StoryEditor

ZVJEZDANE STAZE: S ONE STRANE 'Brzi i žestoki' u svemiru

Piše Marko Njegić
27. srpnja 2016. - 00:45

Amblem Zvjezdane flote je neuništiv. Kad netko u novom "Star Treku" bude izbačen u duboki svemir, tijelo mu se raspada, ali amblem s njegova iščezlog odijela ostaje postojano plutati usred beskonačne tame obasjane zvijezdama. "Zvjezdane staze" su preslik tog amblema. Znanstvenofantastični serijal 2016. slavi 50 godina "long and prosper" življenja. Upravo je toliko vremena prošlo otkako je posada svemirskog broda "Enterprise" davne 1966. prvi put smiono pošla tamo gdje se "nitko prije nije usudio poći". U međuvremenu se posada "generacijski" izmjenjivala, od jednog Kirka i Spocka do drugog u dva kvantna skoka, leteći s malog na veliki ekran i obrnuto u "Star Trekovima" s ovim ili onim podnaslovima. Mijenjao se i logo serijala, no "Enterprise" je nastavio broditi svemirom do "posljednje granice" i dalje.

Friški nastavak "Zvjezdanih staza" nije bez razloga naslovljen "S one strane" ili "Beyond". Kapetan James "Jim" Kirk (u ulozi nikad bolji Chris Pine), Spock (Zachary Quinto), Scotty (Simon Pegg), Chekov (Anton Yelchin) i ekipa odlaze spasiti nasukanu posadu u "neistraženom svemiru", da bi na putu kroz maglicu doživjeli fatalni napad na "Enterprise" od pčelinjeg roja brodova i završili na stranom planetu, odakle moraju smisliti kako će spasiti kozmos od negativca Kralla (Idris Elba, pritajen ispod maske) i njegovih ubojitih planova iz sfere masovne destrukcije.
Mladi Kirk možda ponavlja mantru staroga (William Shatner) kako "tragamo za novim oblicima života", no činjenica je da u "Star Treku", resetiranom 2009. godine s(p)retnom rukom J.J. Abramsa, ta potraga iziskuje više fizičke akcije novomilenijskih blockbustera od verbalne interakcije i psihološke introspekcije vremešnih "Zvjezdanih staza".

Shodno suvremenoj američkoj paranoji od "aliena" (stranaca i tuđinaca, ne izvanzemaljaca), "novi oblici života" su prijetećeg raspoloženja pa Kirk i Spock moraju češće vaditi fazere i derati odijela u borbi nego otkrivati zagonetke nepoznatih svjetova ili rasa. To je danas "običan dan u Floti", jer bi nekadašnje idealističko širenje mira, razumijevanja i jedinstva suvremenoj publici valjda bilo dosadno i navelo je na zijevanje. "Bez borbe ne biste znali tko ste", tvrdi misteriozni Krall, a Kirk s daškom humora priznaje da "ima nos za opasnost". Ako Kirk sada teško ispisuje nekoliko stranica "kapetanova dnevnika" razmišljanjima što posada ili on sam "želi postići", riječi s lakoćom može nadomjestiti slikama, stripovskim "story boardovima" kao shematskim planom filmske akcije koju je doživio.

Kirkove dublje dvojbe ("nastojao biti poput oca, a sad se pita što znači biti Jim") i umovanja ranjena Spocka o "naravi smrtnosti", inspirirana stvarnim i filmskim odlaskom njegove starije inačice (Leonard Nimoy), uspijevaju isplivati na površinu u kratkim stankama od "brze i žestoke" jurnjave univerzumom. "Filozofira ti se, ha", Spocka pita doktor "Bones" McCoy (Karl Urban) kad mu se ovaj otvori, no prednost prolaza ispred mudrovanja imaju akcijski "one-lineri", od "Drž'te se za nešto" do "Stvorimo malo buke". S Justinom Linom ("Brzi i žestoki 3-6") kao novim redateljskim kapetanom "Enterprisea", "S one strane" je dosad očekivano najeksplozivniji "Star Trek", no serijalu je nešto ovako opuštenije trebalo nakon tri godine starijeg filma "Into The Darkness", razapetog između hinjenog "nolanovskog" mračnjaštva i Abramsova svjetlosnog zagrijavanja za drugu "zvjezdanu" franšizu ("Ratovi zvijezda").

U iznenadnom desantu Kralla na Kirka i škvadru, Lin je "Enterpriseu" odrezao "gondole" i presjekao mu vrat, ali to ne znači da je ruinirao "Zvjezdane staze" i od "Star Treka" napravio drek. Vidljivo je to u povremenim humanim, "in memoriam" pasažima, bilo da jedan čovjek bez riječi gleda u fotografiju stare posade s jednim preminulim članom ili da nedavno smrtno stradali Yelchin kao Chekov biva lansiran u kapsuli za nebo. Zapravo, Lin je samo priveo "logičnom" kraju ono što se s pomlađenim "Zvjezdanim stazama" željelo postići – ljetni blockbusterski serijal, konkurentan akcijskim/superjunacima i sličnim bučnim hitovima. "Beyond" je energizirao pustolovine starih "Star Trekova" i ubacio ih u svemirsku "Fast & Furious" akciju za širi auditorij od "trekkieja" (gas do daske uz Beastie Boyse).

"Enterprise", i potom "Franklin", Lin tretira kao nabrijani automobil u "Brzima i žestokima" – kamera je stacionirana na letjelici dok polijeće u svemir, diveći se njezinoj putanji i ratovanju s Krallovim rojnim brodovima. Linova vizija svemira je uključila potisnike mašte, vizualno je kreativna, ponekad i ekstraordinarna, svakako više od Abramsove u zadnjim "Star Warsima". "Wow" efekt u domeni punokrvnog SF-a izazivaju prikazi odvajanja tanjura i kapsula od letjelice, napose vrtoglavi "žirosferski" dizajn kozmičke postaje nalik "snježnoj kuli u svemiru koja čeka da se razbije". I razbit će se, dakako, u spektakularnoj ("gravitacijskoj") završnici. Drž'te se za nešto!

Nezamjenjivi Yelchin

Producent "Star Trekova" J.J. Abrams rekao je da ne namjerava uzeti nekog drugog glumca za ulogu Chekova u četvrtom filmu nakon nedavnog bizarnog stradavanja nesretna Antona Yelchina. No, zato planira vratiti Kirkova oca u serijal kojeg je u prvom filmu glumio Chris Hemsworth, prije nego se proslavio kao superjunak Thor. Nadajmo se da će vratiti i mladu Sofiju Boutellu ("Kingsman: Tajna sužba") koja je s Jaylah stvorila još jedan zanimljivi lik.

Izdvojeno

29. svibanj 2020 13:27