StoryEditor
KulturaPrvi dan trećeg MFK-a

'Zlatko Hasanbegović jednom mi je rekao: Da si ti pametan, bio bi ministar': na promociji knjige Damira Karakaša tražila se stolica više; Odana i počast Jakši Fiamengu

9. svibnja 2019. - 00:48

Popodnevni program prvog dana Mediteranskoga festivala knjige počeo je programom posvećenom bardu dalmatinske pjesme Jakši Fiamengu, preminulom krajem prošle godine.

- Jakša je zaslužio večer na MFK-u ne samo zato što je objavio 44 knjige i napisao tekstove za 150 uglazbljenih pjesama, već zbog onoga što je značio za kulturu cijele ove regije. Jakša Fiamengo sudjelovao je u festivalima, pjesničkim događanjima, ali družio se i s glumcima, lutkarima, klapama. On je živio za druženje s ljudima. Naoko razbarušen, bio je suptilna duša“, rekla je moderatorica programa Ingrid Poljanić.

Ona je ispričala da se Jakša družio s njenim roditeljima, osobito s ocem Anatolijem Kudrjavcevom pa im je redovito slao kartoline sa svojih brojnih putovanja. Nekoliko ih je i pročitala na festivalu, poput one iz Selaca: „Stat ću u Selcima sve dok ne odem, bit ću u Splitu sve dok budem“, napisao je Jakša.

Jakšin prijatelj iz osnovne škole i literarne sekcije, cimer iz učeničkih i studentskih dana Joško Božanić prisjetio se Jakšinih bilježnica u kojima je vršio versifikatorske vježbe.

- Bio je rođeni pjesnik, živio je poeziju. Bio je Orfej Omiša i Dalmacije, cvrčak s kojim se poistovjetio. Pripadao je Mediteranu, a pjevao moru. Po meni je Jakšina najbolja pjesma „More koje jesi““, kazao je Božanić, dvije godine mlađi od Jakše, i snažno pročitao Jakšine stihove.

 

“Jakšu percipiramo kao glazbenog pjesnika, a njega treba gledati kroz njegove knjige. Najviše mi je žao što je Jakša ostao nepročitan“, rekao je Siniša Vuković, Jakšin nasljednik na mjestu predsjednika splitskog ogranka DHK Split podsjetivši župana Blaženka Bobana da održi obećanje s komemoracije da će ponovo tiskati Fiamengovu prvu zbirku.

„Ne bojim se otkliznuća u hermetizam. Ta riječ je zloupotrijebljena. Danas se previše objavljuje, filteri su oslabili. Ako nisi pulitzerovac, u SAD-u su pjesničke naklade kao i hrvatske. Da se posegne za pjesničkom knjigom, treba biti hrabar nakon ovakvog školskog, medijskog i društvenog momenta“, rekao je na splitski pjesnik Marko Pogačar, koji iza sebe ima 37 prijevoda na strane jezike, predstavljajući petu zbirku „Zemlja, zemlja“. Ona je zapela negdje u zemlji i doći će na festival u petak.

Potom je stigao Damir Karakaš za čiju se promociju romana „Proslava“ tražila stolica više. S Krunom Lokotarom govorio je o odnosu fikcije i stvarnosti, šumi, misteriji i memoriji, Lici i njenim licima. „Zlatko Hasanbegović jednom mi je rekao: Da si ti pametan, bio bi ministar“, poantirao je Karakaš kojem je ostavljeno dovoljno vremena da potpiše sve knjige.

Po običaju večer je završila Petominutljetkom Marija Glavaša u Cukarina, gdje su vlastite i tuđe prozne i pjesničke radove čitali različiti autori.

Zbog prihvaćenosti festivala, ponude i dobrog PR-a, posjet je bio vrlo dobar, a budući da MFK zagovara smanjenje plastičnih vrećica, ljudi su nosili knjige i u drugoj vrsti ambalaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. prosinac 2020 16:14