StoryEditorOCM

ZORAN ČALIĆ BAND U moru i plamenu

1. travnja 2016. - 18:30
zoki

Izvođač: ZORAN ČALIĆ BAND
Album: U moru i plamenu (Dancing Bear)
Ocjena: ****

Gitarska distorzija poput grmljavinskog nevremena, s primislima na Hendrixa, koja se transformira u riff ozračen južnjačkim (southern rock) manirizmima na koje vuče gitarski sitnovez dviju gitara iznad prpošne ritam sekcije i – eto odličnog i znakovitog uvoda u album prvijenac Zorana Čalića i njegova Banda.

Sjajan gitarist koji je – uz Baretov vokal – bio zaštitni znak najboljih (studijskih i live) izdanja Majki, s "klasičnom postavom" svojeg rock banda nastavio je tamo gdje su Majke stale: s muskulativnim rockom koji svoje srodnike ima u southern rock i hard rock bandovima, nezaobilaznoj garaži te obnoviteljima vječnog i trajno žarećeg zvuka na koje su se, recimo, zakačili i ovodobni stoneri i ad hoc super grupe poput Them Crooked Vultures.

Što će, pak, reći da u iskazu Zoran Čalić Banda ima i doze Led Zeppelina ("Ruku mi daj"), no bez gitarističkih prenemaganja, Foo Fightersa – kao u temi "Iz daljine (pjesma svjetla)" koja po strukturi podsjeća na Grohlove brojeve a la "In The Clear", garažnog sirovog bluesa ("Kako ostati čovjek") kao čahure iz koje se izliježe moćni hard-blues-rock, te psihodeličnog mantričkog rocka ("Sjaj u noći")...

Za razliku od cendravih hard/metal power balada, laganica "Iza zvijezda" odlična je folk-blues stilizacija psihodeličnog ozračja s umješnim umetcima pedal steela i "antiknim" višeglasjima šezdesetih. "Put" je na sličnom tragu, iako "agresivniji" s foofighterskim elementima i dominantnom melodijom (podcrtanom zgodnim sintesajzerskim dionicama i efektnim gitarskim solom), a "Jedino ljubav" rasna "pržiona" po kroju već oprobanom na "Sjaju u noći".

Odlično skockan sporovozni country-rock/blues "Sjene" školski je primjer maestralnog snalaženja u zacrtanom žanrovskom okviru, a zaključna naslovna tema blistavi hard rock broj koji se, bez imalo dvojenja, može smjestiti uz bok već često spominjanim Foo Fightersima. Što je, dakako, kompliment koji Zoran Čalić i njegov band – kojeg se ne smije držati "tek" epigonima velikih Amera, nego bandom jasnog profila i karaktera – apsolutno zaslužuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 07:10