište SEnD kaže Hrvoje Hribar.






[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/bela-tarr-split-odbacuje-sjajan-projekt-rektor-pavic-samo-smo-spori-zbog-propisa-173243 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=efe3d87dccad71338dded4599c92704ff2add1dc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bela+Tarr%3A+Split+odbacuje+sjajan+projekt%3B+Rektor+Pavi%C4%87%3A+Samo+smo+spori+zbog+propisa+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fbela-tarr-split-odbacuje-sjajan-projekt-rektor-pavic-samo-smo-spori-zbog-propisa-173243 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fbela-tarr-split-odbacuje-sjajan-projekt-rektor-pavic-samo-smo-spori-zbog-propisa-173243 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok Tarr tvrdi kako ga ignoriraju i na Sveučilištu i na Umjetničkoj akademiji, prodekan Goran Golovko kaže kako to nije istina jer je redatelju poslao popis potrebne papirologije za osnivanje studija, ali da nema jamstava tko bi bio financijer projekta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ugledni mađarski redatelj ogorčeno najavio kako odustaje od doktorskog studija filma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kulturaugledni mađarski redatelj ogorčeno najavio kako odustaje od doktorskog studija filma

Bela Tarr: Split odbacuje sjajan projekt; Rektor Pavić: Samo smo spori zbog propisa

Piše PSD.
14. srpnja 2012. - 14:09
Nema tome ni dva mjeseca da smo objavili vijest kako je poznati mađarski redatelj Bela Tarr na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti predstavio program poslijediplomskog studija filma u Splitu, koji bi do otvaranja 17. splitskog filmskog festivala trebao početi s radom, a u veljači 2013. primati i prve studente.

Na konferenciji su sudjelovali ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić i prodekan za međufakultetsku, međusveučilišnu i međunarodnu suradnju na ADU-u Bruno Gamulin, te Bela Tarr kao inicijator projekta.

Tarr je objasnio da je program zamišljen kao poslijediplomski studij filma u trajanju od tri godine, kako će se prvu godinu studija primati 16 međunarodnih...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 05:10