StoryEditor
Kultura'ćirnite' kako je bilo u Quasimodu

'Bolje je biti pisac, nego rock zvijezda': Zoran Predin na Bookvici predstavo svoju drugu zbirku priča i oduševio Splićane

Piše Jasenka Leskur
12. travnja 2019. - 01:13

- Pjesma je rob ritma, aranžmana i melodije, pa ako želiš poslati neku poruku imaš na raspolaganju pedesetak riječi s kojima se možeš izraziti, što je premalo. U nekim starim pjesmama iz 60.tih, 70.tih i 80.tih godina puno toga se moglo ispričati u pet ili šest minuta koliko je trajala, dok je današnji princip “radio frendly” pjesama potpuno uništio tekstove u glazbi – za tri minute oni moraju biti kratki, direktni i banalni. Stoga sam spas potražio u pisanju kratkih priča – objasnio je Splićanima popularni slovenski kantautor Zoran Predin razloge zašto je iz poezije otišao u prozne vode u četvrtak navečer u književnom programu Bookvica u klubu Quasimodo. Zbirka priča pod naslovom “Glavom kroz zid” mu je druga po redu.

- Kratke priče imaju sve što ima i roman – uvod, zaplet, kulminaciju, rasplet i kraj, tako da je sve to jedan trening za pravi roman kojim ću oboriti čitaoce i osvojiti svijet u potpunosti. Jer, biti pisac je bolje nego biti rock zvijezda – kazao je duhovito pa nastavio:

Nema tonskih proba, nema bubnjeva, kombija, prijave ZAMP-u... Nema šta, bolje je! Tako da ja učim od mojih prijatelja sve: šta se pije, koliko, šta se jede, pošto i tko plaća. A sad zaozbiljno: neki najavljuju da će nestati papir iz upotrebe, ali ja mislim da knjiga ima budućnost. Ona nema elektroničku verziju kao ni žlica za cipele – naglasio je Predin, stalno praćen pljeskom i uzvicima odobravanja iz publike.

Na najavu voditeljice Bookvice Patricije Horvat da je velika zvijezda, Predin je kazao da se osjeća kao šegrt među svojim prijateljima koji su bili promotri knjige: Boris Dežulović, Ante Tomić i Zlatko Gall.

Zbirka “Glavom kroz zid” sadrži tridesetak književnih minijatura, reminiscencija, političkih osvrta, intimnih priča, pogleda u budućnost i sadašnjost...Odgovarajući na pitanja koja su povezana s onim o čemu piše u knjizi ovaj “trubadur slobode” je kazao da mu se tijekom godina životne vrijednosti nisu promijenile, ali pogledi na život jesu i to – potpuno.

- Moj omiljeni slikar je rekao da je lubanja okrugla zato da se ideje unutra mogu odbijati na zanimljive načine. Tko se ne mijenja je pacijent. Moraš iz različitih uglova promtrati svijet, mijenjatti se. Meni su neprijatno sumnjivi oni koji ostaju isti – smatra nekadašnji frontmen “Lačnog Franca” iza kojega je 39 objavljenih glazbenih albuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. rujan 2020 01:00