StoryEditorOCM
Arhitekturabit će i nagrada

Večeras u Podrumima izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini, među njima Kezićeva žnjanska trokatnica  i Studio Up

7. ožujka 2020. - 14:23

Što se zanimljivog izgradilo prošle godine u Hrvatskoj i kako to izgleda? Odgovor na ovo pitanje potražite ove subote u 19 sati u podrumima Dioklecijanove palače, na godišnjoj izložbi ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini, na kojoj će se dodijeliti i nagrade.

Radove su ocjenjivali članovi stručnog žirija u sastavu: Tadej Glažar, Helena Paver Njirić i članovi Stručnog savjeta i Savjeta nakladništva UHA-e Tonči Čerina, Antonio Grgić, Ana Mrđa, Vanja Rister, Ana Šverko, Tamara Bjažić Klarin i Antun Sevšek.

Riječ je o projektima ostvarenim u razdoblju od 1.1. do 31.12. prošle godine, od strane članova Udruženja arhitekata Hrvatske (gradskih, županijskih ili regionalnih društava), koji konkuriraju za sljedeće nagrade: “Viktor Kovačić” za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva, “Drago Galić” za najuspješnije ostvarenje u području stambene arhitekture, ”Bernardo Bernardi” za najuspješnije ostvarenje u području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja i “Neven Šegvić” za publicistički, kritički, znanstvenoistraživački i teorijski rad.

Za “Viktora Kovačića” konkuriraju radovi: projekt kina “Urania” na Kvaternikovu trgu i Grand Hotel Park u Rovinju, oba u realizaciji studija 3LHD, te projekt Roxanich Wine & Heritage Hotel iz Motovuna, koji je projektirao Idis Turato.

 

Za “Dragu Galića” natječu se: projekt “Četiri kuće za četiri brata” iz Zadra, smješten u stambenom naselju Diklo, arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića, kao i kuća nazvana ”Kuća i parazit” Studija Up (koji vodi dvoje Splićana, Lea Pelivan i Toma Plejić), koja se nalazi u Zagrebu. Iz Splita se u ovoj kategoriji natječe atraktivni stambeni projekt Nene Kezića, za trokatnicu koja se nalazi nedaleko od Žnjana. Trkači i šetači sigurno su primijetili njezine otvorene volumene koji izdaleka prizivaju Le Corbusierovu arhitektonsku školu.

Nagrada “Bernardo Bernardi” nominira dva projekta: galeriju malog formata u centru Bola na Braču, koju potpisuje Pin Studio, i “Loft”, stambeni prostor za četveročlanu obitelj u Zagrebu, s potpisom Studija Up u suradnji sa Silvijem Vujičićem.

Za nagradu “Neven Šegvić” konkuriraju radijska emisija “Stvarnost prostora” (urednice Eveline Turković i autora Ane Dane Beroš, Tomislava Pavelića, Marka Sančanina, Mire Stanić, Vesne Vuković i Frane Petra Zovka), časopis Mjera Društva arhitekata Dubrovnik (glavne urednice Divne Antičević i uredništva Bože Benića i Romana Duića), te kratka autobiografija škole Arhitektonskog fakulteta, “100 godina izobrazbe arhitekata”, katalog Andreja Uchytila i Melite Čavlović.

Konačno, Nagradu za životno djelo dobio je arhitekt Radovan Tajder, u čijem se radnom portfelju nalazi nekoliko poznatih hrvatskih zdanja, kao što je zgrada u Vodovodnoj 7 u Zagrebu, pa stambeno-poslovna građevina u Ilici 81, a sa svojim kolegama je osmislio sustav 414, po kojemu je izgrađeno dosta vrtića u Hrvatskoj. Tajderov rad ostavio je traga i u inozemstvu: njegova je fasada hotela “Hilton” u Beču, koji je danas Plaza, BMW centar, a projektirao je garaže uz aerodrom, stambeno naselje Tamariskengasse, kupalište “Diana” te poslovnu zgradu sjedišta RBA banke na Dunavskom kanalu. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 09:45