StoryEditorOCM

ZVIJEZDA JE ROĐENA Lady Gaga i Bradley Cooper iz sveg glasa

4. listopada 2018. - 23:10
Zvijezda-je-rodjena6

"Dođi otpjevati pjesmu koju volim." - "Zvijezda je rođena" (2018.)

"Note se ponavljaju jednom kad prođeš jednu oktavu", Bobby (Sam Elliot) tumači zvijezdi u usponu Ally (Lady Gaga) 12-notnu glazbenu filozofiju njegova brata Jacksona Mainea (Bradley Cooper), ali i čitava filma "A Star Is Born". Glavni glumac, koscenarist i redatelj Bradley Cooper je, dakle, svjestan ponavljanja nota, da ne kažemo klišeja, u četvrtoj po redu verziji filma "Zvijezda je rođena", prvoj nakon velikog hita sedamdesetih s Krisom Kristoffersonom i Barbarom Streisand u glavnim ulogama.

No, Cooper uspijeva odsvirati barem neke od istih nota na drukčiji način i osvježiti kompoziciju. Svatko tko dođe u kino i očekuje "opet istu pjesmu" mogao bi se ugodno iznenaditi. Filmska pjesma po imenu "A Star Is Born" prilagođena je YouTube naraštaju, ali zadržala je ono nešto klasično i staromodno što je čini privlačnom za sve generacije, a da pritom doslovce ne kopira prethodnike. Cooperov film je nešto intimniji komad glazbene romantične drame, ne samo zato što svira autobiografske note iz života Lady Gage koja je također radila kao konobarica i pjevala za džeparac u transvestitskim barovima, poslužujući žive francuske vokale Edith Piaf.

Intimniji je jer se fokusira na likove i približava im se u krupnim planovima više od prethodnih verzija. Nesumnjivo je to zasluga upravo Coopera kao redatelja-debitanta glumačkih korijena. Iza kamere Cooper ostvaruje uspješan debi i pokazuje se napose kao dobar pripovjedač i redatelj glumaca, počevši od samoga sebe i Gage u prijelomnoj izvedbi, ali jakih epizodnih pobočnika, od Sama Elliota do Andrewa Dicea Claya kao Allyna oca i Davea Chapellea u ulozi Jacksonova prijatelja, njegovoj drugoj ("Chi-Raq") nakon 15-godišnje pauze.

Sučeljavanje dvojice braće oko ostavštine pokojna oca i njihova kompleksnog odnosa Cooper snima u maksimalnom krupnom planu, dopuštajući Elliotu da se glumački izrazi i izazove sirove emocije. U krupnom planu je ovjekovječeno i zaljubljivanje Ally i Jacksona,  (country) rock zvijezde na tragu Eddieja Veddera. Nakon svog koncerta, pripiti Jackson traži prvi bar da strusi još koje piće i ulijeće u transvestitski. Tamo Ally počne rasturati "La Vie en Rose" i pjevajući se spušta od pozornice sve do šanka na koji legne i ostvari kontakt očima s razgaljenim Jacksonom.

U tom trenutku za Coopera ne postoji nitko drugi na svijetu osim Ally/Gage. Kamera je u "krupnjaku" centrirana na nju, njezine oči i njegov pogled. U tim očima se odigrava prva, bolja polovica filma iznimne emotivne dubine i "Zvijezda je rođena" je naprosto divna, za čistu "peju", fokusirana na njihovu glazbenu romansu opipljive, a nenametljive kemije, dok u procesu njezinog uspona do zvijezda i njegovog pada ne izgube dio sebe. Prva zajednička večer Jacksona i Ally režirana je spontano u stilu nezavisnog američkog filma s potpisom Richarda Linklatera, od transvestitskog bara do policijskog kafića, gdje će upasti u gužvu, a ovaj put pjevačica neće stajati bespomoćno kao Streisandičin lik, već se umiješati i udariti tipa koji je bio bezobrazan prema njemu.

Eto ih u dućanu kako bi stavili grašak iz leda na njezinu šaku, zatim na parkingu kamo će Ally otpjevati komadičak pjesme koju je sama napisala, a koja će postati hit za oboje. Premijerno koncertno izvođenje te pjesme, "power" balade "Shallow", najprije sramežljivo, potom iz sveg glasa, spada među najbolje scene godine, izazivajući trnce ne samo zbog moćnog vokala Gage, nego i njihove intimne međuigre na sceni ispred mikrofona, usporedive s onim što je u belgijskom filmu "Alabama Monroe" postigao Felix Van Groeningen, a kakva će se ponavljati i u idućim zajedničkim nastupima dok pjevaju stvari koje vole.

Sve dok Ally ne postane proizvod menadžerske mašinerije, skrene u plitke, "shallow" vode površinski sjajnog popa (nastup na "Saturday Night Liveu") i postane nešto što Gaga jest ili je barem bila u fazi "Poker Face" i "Bad Romance". Film tada i sam postaje "bad romance". Ne u onom doslovnom smislu da je loš, nego da je njihova romansa loša, odnosno otrovna (ljubomora, javna poniženja...). Ipak, nadahnutom Cooperu polazi za rukom da režira još neke snažne momente, poput vjenčanja (Ally opet u krupnom planu sa suzom na oku), odnosno scene koja prethodi tome - prijateljske ćakule između Jacksona i njegova prijatelja koji će održati inspirirani govor o važnosti sidrenja u mirnoj luci.

A kad "A Star Is Born" i pohrli prema srcedrapateljskom tragičnom finišu ponešto iznuđenih suza, predvidljivom i ako niste gledali prethodnike, jako emotivno sidrište filma čine likovi do kojih bi i najvećem ciniku trebalo biti stalo. Zajedno Cooper i Gaga funkcioniraju odlično, ali i ponaosob. Režirajući sam sebe Cooper ostvaruje jednu od najboljih uloga karijere ("U dobri i zlu", "Snajperist", "Američki varalice") i veoma je uvjerljiv kao glazbenik. Glazbenica Gaga je, pak, rođena kao glumica u prvoj glavnoj ulozi u nekom filmu. Znamo odgovor na Jacksonovo pitanje "pjeva li stvarno (Ally) ili je to karaoke". Pjevačica pjeva stvarno. I glumi stvarno. Lik Ally nije glumački karaoke.

'Zvučiš sjajno, ali ne izgledaš sjajno'

Lady Gaga se pojavila u nekoliko filmova, tipa "Machete ubija", "Sin City 2"..., odnosno seriji "American Horror Story", no ovo je njezina dosad daleko najveća i najbolja uloga, neovisno o tome što dijelom igra sebe. Njoj su, koliko god bila seksi, također govorili da - radi "velikog nosa" koji joj "nije donio sreću" - zvuči sjajno, ali ne izgleda sjajno. Zanimljivo je da je za "A Star Is Born" figurirala Beyonce, i to dok je Clint Eastwood trebao režirati film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 18:44