StoryEditorOCM
ArhitekturaIzložba u Salonu Galić

Slučaj Krvavica: ‘Devastirano remek-djelo moderne arhitekture svjedoči o gubitku društvenog i transformiranju osobnog pamćenja‘

Piše Jasenka Leskur
4. listopada 2021. - 18:24

U splitskom Salonu Galić u ponedjeljak, 4. listopada u 19 sati otvara se izložba o remek-djelu moderne arhitekture, Dječjem lječilištu Rikarda Marasovića u Krvavici, pod nazivom "(Ne) vjeruj pripovjedaču. Slučaj Krvavica".

Kružni objekt nekadašnjeg Vojnog dječjeg lječilišta, jedno od devastiranih arhitektonskih remek-djela izgrađeno sredinom šezdesetih godina prošloga stoljeća po projektu Rikarda Marasovića, polazna je točka izložbe.

Zgrada se nalazi u Krvavici, mjestu zapadno od Makarske, u borovoj šumi, nadomak plaže. Izgrađena u doba socijalističke Jugoslavije, bila je dio vojne imovine, a projektirana je za potrebe liječenja i rehabilitaciju djece s respiratornim bolestima vojnih osiguranika.

Zgrada je mijenjala funkciju pa tako 1973. postaje vojno odmaralište, a izvan sezone otvara se za osobe s posebnim potrebama, radnike slabijeg imovinskog stanja, učenike osnovnih škola na rekreativnoj nastavi. Sve do 1990. godine. Za vrijeme rata, 1991. – 1995., koristi se za smještaj izbjeglica, ranjenika, obuku specijalnih vojnih jedinica. Početkom dvijetisućitih zgrada je "demilitarizirana", iz nadležnosti MORH-a prešla je u ruke državne agencije Club Adriatic, kada je uklonjen nadzor nad objektom čime je otvoren put postupnoj devastaciji koja je do danas poprimila neslućene razmjere.

image
Razglednica iz zbirke Ivana Huljeva, poslana, poslana 1966.
Foto ‘Daskal Makarska‘

Izostavljeno iz povijesti

Tada zgrada dolazi u fokus uže-stručnog, arhitektonskog interesa, a zatim, postupno, i šire javnosti. Istodobno s njezinom afirmacijom kao previđenog, iz povijesti izostavljenog remek-djela moderne arhitekture i nastojanjima da se očuva, fokus stručne javnosti usmjerio se i na autora ovog iznimnog djela, arhitekta Rikarda Marasovića. Unatoč tome što je za života obnašao istaknute društvene funkcije, poput gradskog zastupnika, profesora na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Hrvatske, njegov rad i kvalitetni arhitektonski projekti, gotovo da uopće nisu publicirani u ondašnjim časopisima za arhitekturu i urbanizam. U slobodno vrijeme slikao je akvarele, najčešće s primorskim motivima.

– Ovo nije izložba o arhitekturi. Ovo je izložba o gubitku društvenog i transformiranju osobnog pamćenja uslijed radikalne društvene promjene i posljedicama tog procesa. Sudbinu Marasovićeve kultne zgrade sagledavamo kao simptom, pri čemu arhivske materijale, izvorne dokumente, zapise i fotografije, ispreplićemo s fikcijskim narativima eksperimentalnog filma umjetničkog dua Doplgenger – kaže Nataša Bodrožić iz "Slobodnih veza", udruge za suvremene umjetničke prakse.

Izložba je rezultat suradnje projekta "Motel Trogir" i istraživača iz udruge "Kačić" iz Podgore, a otvorena je do 15. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. rujan 2023 23:03