StoryEditor
Kolumnedribling kroz propise

Vulić otkrio staru vijest: Branco i Gojun radili su bez licencije, a 'pokrivali' su ih treneri

30. studenog 2018. - 22:33
hajduk_rijeka3-190917

Krešimir Gojun nema licenciju za šefa Akademije  Hajduka, a ni Mario Branco nije imao licenciju za sportskog direktora, dotaklo se i toga u razgovoru s bivšim trenerom “bijelih” Zoranom Vulićem.

Nisu to novosti, pisalo se o tome, ali je sad Vulićev istup obrisao prašinu s tih saznanja otprije, neki su odjednom iznenađeni, stara vijest postane novost, pa nije zgorega da se podsjetimo.

Mario Branco, Portugalac koji je figurirao kao sportski direktor Hajduka tijekom dvije godine, od ljeta 2016. do ljeta 2018. doista nema licenciju da bude sportski direktor u Hrvatskoj, koja pak svoje propise usuglašava po UEFA ustroju, odnosno zahtijeva da sportski direktor također ima UEFA PRO licenciju popit trenera, kao najvišu kvalifikaciju.

Pravilnik HNS-a je potvrđen od UEFA kao nešto što je sasvim u skladu sa svim propisima UEFA.

A ono što Branco ima od kvalifikacija, mogao bi komotno funkciju sportskog direktora obnašati u Portugalu, vjerojatno u Španjolskoj, Italiji i neke druge zemlje gdje sportska politika i stvaranje igrača nije dominantna, nego se organizacija kluba drugačije sklapa s naglaskom na menadžment, kupovinu i prodaju.

1. Mario Branco je završio “menadžment u sportu” u Portu, a dok je bio u Hajduku dovršio je u Portugalu školovanje i za UEFA B licenciju. Na poziciji sportskog direktora u Hajduku stalno ga je pokrivao trener prve momčadi, što je u HNS-u dopušteno. Pa su tako Marijan Pušnik, Joan Carrillo i Željko Kopić bili nominalno i treneri i sportski direktori! Zanimljivo je da Pušnik ima slovensku UEFA PRO, a Carrillo španjolsku UEFA PRO licenciju, baš kao što i Kopić ima sve potrebne uvjete na razini Hrvatske i šire.

2. Krešimir Gojun, na poziciji voditelja Akademije, školuje se. Pohađa drugu godinu na Akademiji HNS-a, e da bi dobio UEFA PRO licenciju, zaslužit će je u lipnju. Potrebno je provesti 460 sati edukacije, te 60 sati prakse u klubovima Lige petice ili pak u klubovima koji su u posljednje tri godine nastupili u grupnoj fazi natjecanja bilo Lige prvaka ili pak Europske lige.

Gojuna je na poziciji voditelja Hajdukove Akademije “pokrivao” današnji trener prve momčadi Siniša Oreščanin koji ima UEFA PRO licenciju; prethodno i Krešimir Režić dok je bio u klubu, a sad tu ulogu ima Mario Despotović kao trener juniora “bijelih”, koji također otprije ima sve te papire, odnosno UEFA PRO licenciju.

Gojun, u doba dok je bio u Dinamu, nije morao imati UEFA PRO licenciju jer mu je za mjesto trenera juniora što je obnašao nekoliko godina, bila dovoljna UEFA A licencija koju posjeduje.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 18:44