StoryEditor

ZAVEDI ME AKO MOŽEŠ Charlize za predsjednicu SAD-a i rom-coma

9. svibnja 2019. - 21:15
Zavedi-me-ako-mozes

"Mogu biti tvoja Marilyn." – "Zavedi me ako možeš" (2019.)

Odakle li se samo stvorio ovaj "feel good" film? Koje ugodno iznenađenje! Najgodnije ove godine zasad. I vjerojatno najbolja "čista" romantična komedija još tamo od "500 dana ljubavi" (2009.) i "Zalomilo se" (2007.), dakle ne računajući, recimo, dramskije "Ni na nebu ni na zemlji", "U dobru i zlu" ili "Moja ljubavna priča".

Tko bi rekao da će par Charlize Theron-Seth Rogen tako savršeno "kliknuti". Nevjerojatno, ali ne i nemoguće, kako stoji na američkom plakatu filma "Zavedi me ako možeš" Jonathana Levinea ("50/50", "Topla tijela"). Ovakav romantično-komični "klik" nije se Rogenu dogodio ni s Katherine Heigl u spomenutom "Knocked Up" Judda Apatowa na koji "Long Shot" podosta vuče u sparivanju "rogenovskog" lika i žene (ljepotom) izvan njegove lige.

No, film odlazi korak dalje u visokom rom-com konceptu. On je sada nezaposleni "man child" novinar oštra pera Fred Flarsky, ona američka državna tajnica Charlotte Field koja je bila njegova bejbisiterica u devedesetima i imali su jedan ugodno-neugodni "trenutak" (poljubac i njime izazvani "krutko").

Romantična komedija i politika u pravilu se ne drže za ruke šećući u zalaz sunca. "Američki predsjednik" Roba Reinera je rijetki predstavnik "političkog" rom-coma. Zato je postignuće Levineova filma "Zavedi me ako možeš" to veće.

Levine je snimio inteligentnu i subverzivnu romantičnu komediju s oštrom političkom žaokom koja daje (in)direktan komentar na Ameriku od izbora Trumpa za predsjednika, ali je dovoljno žanrovski lepršava da ne zvuči kao "political statement", unatoč aluzijama na izbornu utrku 2016., s Charlotte kao zgodnijom inačicom Hillary Clinton.

Predsjednik SAD-a Chambers u tumačenju Boba Odenkirka ujedno je televizijska zvijezda (s aspiracijama da s TV-a prijeđe na film poput Georgea Clooneyja ili Woodyja Harrelsona) i glumi samoga sebe u serijama, ne reality showovima, ali jasno je na koga se cilja. Naročito kad državna tajnica najavi kandidaturu za (prvu) predsjednicu Amerike.

Međutim, politička oštrica djeluje neusiljeno, kao sastavni dio filma "Long Shot", baš poput opservacija pozicije žene u seksističkom muškom svijetu u scenama "#MeToo" podteksta. Kad Levine i njegovi glumci otupe tu i takvu oštricu u nekim scenama na rubu mogućeg, oni to rade s puno šarma da im ne možete zamjeriti.

Primjerice, da nadrogiranu, "nabomboniranu" Charlotte prekinu usred izlaska u pariški klub s Fredom i dovedu je kako bi riješila problem, tj. vodila međunarodne pregovore s otmičarem. Glumci su srce filma i dijele/imaju sjajnu glumačku energiju, romantičnu kemiju i humanu konekciju.

U njihove likove se zaljubljujemo i navijamo da budu zajedno zato što se nadopunjuju i izvlače najbolje iz onog drugog dok putuju svijetom, slušaju muziku ("It Must Have Been Love" Roxette) i gledaju filmove (Marvelov naj-blockbuster "Kapetan Amerika: Ratnik zime").

Ipak, prepreke su tu, unutrašnje (njezine ambicije, njegovi principi) i izvanjske (njihova zajednička slika u javnosti). "Vas dvoje ne možete uspjeti", tvrdi Charlotteina savjetnica Maggie (odlična June Diane Raphael) koja brine o njezinom imidžu, možda i o samom filmu (postotci humora, romanse...).

Maggie uspoređuje njihovu vezu kao da je Kate Middleton s Dannyjem De Vitom i radije bi da se "spanđa" s kanadskim premijerom Jamesom (Alexander Skarsgard). "Takva veza bi vas dovela do 90-ica", veli Maggie koja je na početku filma izračunala da Charlottein postotak za humor iznosi 82.

Na početku možda i jest, ali kako film ide dalje probija devedeseticu, kao i romansa zahvaljujući spretnoj režiji, pametno napisanu scenariju i glumačkoj podjeli. Rogen je sazrio kao glumac od "Zalomilo se", iako i dalje posjeduje "rogenovske" t(r)ikove.

A Charlize se potvrđuje kao najsvestranija glumica danas ili bar najveća, tj. najuniverzalnija ženska zvijezda. Nitko u ovom trenutku nije kadar s takvom lakoćom uskočiti iz akcijske uloge ("Pobješnjeli Max 4", "Atomska plavuša") u dramsku ("Tully") i romantično-komičnu ("Zavedi me ako možeš") kao Charlize koja je glumila u komedijama ("Mlađa punoljetnica"), ali ne i rom-comovima. Charlize za predsjednicu SAD-a i rom-coma!

Moderna politika se miješa u odnos centralnog para i komplicira ga, ali da je maknete sa strane zajedno s ponekom "vulgarnom" humornom scenom kao proizašlom iz "Svi su ludi za Mary", imali biste staromodnu (u najboljem smislu riječi) romantičnu komediju u stilu "Zgodne žene".

"Long Shot" i jest spolno izokrenuta (in)verzija "Pretty Woman". "Kao 'Zgodna žena', ali ona je Richard Gere, a ti Julia Roberts", opaža situaciju Fredov najbolji prijatelj Lance (O'Shea Jackson) u sceni iz foršpana koje se ne sjećamo da smo je čuli i u filmu, ali nema veze, paralela je na mjestu.

Povlači je i Charlotteina omiljena pjesma "It Must Have Been Love", s "Pretty Woman" soundtracka, ovdje savršeno uklopljena u datu scenu, kao i "I'm On Fire" Brucea Springsteena koja će zasvirati u odsudnom času kad se Charlotte i Fred nađu pod paljbom pobunjenika koja prekida i učvršćuje njihovo zaljubljivanje.

"Zavedi me ako možeš" je gotovo uspio preoteti pjesmu "Zgodnoj ženi", pa i rom-com žanr, u sceni kad Charlotte i Fred, zacopani jedno u drugo, tijekom obilaska svijeta dočekaju pet minuta za nježnost i zaplešu sentiš na ljubavnu baladu Roxette. Mora da je bila ljubav. Bila. Jest. Bit će.

'Politički' potkovani Rogen

Seth Rogen ima iskustva s "političkom" komedijom. Glumio je s Jamesom Francom u "Najluđem intervjuu" o atentatu na diktatora Sjeverne Koreje, a film je i korežirao.

item - id = 602827
related id = 0 -> 1159428
related id = 1 -> 1159243
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. siječanj 2022 16:45