StoryEditor
KolumneGLAVA U BALUNU

Uspjeh Vatrenih otvorio oči Ministarstvu turizma

Piše Zdravko Reić
11. kolovoza 2018. - 21:34
zb_docek_split48-170718

Dogovor između Ministarstva turizma i HNS-a o dugu ministarstva začetom 1999. velika je, premda zakašnjela satisfakcija ondašnjem ministru turizma Ivanu Heraku.

Po tom sporazumu HNS se složio da neće tražiti jednokratnu naplatu duga i da će ministarstvu oprostiti 10 milijuna kuna zateznih kamata. Iz pouzdanih izvora doznali smo da će HTZ i HNS, nakon planetarnog uspjeha u Rusiji nastaviti suradnju. HNS će kroz sponzorske pakete i usluge promicati turističku ponudu.

Napokon su u Ministarstvu shvatili značaj sporta u promicanju turizma i države. To je rezultat uspjeha reprezentacije. Zahvaljujući igrama Luke Modrića i drugova, neki su u svijetu prvi put čuli za Hrvatsku. Ministar turizma Gari Cappelli i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić (usput, navijač Hajduka) priznali su koliko je značajan nastup reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Doveo je do porasta turističkog prometa, ali i još većeg efekta u budućnosti.

To potvrđuju činjenice o povećanim zanimanjima za Hrvatsku s tržišta u Francuskoj, Americi, Rusiji, Velikoj Britaniji, Austriji...

Odluka HTZ-a da se ugosti fotereporter AFP-a Yuri Cortez (onaj kojeg su srušili naši igrači u erupciji radosti poslije gola Marija Mandžukića protiv za 2:1 pobjedu nad Engleskom), sjajan je promotivni potez.

- Cortezu pripremamo krajem kolovoza odmor iz snova tako da će svjedočiti ljepotama hrvatske obale i otoka, ali i kontinentalnog dijela naše zemlje – najavili su iz HTZ-a.

Bivši ministar turizma Herak, uvaženi stručnjak te domene, prije dvadesetak godina, proveo je akciju sponzoriranja sporta, pa je osigurano 30 milijuna kuna od kojih su 22 milijuna trebala pripasti HNS-u, dok je s preostalih osam milijuna sponzorirana Janica Kostelić, te teniski turniri u Umagu i Bolu. 

- Sportaši su najbolji promotori Hrvatske, značajan faktor stvaranja pozitivne percepcije - tumačio je Herak u svoje vrijeme. Moramo iskoristiti golemi ugled naših sportaša i reprezentacije u svijetu za novi, bolji imidž Hrvatske.

Međutim, po dolasku SDP-a na vlast 2000., nova ministrica turizma Pave Župan Rusković odbila je poštovati ugovor, pa je HNS podnio sudsku tužbu, što je kasnije izazvalo lančanu reakciju progona Heraka zbog navodnih štetnih ugovora. Poslije dvadeset godina doživio je satisfakciju, jer premda je još ranije u kaznenom postupku oslobođen sumnji, pokazalo se da je po stajalištima i idejama bio ispred svog vremena. 

Do sporazuma na relaciji Ministarstvo turizma - HNS, došlo je 18 godina otkako je HNS podnio tužbu za naplatu ugovora obzirom na presudu po kojoj je Ministarstvo dužno isplatiti HNS-u čak 56 milijuna kuna (23 milijuna kao glavnicu i 33 milijuna na osnovu kamata).

Treba podsjetiti da je presuda donesena prije senzacionalnog uspjeha Vatrenih u Rusiji, tako da je sve što se događalo na Mundialu i kasnije na dočecima reprezentativaca u Hrvatskoj, a što je imalo velikog odjeka u svijetu, u stvari bila potvrda Herakovog projekta u kojem su sportaši reklamirali turizam i državu. Baš Herak je, tada angažiran kao menadžer za strateško planiranje, EU fondove i upravljanje promocijom HNS-a, bio inicijator postignute nagodbe poslije nizu sastanaka s ministrima turizma i financija Garijem Cappellijem i Zdravkom Marićem.

Činjenica je da je premijer Andrej Plenković najavio nove odnose prema sportu, čitaj masivnija ulaganja, u čemu bi glavnu logu trebao imati Središnji ured za sport koji se baš nije iskazao ovogodišnjim dodjelama sredstava za sportske događaje. Tako je u potpunosti izostavljen teniski turnir u Bolu, te Pharos maraton u Starom Gradu na Hvaru, međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju. Ta značajna predstava, koja je 43. put na programu 25. kolovoza uživa veliki ugled u svijetu daljinskog plivanja i zaslužuje podršku, mnogo veću od pojedinih privatnih sportskih događanja.

Kad je u pitanju teniski turnir u Bolu, kao i Pharos maraton treba voditi računa da su to jedinstvene sportske predstave na otocima, koje egzistiraju na račun entuzijazmu i dosjetljivosti pojedinaca (Feliks Lukas, odnosno Vinko Šoljan), ali i na bazi razumijevanje lokalnih zajednica, svakako i Splitsko-dalmatinske županije.

Još uoči Olimpijskih igara u Londonu 2012. iz Hrvatskog olimpijskog odbora predloženo je niz mogućnosti za promociju turizma (slogan sportaša „Follow me to Croatia“), ali su tek ove godine realizirani promotivni spotovi u kojima su glavnu ulogu dobili nogometaši i tenisači.

Svojevremeno su Zadrani priredili u Londonu predstavljanje turističke ponude tog područja, koje je imalo izuzetan odjek obzirom da je akter bio Luka Modrić, tada igrač Tottenhama.

Hvalevrijedni su i istupi sportaša, kao što to kontinuirano radi Dario Šarić, naš košarkaš u NBA.

#VATRENI#GLAVA U BALUNU#ZDRAVKO REIĆ

Izdvojeno

03. srpanj 2020 12:10