StoryEditor
Kulturanaš čovjek u njemačkoj

'Slobodne Europljanke' nisu izostale na otvaranju europske izložbe Stephana Lupina u Düsseldorfu. U Münchenu Lupino izložio foto portrete Franje Tuđmana i Fabijana Šovagovića<br />  

Piše Mirko Crnčević
25. listopada 2019. - 14:25

Nakon što se Stephan Lupino nedavno predstavio varaždinskoj publici s izložbom "Lupinizam by Lupino", sada izlaže u Düsseldorfu.

Izložba "Umjetnici vide Europu", čije su kuratorice Nadja Zikes i Nada Kannenberg, otvorena je u cafeu "Europa". Motiv izložbe je, kako nam je rekao umjetnik, pozitivno gledanje Europe, a ne tek puko izražavanje mišljenja o pojedinim pitanjima ili stajalištima povezanim s politikama Europske unije.

Lupinova skulptura "Leteća Venera" središnji je dio izložbe i ona predstavlja upravo slobodu, baš zato što i on Europu doživljava kao slobodnu.

– Hrvatska je oduvijek bila i ostala dio mediteranskog i srednjoeuropskog civilizacijskog kruga. O tome svjedoče brojna romanička djela uzduž jadranske obale, o tome svjedoče renesansa, barokna i gotička djela sjeverne Hrvatske. Brojna su imena hrvatskih umjetnika poznata svijetu. Večeras imamo priliku vidjeti djela još jednog renomiranog hrvatskog umjetnika, Stephana Lupina – rekao je generalni konzul Ivan Bulić na otvaranju izložbe, koju je posjetio i gradonačelnik Düsseldorfa Thomas Geisel i koja ostaje otvorena do 9. studenoga.

Stephan Lupino fotografijama se paralelno predstavlja i u Münchenu, na najstarijem sajmu umjetnina, u galeriji "Haus der Kunst". Na jednom od najprestižnijih mjesta za aukcijske izložbe u Njemačkoj Lupino je, u suradnji s kolekcionarom Milanom Krivdom, zastupljen portretima, predsjednika Franje Tuđmana i glumačke legende Fabijana Šovagovića. I to, uz umjetnike kao što su František Kupka, Pablo Picasso, Joan Miro, Andy Warhol, Hugues Claude Pissaro i drugi.


                                                                                                                                                                       

#IZLOŽBA#NJEMAČKA#EUROPA#STEPHAN LUPINO

Izdvojeno

05. srpanj 2020 03:51