StoryEditorOCM

VODA ZA SLONOVE Posljednja romantična kinopredstava

Piše PSD.
6. svibnja 2011. - 13:59
Film: WATER FOR ELEPHANTS; ljubavna melodrama; SAD, 2011.
Režija: Francis Lawrence
Uloge: Robert Pattinson, Reese Witherspoon
Distribucija: Blitz
Ocjena: *** ½

Nakon lopatanja konjskog dreka, Jacob će postati cirkuski veterinar kad znanjem oduševi gazdu Augusta (Christoph Waltz). Već prvog dana oči će mu poletjeti na glavnu atrakciju velike predstave pod šatorom - “ženu koja radi s konjima”. Lijepa Marlene (Reese Witherspoon) u radnju ulijeće na bijelome konju, poput princeze, podcrtavajući bajkoviti ugođaj snimatelja Rodriga Prieta (“Biutiful”, “Slomljeni zagrljaji”). “Nije se činila stvarnom”, sjeća se Jacob. Međutim, Marlena je gazdina žena.

Pritisnut teretom moguće propasti cirkusa (vremena su gadna), ali i ljubomore, August sve češće gubi kontrolu i budi tiranina u sebi, što će kulminirati kad nabavi novu atrakciju, slonicu Rosie koju će Marlene jahati, a o njoj skrbiti Jacob. Može se pretpostaviti što dalje slijedi, jer čak i oni koji nisu čitali knjigu, slute tko je višak u ovom ljubavnom trokutu. “Voda za slonove” zna točno kamo ide, ali vožnja je ugodna, bez naglih krivina. Jacob u jednoj sceni sjetno primjećuje kako su braća Benzini uspijevala stvoriti raj u jednome danu, spakirati se i otići dalje.

U priči o iskupljenju, istini i iluziji showa (filma, cirkusa) primjetan je veliki metafilmski žal za starim dobrim romansama, ali i opipljivim epovima stvarnih akrobacija i prave scenografije, zahvaljujući kojima bi publika upoznavala “čudesa i neobičnosti prirodnog svijeta”. U razdoblju najvećih spektakala na svijetu, zvjezdanih cirkusarija, celuloidnih varki i lažnih kompjutorskih trikova, ljudi su se odvikli od ulaska pod “šator” kad se u njemu odigravaju ljubav i život kao najspektakularnije predstave na svijetu. Cirkus se sada vratio u grad. Vrijeme je za nastup.

Robert Pattinson: Izlaz iz Cullenove sjene

Vjerovali ili ne, u izbrisanoj sceni filma “Sajam taštine” Reese Witherspoon tumači majku Roberta Pattinsona, a sada mu je ljubavnica u “Vodi za slonove”. Bilo je to 2004., kad Pattinsonu još uvijek nisu narasli očnjaci. Mladi Britanac je za 365 dana osjetio hollywoodsku mašineriju visokog budžeta nastupom u četvrtom “Harryju Potteru” (“Plameni pehar”), ali vjerojatno nije ni mogao sanjati da će tri godine kasnije biti slavniji i od slavnoga čarobnjaka. Pattinson je 2008. postao Edward Cullen u prvom “Sumraku”.

Staromodno romantični vampir zario je zube u nježne vratove tinejdžerica (i njihovih majki) diljem svijeta i na njihovo veliko zadovoljstvo ne pušta ugriz, poput pit bulla. Nastavci “Mladi mjesec” i “Pomrčina” donijeli su mu status najveće zvijezde mlađe od 30, pa i ljubav s partnericom iz “Sumrak sage” Kirsten Stewart. Svjestan da se “Sumraku” bliži kraj (finalni, dvodijelni film serijala “Praskozorje” izlazi 2011. i 2012.), Pattinson je polako počeo raditi na izlasku iz Cullenove sjene.

Na primjeru Jacoba u “Vodi za slonove” očito je kako se cullenovski facijalni izričaj trajno nastanio na njegovu licu koje je dobilo boju, no moramo priznati da je momak pokazao potencijal jamesdeanovskog “buntovnika bez razloga” u drami “Hvala ti za ljubav”. Vjeruje mu i jedan David Cronenberg: kultni redatelj angažirao ga je za vodeću ulogu u svom novom filmu “Cosmopolis”.

Reese Witherspoon: Više od tipične hollywoodske slatkice

Znate li da je 35-godišnja Reese Witherspoon, partnerica Roberta Pattinsona iz “Vode za slonove”, također glumila u “Sumraku”? I Reese u karijeri ima “Twilight”, ali taj film ipak nema nikakve veze s popularnom vampirskom sagom. Snimila ga je u zoru karijere koju je započela u filmu “Man in the Moon” Roberta Mulligana, u kojem se kao 14-godišnjakinja zaljubila u starijeg susjeda. Ubrzo poslije “Sumraka”, Witherspoon je počela skakati iz filma u film.

Nakon “Pleasantvillea”, dijelila je ekran s tadašnjim suprugom Ryanom Philippeom u “Okrutnim namjerama” i ostvarila ulogu nadobudne tinejdžerice (najbolju dotad) u “Izbornim danima”. Za trajno povećanje na njezinu bankovnom računu (honorari od 12-15 milijuna dolara) zaslužan je redatelj hrvatskih korijena. Robert Luketić je katapultirao Reese među zvijezde s hitom “Plavuša s Harvarda”.

Otad smo je više puta krstili titulom barem princeze, ako ne i kraljice novomilenijskih romantičnih komedija (“Šminkerica sa sela”, “Samo nebo zna”, “Četiri Božića”...), no Witherspoon je nešto više od toga. Glumica se uspjela uzdići visoko iznad stereotipa slatke hollywoodske plavuše širokog osmijeha (šifra: “Hod po rubu” i zasluženi Oscar za izvrsnu izvedbu crnokose June Carter, supruge Johnnyja Casha).

Christoph Waltz: Šarmantno-okrutan negativac

U jednom trenutku šarmantan, u drugom okrutan. Christoph Waltz u “Vodi za slonove“ zove u sjećanje možda najnezaboravniji filmski lik novog milenija – blagoglagoljivog nacističkog pukovnika Landu iz Tarantinovih “Nemilosrdnih gadova“. Dotad mahom anonimni glumac postao je najveće otkriće posljednjih godina i dobitnik Oscara. U liku vlasnika cirkusa Augusta, Waltz rabi Landinu verbalnu i tlejesnu dinamiku, zaoštravajući ljubavni trokut s Pattinsonom i Witherspoon. Austrijancu se očito svidjelo raditi u Americi. No, postoji bojazan da bi mogao postati žrtva hollywoodskog “typecastinga“ i (p)ostati vječni negativac (nedavni “Green Hornet“, nadolazeća “Tri mušketira“). Zato nas veseli vijest da ga je angažirao Roman Polanski u komičnoj drami “God of Carnage“, zajedno s dvjema oskarovkama - Jodie Foster i Kate Winslet.

Moderne epske romanse

- Australija
- Engleski pacijent
- Legenda o jeseni
- Mostovi okruga Madison
- Neobična priča o Benjaminu Buttonu
- Okajanje
- Ponos i predrasude
- Studengora
- Šaptač konjima
- Titanic
- Zaruke su dugo trajale
- Zima za dvoje
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 19:06