StoryEditorOCM
KolumneGlava u balunu

Zadarski košarkaški turnir u režiji zanesenjakinje Zdenke Zrilić jedini je u nas na kojem možemo vidjeti jake klubove

Piše Zdravko Reić
28. rujna 2019. - 13:47

Evo nam dolazi nova košarkaška sezona, sigurno znatno zanimljivije, pa i neizvjesnije prvenstvo od uglavnom svih dosadašnjih tijekom kojih se Cibona 19 puta okrunila za prvaka Hrvatske, Cedevita pet puta, Zadar dva, Split i Zagreb po jedan. Razlog tome je selidba Cedevite, objektivno najjačeg našeg kluba u Sloveniju, premda je u prošlom prvenstvu Cibona prekinula pet godišnju dominaciju kluba Emila Tedeschija. Nedavni turnir u Gorici, premda je to bilo prijateljsko nadmetanje, pokazao je, na primjer, da je tamošnji prvoligaš znatno ojačao, u finalu su pobijedili Zadra, koji je prethodno u polufinalu bio bolji od Cibone. Pa kako su klupski budžeti Splita i Šibenika moćniji, automatski je logično da je roster igrača u tim klubovima bolji, sveukupno eto mogućnosti da novo prvenstvo bude ravnopravnije, izjednačenije.

Kao uvod u sezonu, na svoj način, bio je još jedan, šesti po redu Zadar Basketball Tournament, međunarodni turnir u režiji zadarske zanesenjakinje Zdenke Zrilić, koja je ovog puta, zbog objektivnih okolnosti, prisiljena skratiti formulu sa šest na četiri sudionika. Njezini kontinuirani napori, u poslovnom i organizacijskom smislu, jedinstveni su i vrlo uspješni, tako da, kako je to ocijenio komentator Sportskih novosti Tvrtko Puljić, „stavljaju Zadar i Hrvatsku na košarkašku mapu Europe“. Jer „turnir u Zadru je jedina prilika da se u Hrvatskoj vide neke od najboljih momčadi Europe“.

- Ovo mi je bilo najstresnije ljeto u životu, dobro da je turnir uopće održan – izjavila je Zdenka Zrilić, direktorica tvrtke S-event, koja tako neumorno radi na promociji košarke kod nas. Radi se o tome da se ove godine svjetsko prvenstvo u Kini odigravalo, sve do polovice rujna, pa su pomaknuti termini Eurolige, tako da su se najbolji klubovi našli u vremenskom tjesnacu za pripreme za novu sezonu.

Kako god okrenuli turnir u Zadru još jednom je opravdao visoka očekivanja košarkaške javnosti, naročito u odnosu na činjenicu da su svi sudionici izrazili zadovoljstvo, pa i zahvalnost na račun izvanredne organizacije u svakom pogledu. Bilo je zanimljivo i poučno sudjelovati u tim događanjima u dvorani Višnjik, kao i u kuloarima luksuznog hotela „Filkensteiner“ u Petrčanima. Dominantna figura bio je legendarni izraelski reprezentativac Doron Jamchi, koji je i ambasador turnira. Bilo je tu rasprava o prošlim vremenima, o nezaboravnim utakmicama, posebno o košarkaškim asovima koji su na našim prostorima, ali i onim svjetskim, obilježili taj sport.

- Ja sam u prijatelj ovog grada, njegove slavne košarkaške povijesti – rekao je Jamchi. Sjećam se svojih utakmica u legendarnim Jazinama, gdje nikada nikome, pa ni najboljima, nije bilo lako igrati. Ambijent je bio užaren, osjećala se strast, u pozitivnom smislu na tim utakmicama, vladalo je pravo ludilo, jer ovdje ljudi vole košarku, obožavaju igrače…

Međutim, ove kao i prilikom prethodnih izdanja turnira, „u gradu koji si voli tepati da je košarkaški, na tribinama se skupi jedva dvije, tri tisuće ljudi“, obzirom da „košarka danas u Hrvata nije veliki sport“. Stojko Vranković, predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, velikan zadarske košarke, komentirao je takvu nedovoljnu posjećenost:

- Kod nas ne vole košarkaške parade, nego se traži nadmetanje, rivalitet, borba.

Uz trpki dodatak:

- Šteta je da ovdje ima toliko zavisti…

Vranković se nije htio očitovati tko boluje od zavisti, ali je jasno da je u Zadru posijano sjeme nepovjerenja, nepriznavanja, sukoba, koje konstantno razara košarkaško tkivo slavnog kluba. I nije to ekskluzivno zadarska svakodnevnica, nego su slična stanja i u drugim našim košarkaškim centrima. Na utakmicama u Višnjiku moglo se susresti brojne markantne igrače (Marka Ostarčevića, Željka Jerkova, Stojka Vrankovića, Petra Popovića, Ariana Komazeca, Dina Rađe i drugih), kao i trenere bivše i aktualne (prvog znanstvenika košarke dr Slavka Trninića, Pina Grdovića do Rimasa Kurtinaitisa, Garcie Aita Renesesa, Ergina Atamana i našeg stručnjaka Ante Nazora), ali još jednom nije bilo Pina Gjergje…

- Pino vam je u dvorani dva, tamo igra, četiri-pet puta na tjedan… Utakmice traju dok ne pobjedi njegova škvadra, bolje kazati on.

Gjergja je, što se tiče zadarske košarke, najbolji igrač kluba svih vremena, u klupskim okvirima bolji i od mitskog Kreše Ćosića, koji ima svjetsku dimenziju na račun uloge na globalnoj razini. Možemo se donekle gombati tko je najbolji igrač Hrvatske svih vremena Dražen Peterović ili Toni Kukoč, odnosno koji je klub najuspješniji Cibona ili Split, alias Jugoplastika, ali ostaje činjenica da je u Zadru košarka kod kuće, kao i da je Krešo Ćosić veličanstvena sportska i društvena figura Hrvatske. Poslije šestog izdanja Zadar Basketball Tournamenta u klasu jedinstvenih u nas pripada i Zdenka Zrilić sa svojim projektima za dobrobit košarke. Ta gospođa, neviđene energije i sposobnosti, zajedno sa svojim ljudima, zaista zaslužuje sva priznanja i podršku, ne samo košarkaškog, odnosno sportskog, nego cjelokupnog našeg društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2023 23:24