StoryEditor
KolumneFRanina Besida

Uspon i pad Splita: Od Otoka, do Otoka, pa se vraća Otoku

26. svibnja 2017. - 18:33
iinter_split4-170517

Od Otoka do Otoka i opet do Otoka sa Spliton u samo devet godina, krugova (crvenog) pakla. Ka' "rookie" sportski novinar počea san pratit Splita u četvrtoj ligi. Kad je Split na gostovanja odlazija kod - OSK-a iz Otoka. A i Slobodna je u to vrime još bila u Splitu. Pa sve priko treće lige, druge do ulaska u prvu. Kad je već Slobodna na neko vrime priselila u Dugopolje. A privremeno i Split. Tamo je igra povijesne prve europske utakmice. Kad je i gostova protiv Fulhama – na Otoku. Posli i protiv Torina. I sad opet, kad je osta bez prvoligaške i drugoligaške licence, Split se vraća gotovo tamo odakle je dolaskon braće Žužul i krenija – u Otok. Opet će u trećoj ligi igrat' sa OSK-on. Vratila se Slobodna u Split, a Split u - treću ligu.

Za "Crvene đavole" to baš i nije bija pakal (ili za njih jest u pozitivnon smislu). Pa ni za nas navijače Hajduka koji simpatiziramo i Splita i bilo ga je gušt gledat među najboljima. A i da sve kreće nekako nizbrdo dalo se naslutit možda baš opet u - Otoku. Prije točno dvi godine, kad je kod OSK-a u polufinalu Županijskog kupa Split senzacionalno izgubija, samo sedan dana nakon najvećeg uspjeha u klupskoj povijesti, igranja finala Kupa Hrvatske.

Nema priton nikakvog iznenađenja, sve šta se dogodilo bila je realna opasnost, mač koji je visija nad glavon. I po godinu i više kasne plaće, brojen su s tin povezane teške ljudske sudbine. Još brojnije pogrešne procjene. I puno šaptača koji sada više nigdi nema. Ko radi taj i falije. Šta bi rekli sam pa, sam se ubija. Split se, ka' i Slobodna i nižepotpisani, vratija tamo odakle je krenija. Napravija je krug. Pakleni. Ima li (se) snage i volje za praktički počet opet sve ovo ispočetka? Ja iman.

Izdvojeno

15. srpanj 2020 22:23