StoryEditorOCM

ZVIŽDAČ U zemlji krvi i mesa

Piše PSD.
8. svibnja 2012. - 23:11
Film: THE WHISTLEBLOWER; politički triler; Kanada/Njemačka, 2010.
Režija: Larysa Kondracki
Uloge: Rachel Weisz, Monica Bellucci
Distribucija: Pa-dora
Ocjena: *** ½

Štampanim crvenim slovima u analima tuzemnih "red carpeta" ostat će zapisana histerija oko dolaska Angeline Jolie na brdoviti Balkan prigodom premijere ratne drame "U zemlji krvi i meda", njezina redateljskog/scenarističkog prvijenca. Dakako, premijera je protekla isključivo u znaku američke megazvijezde - u njoj su ovdašnji mediji prepoznali huškački potencijal da, zahvaljujući osjetljivoj tematici filma, po tko zna koji put podijele ex-YU narode i narodnosti, iskopaju zakopane ratne sjekire i poigraju se s njihovim "zakrvljenim" ideološko-povijesnim peripetijama, sada sagledanim iz kolonijalističke vizure hollywoodske "tvornice snova". Jolie je vrištala iz svakoga novinskog naslova, u karticama tekstova dugima sedam milja... i tako dala vjetar u krila njezinu debiju s druge strane kamere da ga se mora vidjeti po "defaultu", iako su ga mediji držali u drugom planu.

"In The Land Of Blood And Honey" pretvorio se u tzv. film-događaj zimske sezone barem u domaćim "multipleksima i ostalim kinima" (više od 36 tisuća gledatelja), kad je već u Americi i ostatku svijeta (p)ostao minoran i nezapažen, sa zaradom dovoljnom tek da Jolie isplati mjesečni honorar kućnim pomoćnicama. O takvom supersoničnom PR-u drugi filmovi mogu samo sanjati. Recimo, "Zviždač".

Angažirani film također ambijentiran u srce Bosne, s redateljicom-debitanticom iza (Larysa Kondracki) i hollywoodskom zvijezdom (Rachel Weisz) ispred kamere, pojavio se direktno na DVD-u, unatoč zanimljivoj tematici. Kako, pitate se? Zastupništvo filma "The Whistleblower" na domaćem tržištu ne potpisuje vodeći hrvatski distributer da bi mogao organizirati dolazak Rachel Weisz na premijeru, a opet samozatajna glumica - unatoč vezi s jednim Danielom Craigom - nije član putujućeg cirkusa po mjeri Brangeline, što bi narodu dalo povoda za novo veselje kad bi mu mediji, na njezin račun jasno, servirali zakusnu porciju "kruha i igara".

To je šteta, s obzirom da je "Zviždač" superiorniji Angelininu filmu i zaslužuje da ga se vidi. Radi se o ekranizaciji "istinite priče" zasnovane na neugodnim iskustvima Amerikanke nama zvučnog prezimena - Kathryn Bolkovac (Weisz), pripadnice mirotvornih snaga UN-a u Bosni. Kathryn Bolkovac otpuštena je s dužnosti nakon što je progovorila o skandaloznoj trgovini (maloljetnim) djevojkama i seksualnom porobljavanju, objavivši "križarski rat" institucijama. U "sex-traffickingu" sudjelovali su međunarodni dužnosnici i "pokvareni plavci", od SFOR-a, preko (lokalne) policije do UN-ovih mirotvoraca, a zbog diplomatskog imuniteta, koje je potonjima prilikom zaposlenja osigurao američki State Department, nitko nije kazneno gonjen.

Poslovično dobra Weisz igra Bolkovac kao kombinaciju ranjive hrabrosti, spoj njezine aktivistice Tesse Quayle iz "Brižnog vrtlara" (Oscar za sporednu ulogu) i Clarice Starling iz "Kad Jaganjci utihnu". Na početku filma ženskog "girl power" pisma, nadređeni šalju Bolkovac u postratnu Bosnu krajem devedesetih. "U Bosnu", začuđeno će ona. Bolkovac je angažirana kao promatrač za UN, koji treba "posvjedočiti preporodu ove države" i uvesti zakon u bezakonje, jer "održati mir teže je nego osvojiti rat". U idućoj sceni Bolkovac je već u krvlju natopljenom Sarajevu, prolazi pokraj grobova i rupa na zidovima u razini očiju, gdje su nesretni ljudi streljani. Neće dugo proći vremena da junakinja iz prve ruke dozna kako se nakon završetka rata trgovina ženama radi seksa "proširila poput raka", ali i da donese prvu osudu za obiteljsko nasilje od kraja rata u Bosni, koje ovdje "nije išlo na sud". "Ovo je Bosna, oni su specijalizirani za sjebano", snažno odzvoni nečija rečenica.

Međutim, redateljica Larysa Kondracki samo se ovlaš dotiče Muslimana, Hrvata i Srba, "rasne netrpeljivosti" s ovih prostora koja je "započela rat". "The Whistleblower" ponajprije je fokusiran na organizirani kriminal, trgovinu ljudima, mahom ukrajinskim djevojkama namamljenima u Bosnu lažnim obećanjima, više ropkinjama u okovima nego "običnim prostitutkama", prema kojima su kurve u Nolinom "Ruskom mesu" imale kraljevski tretman.


Eksploatacija, mučenje, umorstvo i zataškavanje, sastavni su dio političkog trilera snimljena u formi dokudrame, s natruhama jeze u noći koja bi mogla progutati i našu heroinu. Atmosfera maskuline prijetnje i sadizma u dominantno muškom okruženju prožimlje film, svojevrsni "Prevoditeljica" sreće "Ruska obećanja" i "Ljilju zauvijek". Kondracki ne preza od šokantnih ("torture porn") scena, poput hemoragije ili silovanja šipkom od divljih "domaćih" negativaca koje igraju Vlad Ivanov (Mr. Bebe iz "4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana") i Sergej Trifunović, još u pomaknutom elementu "Srpskog filma". No, oni su male bebe prema likovima na visokim pozicijama, nagovještava Kondracki svjesna da će filmom malčice prodrmati temelje UN-a "stvorena na pepelu Aushwitza". "Zviždač" najglasnije zviždi kontra institucionaliziranog silovanja.

Zagrijavanje s hvaljenim kratkometražnim 'Vikom'

Larysa Kondracki se prije “Zviždača“ svijetu predstavila s kratkometražnim filmom “Viko“, lociranim u ex-YU 1997. Priča je govorila o 17-godišnjem Viko koji sanja o bijegu u London s djevojkom. Kad mu njegov stariji brat Ivan ponudi posao na crnom tržištu, san se učini opipljivim: Viko se nada da će zaraditi nešto para i dati petama vjetra. No, biva uvučen u mrežu “sex-traffickinga“ iz koje se možda nikad neće iskobeljati.

Duboka empatija za 'sex-trafficking' tematiku

- Kondracki je rođena u Kanadi, ali je ukrajinskog podrijetla, usljed čega je tematiku filma duboko osjetila.
- Rachel Weisz pročitala je scenarij 2005. kad je bila trudna, ali odbila je ulogu držeći kako nije kadra u toj fazi glumiti Kathryn Bolkovac. Kad je 2009. doznala da se “Zviždač“ još nije snimio, prihvatila je ulogu i film je krenuo u produkciju.
- Film je većinski sniman u Bukureštu u Rumunjskoj.
- Sporedne uloge popunjava zvučan casting – Vanessa Redgrave, Monica Bellucci, David Straithairn i Benedict Cumberbatch.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 23:21