StoryEditorOCM

U sklopu proslave Dana županije promocija strip-albuma ‘Sveti Jere‘, autora Milka Peke i Vladimira Davidenka

Piše PROMO
26. rujna 2024. - 16:35

U sklopu proslave Dana županije, 28. rujna, u 10 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića bit će održana promocija strip-albuma "Sveti Jere", autora Milka Peke i Vladimira Davidenka.

"Siguran sam da će naši mladi vrlo rado čitati i ovaj strip o svetom Jeri. Struka i javnost pozvani su dati umjetničku ocjenu ovoga stripa, a osobno želim pohvaliti autore i zahvaliti im što su se odazvali stvaranju ovog izuzetnog djela. Želja nam je da se ovo, mogu slobodno reći, umjetničko djelo autora Milka Peke i Vladimira Davidenka nađe u svakoj obitelji, ne samo na području Splitsko-dalmatinske županije, nego i cijele Hrvatske", rekao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Scenarist stripa Milko Peko ističe da je vrlo rado prihvatio rad na ovom stripu. "Kad me je Davidenko nazvao i pitao hoćemo li raditi strip o jednom od najznamenitijih Dalmatinaca u povijesti, o svetom Jeronimu, nisam dvojio ni trena.

image

Scenarist stripa Milko Peko

Iz Privatnog Albuma/

Mimo one uvriježene mudrosti, kojom se koriste pametni i razumni i koja sugerira da razmisliš pa odlučiš, ja sam poslušao srce i gotovo odmah prihvatio. Naravno da sam se kasnije zapitao kako ću ja to, i to ne zbog brige o povijesnim činjenicama i razdoblju, nego zbog posve drugih činjenica i razloga", navodi Peko. "Davidenko i ja dajemo vam na uvid ovu strip-priču o Jeri Dalmatincu, koji je kao takav časno hodao svojim vremenom, ostavivši nam svoje misli, snove, želje i poruke kroz sva vremena, sve do ovog našeg. Osjećam se darovanim što sam mogao pratiti njegove tragove po zemlji", zaključuje.

image

Glavni urednik stripa dr. sc. Davor Pavić

Vojko Basic/Cropix

Glavni urednik stripa dr. sc. Davor Pavić podsjeća na to kako je Županija došla na ideju da kroz još jedan medij približi svetoga Jeronima još širem krugu ljudi. "Nakon što smo realizirali knjigu o životu svetoga Jeronima, zatim organizirali likovnu koloniju s našim renomiranim dalmatinskim umjetnicima, te potom postavili dvije izložbe u Splitu i Zagrebu, razmišljao sam o daljnjem načinu kako da dotaknemo što veći broj ljudi životom svetog Jeronima. Tada mi se rodila ideja o modernom stripu o svetom Jeri, kako ga mi od milja nazivamo u Dalmaciji. Jer strip je namijenjen onima koji vole razmišljati izvan i iznad granica stereotipa", smatra Pavić.

Crtač stripa Vladimir Davidenko diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu i aktivno se bavi slikarstvom. Izlagao je na više skupnih i samostalnih izložbi, simpozija i festivala u Hrvatskoj i inozemstvu. Godine 2008., usporedno sa slikarstvom, ulazi u svijet stripa.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 17:43