StoryEditorOCM
ArhitekturaKonačno

Započinje obnova marjanskog spomenika Umbertu Girometti. Postavit će se i replika Giromettina profila koja je uklonjena s Marjana

Piše Jasmina Parić
24. prosinca 2021. - 17:50

Konačno počinje obnova spomenika prof. Umbertu Girometti na Marjanu, koji je odavno u zapuštenom stanju a već desetljećima nema izvorni izgled jer je s njega uklonjen prikaz profila koji je izradio akademski kipar Ivan Mirković.

Obnova će se financirati iz gradskog proračuna, a posao će se obavljati pod nadzorom konzervatora.

image
Sadašnje stanje spomenika na Marjanu...

Inicijativu za vraćanje spomenika u izvorno stanje pokrenuli su Hrvatsko planinarsko društvo Mosor, čiji je prvi predsjednik Girometta bio, te Društvo Marjan.

Girometta, osim što je kao biolog stručno obradio marjansku floru i faunu, osnivač je i Prirodoslovnog muzeja čiji je prvi ravnatelj bio, sve do smrti. Društvo Marjan podiglo mu je spomenik 1940. godine na mjestu gdje je preminuo 27. travnja 1939.

image
Ovako je spomenik nekada izgledao s radom kipara Ivana Mirkovića

- Već godinama razgovaramo o toj obnovi, zajedno s Društvom Marjan i Javnom ustanovom Park-šuma Marjan. Razmišljali smo i o tome da sami financiramo posao, ali išlo je sporo - problemi s financijama, koronom, dokumentacijom... Sada se priča konačno rasplela - kaže Ivana Radonić, predsjednica HPD-a Mosor, koja je u ovom projektu od prvog dana surađivala sa Srđanom Marinićem, predsjednikom Društva Marjan.

Budući da je riječ o javnom spomeniku u zaštićenom prostoru, valjalo je ishoditi konzervatorske i županijske dozvole, a one su sada pribavljene.

- Javna ustanova Park šuma Marjan, koja se financira iz gradskog proračuna, dobila je dvije ponude izvođača i odabrala povoljniju, a cijena iznosi 16 tisuća i 400 kuna.

Na Mosoru, na Giromettinoj glavici gdje je sada originalni brončani profil uzet će se odljev, načiniti za Marjan replika u nekom od suvremenih, izdržljivih materijala te urediti i očistiti kamen. I okoliš ćemo srediti - kaže Marinić.

Jednostavan spomenik nalazi se na Marjanu na lokaciji između vrha Telegrin i Sedla, na predjelu koji se naziva Grgurinovo pleće, a katkad i Giromettin put.

U vrijeme kada je podignut bio je uočljiviji zbog nižeg raslinja. Početkom osamdesetih brončani su odljev prenijeli članovi HPD-a Mosor na uzvisinu iznad planinarskog doma na Mosoru, koji također nosi Giromettino ime. Držali su da je tako prikladnije. Međutim, marjanski su spomenik ostavili "praznim", s tragovima vijaka. Vrijeme ga je dodatno oštetilo, kamen je potamnio, a natpis je jedva čitljiv.

Napomenimo i to da na spomeniku ne piše Umberto nego Humbert; to je jedna od varijanti njegovog imena. Kršten je kao Umberto, ali, u raznim dokumentima - ovisilo je to i o aktualnoj državi, pa i procjeni kakvog državnog činovnika - javljaju se oblici Umbert, Umberto, Humberto i drugi.

Svečano otvaranje obnovljenog spomenika i njegova prezentacija građanima planira se za 27. travnja, kada je godišnjica Giromettine smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 15:33