StoryEditorOCM
Art & dizajnDO KRAJA listopada

Otvorena izložba splitskog umjetnika Damira Vrdoljaka Mandete u hotelu Ambasador; ‘Umjetnost i ja našli smo se jedreći!‘

Piše Slaven Alfirević
2. listopada 2024. - 14:21

U čarobnom interijeru hotela "Ambasador" u Splitu, uz nenadmašni pogled na noćni ugođaj splitske obale i osvijetljenih brodova, otvorena je izložba splitskog umjetnika Damira Vrdoljaka Mandete (67). Ovo je već 16. put da Damir izlaže pred svojim sugrađanima, a sad se nakupilo najnovijeg materijala, uz nekoliko ranijih radova, da iznova predstavi svoj golemi opus. I ne samo to, objavljena je i monografija, izuzetno djelo s popisom autorskih radova, luksuzno opremljena knjiga koju bi svaki iole ljubitelj umjetnosti trebao imati u svojoj vitrini i biblioteci, zbirci raznih uradaka.

Otvorenje izložbe pred svečanim auditorijem uveličali su prigodnim riječima dogradonačelnik Splita Antonio Kuzmanić, te Ivan Kuret u ime "labudaša", sa značkom "Labuda" u reveru, jer Mandeta Vrdoljak spada u njihovu, "labudašku" obitelj, ali Kureta pamtimo nadasve i kao splitskoga gradonačelnika te predsjednika Hajduka, što mu daje posebnu specifičnu težinu.

Ako ćemo o uzvanicima iz sportskog miljea grada, bili su tu Hajdukov veteran Ante Ivković Zonzi, kao i Predrag Kruščić, bivši košarkaš Jugoplastike i Dalvina, ali i pomoćni trener Bože Maljkovića u doba najmoćnije Jugoplastike, te kasnije i samostalno trener košarkaša "žutih s Gripa", tad su se pak već iskonski zvali – Split. S umjetničkog aspekta, između ostalih, zamijetili smo Matka Trebotića.

image

Promocija monografije i izložba radova Damira Vrdoljaka Mandete u hotelu ‘Ambasador‘

Duje Klarić/HANZA MEDIA

Festival splićanistike

Kako god, bio je to festival splićanistike, ono što našem gradu baš nedostaje u novije doba, a Vrdoljak Mandeta, rečeni Damir, voli istaći ono Mandeta da bi se naglasilo da je od Vrdoljakovih, baš Splićana, samo da se zna. A što se tiče radova, bolje da sam pojasni taj jedriličar u duši, ali nadasve slobodni umjetnik...

Ja sam prije svega jedriličar "Labuda", a ako me već pitate, moja osnovna struka je da sam bio projektant jake struje u "Elektrodalmaciji"... Ali moj poziv, moj hobi i životni put, uz jedrenje, bila je umjetnost. Kako bi rekla moja supruga Ivana, koja me davno već usmjerila u taj svijet, mene je umjetnost našla, a ne ja nju! Kako god, umjetnost i ja našli smo se jedreći, a sloboda i razmišljanje u brodu akumulirali su u meni tu slobodu, ja bih rekao tu lipotu slobode, tako da danas radim isključivo na temu brodova, mora, valova...

Radim u drvu, mahagonij i hrast su moje omiljeno sredstvo izražavanja, ali je neophodan i metal, nadasve željezo – ponosno nam je kazivao Damir Vrdoljak Mandeta, koji naglašava ulogu svoje supruge Ivane koja mu je otvorila put u umjetnost i hrabrila ga da je nesmetano istražuje. Naravno da mu je u hotelu "Ambasado"r, na licu mjesta, svu nesebičnu podršku dala kompletna obitelj Mandeta.

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Ovo mu je 16. izložba i, da ne okolišamo, eksponati su na prodaju! Izloženi su u predvorju sjajnog hotela "Ambasador", tamo od Matejuške, prema Zapadnoj obali, smjerokaz za one kojima Split baš i nije na dlanu... Neka navrate, imaju što vidjeti, osebujni izričaj darovitog, a već iskusnog umjetnika s motivima brodova i valova...

Bogata monografija

Vrdoljak Mandeta je već izdao i dvije knjige, "Ćakuleta 1" i "Ćakuleta 2", u kojima je posložio intervjue s mnogim poznatim osobama. I monografija je na uvid i prodaju, s više od 100 autorovih radova, raskošnim slikama i opisima na engleskom, hrvatskom i francuskom jeziku.

Mi, Splićani, rado odmahnemo rukom i kažemo, to je samo Mandeta, opet on, a da ga ima neka druga zemlja, njegovali bi ga kao kap vode na dlanu, o njemu bi se pisali romani i hvalospjevi, ne bi ga titulirali da je novi Rodin ili Picasso, ali bi svakako ušao u svaki dom zaljubljenika u umjetnost, te sve svjetske kataloge.

Ovako, radove "našeg Mandete", izložene u "Ambasadoru", predlažemo da sami pregledate i date svoj cijenjeni sud. Izložba je postavljena tijekom cijelog listopada, za vaš sud isplatit će vam se trud, pa pohodite izložbu. Ako ništa drugo, za lijepa dana lagano i po mogućnosti s ljepšom polovicom prošetajte šotobraco tamo prema Zapadnoj obali u smjeru Sustipana i Zvončaca. I onda svratite u "Ambasadora", pogledajte što se to izlaže i za kupiti predlaže..

.

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA
image
Duje Klarić/HANZA MEDIA
image
Duje Klarić/HANZA MEDIA
image
Duje Klarić/HANZA MEDIA
image
Duje Klarić/HANZA MEDIA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 14:22