StoryEditorOCM

ZAPRAVO LJUBAV Božić je svuda oko nas

24. prosinca 2018. - 22:24
love_actually-

Tek još jedna u nizu (britanskih) romantičnih komedija. Mnogi su "Zapravo ljubav" (2003.) svojedobno vidjeli tako i sukladno tome se prema njemu odnosili, premda je posrijedi evidentno (bio) jedan od najambicioznijih naslova u žanru, "altmanovski", ansambl rom-com, ujedno i božićni film. Primjera radi, "Love Actually" u hrvatskim kinima nije uopće igrao prigodno pred Božić 2003., nego uoči/za Dan zaljubljenih 2004. godine.

Danas asociran s Božićem kao niti jedan novomilenijski film, "Zapravo ljubav" nije postao instant božićni klasik i ostao među najomiljenijima uopće. No, ako se "Love Actually" nije odmah uvukao u kolektivno srce publike, u srce ovog kritičara jest: ljubav se zapravo dogodila na prvi pogled i "svugdje je oko nas" već 15 godina. Pamtim barem tri gledanja ovog filma, od prvog do trećeg prije nekih nešto više tjedan dana, a središnje vjerojatno najbolje ilustrira njegov "appeal".

Badnjak ili Božić pred nekih šest, sedam godina. Nekoliko prijatelja se sprema po stoti put gledati prigodnu "macho" akciju "Umri muški" kao zagrijavanje za izlazak vani kad netko prošara daljinskim i na jednom TV programu se ukažu prvi kadrovi "Zapravo ljubav" s Billom Nighyjem kao ostarjelim rockerom koji je "poševio Britney Spears". "Ostavi", netko poviče. Kao, nismo ga odavno (zasebno) gledali, bacit ćemo oko malo kad je već na televiziji.

Treba li reći, film smo odgledali do kraja i uživali. Ne znam baš da bi tako bilo s nekom drugom romantičnom komedijom, pa makar je potpisivao isti autor Richard Curtis ("Četiri vjenčanja i sprovod", "Ja u ljubav vjerujem"...). Jedna od privlačnosti "Love Actually", uz "all star casting", leži u tome što je ljubav u filmu univerzalna i ima mnogo oblika, od romantične do seksualne, od slatke do gorke, od platonske do preljubničke i neuzvraćene. Ljubav između bračnih drugova, braće i sestara...

Svatko se može uhvatiti za neku od deset(ak) isprepletenih priča i prepoznati u nekom od likova, prijatelja prijatelja, članova obitelji, kolega, poznanika ili susjeda. Srce novog britanskog premijera (Hugh Grant u vrhunskoj rom-com formi) brže kuca kad ugleda asistenticu (Martine McCutcheon). Suprug (Alan Rickman) premijerove sestre (Emma Thompson) teško odoljeva čarima tajnice (Heike Makatsch). Pisac (Colin Firth) zaljubljuje se u portugalsku služavku (Lucina Moniz).

Friški udovac (Liam Neeson) pomaže posinku (Thomas Sangster) da osvoji djevojku iz škole. Kum (Andrew Lincoln) pati za novopečenom suprugom (Keira Knightley) svog naboljeg prijatelja (Chiwetel Ejiofor)... Nisu sve priče sjajno iznijansirane, recimo ona o mladom Britancu (Kris Marshall) koji odlazi naći curu u Ameriku i njegovom prijatelju (Martin Freeman) zaljubljenom u kolegicu s kojom mijenja glumce u scenama seksa. Međutim, film je u cjelini dobro izbalansiran i kreiran poput filmskog adventskog kalendara (tri tjedna do Božića, dva...) s kulminacijom adventa na 25. prosinca.

Britanski autor je napisao i režirao nekoliko vinjeta za anale rom-coma s primislima na vječne sretne završetke, poput (ne)razumljive romanse između pisca i služavke izgubljenih i zaljubljenih u prijevodu, pa i šire. Ima tu i čudesnih dramskih scena s nešto sirovijim emocijama, daleko od zašećerenih i "saharinskih", koje bi se mogle naći u Altmanovim "Kratkim rezovima".

Npr. saznanje lika Emme Thompson da je ogrlica u džepu suprugova kaputa namijenjena drugoj, kad Britanka prolazi od suza do smijeha naprijed-natrag, pokazujući - uz malu pomoć Joni Mitchell - zašto je oskarovka i usput nam slamajući srce koje je i njoj slomljeno. Da nema fenomenalnog Billa Nighyja u ulozi zločestog djedice (mraza) rocka, ispranog mješanca Roda Stwearta i Keitha Richardsa, Thompson bi ukrala film, no ovako njih dvoje savršeno nadopunjuju komiku i dramu, premda se njihovi likovi nisu sreli.

Gorkosladak, ali topao, bez ijednog ciničnog atoma u svome srcu, "Zapravo ljubav" je film kakvog vjerojatno potajno vole Ebenizer Scrooge i Grinch, pa i cinični Billy Mac koji je otpjevao "zlatno sranje" od božićne obrade starog hita ("Christmas/Love Is All Around..."). Naime, bio njegov "cover" sranje ili ne čak će i Mac shvatiti da je ljubav jednako Božić u dosad najsretnijem spoju romantične komedije i božićnog filma kakav se pokušavao ponoviti ("Ljubav i praznici", "Četiri Božića"...).

Ljubić i Božić nisu se nikad tako ljubili kao ovdje i činili da vam odmah nekako postane toplo oko srca dok gledate film koji funkcionira i u vlastitim žanrovima, ali još bolje dvojako. Istrajnost Curtisova remek-djelca unutar dvaju žanrova svojevrsni je fenomen. Živimo u doba cinizma, kad teško (više) išta može ugrijati hladna srca cinika koji ne vide ljubav nigdje, stoga im se na početku filma naratorski obraća Grantov premijer.

"Kad god sam tužan zbog stanja u svijetu, razmišljam o vratima za dolazak na aerodromima. Misli se da živimo u svijetu mržnje i pohlepe. Ja to ne vidim. Čini mi se da je ljubav svuda. Često nije dostojanstvena, no uvijek je tu. Očevi i sinovi, majke i kćeri, muževi i žene, dečki i cure, stari frendovi. Budete li tražili, otkrit ćete da ljubav zapravo jest svuda oko nas", govori Grant s primislima na Božić, a njegove se riječi vizualiziraju dirljivim kadrovima običnih ljudi kako dočekuju voljene osobe u zračnoj luci.

Spletom okolnosti, tekst o "Love Actually" pišem upravo na aerodromu gdje Curtisov zapravo ljupki film započinje i završava. Razmišljam slično kao Grantov lik čekajući avion za povratak kući dok gledam oko sebe. Vidim predblagdanski stres gdje god pogled seže, ali vidim i ljubav, kao na filmu, tj. kao u (božićnom) filmu. Ljubav je svuda oko nas za one koji je mogu (u)vidjeti. "Zapravo ljubav".

Mr. Bean opsjednut detaljima

Ne smijemo zaboraviti spomenuti lik Rowana Atkinsona, prodavača opsjednuta detaljima. Glumačka ekipa je većinski britanska. Rijetki Amerikanci u filmu su Laura Linney i Billy Bob Thornton u maloj ulozi "clintonovskog" američkog predsjednika, tj. Denise Richards, Shannon Elizabeth, January Jones i Elisha Cuthbert kao djevojke s kojima će se posrećiti liku Krisa Marshalla. U tom segmentu priče glumi i naše gore list - Ivana Milićević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 18:27