StoryEditor

Uostalom, Brkića treba srušiti

Piše Josip Jović
13. listopada 2018. - 14:00

Kako nam donose legende iz davnine, rimski je senator Katon Stariji svaki svoj govor u Senatu završavao s onim čuvenim Ceterum censeo Carthaginem esse delendam, što je značilo poziv na razaranje neprijateljske države. Brojni danas tekstovi u našim medijima o famoznoj aferi SMS-ovi završavaju na sličan način: Brkića treba srušiti!

Milijan Brkić, bivši branitelj i policajac, kažu dobar organizator sklon djelovanju u pozadini i iz sjene, preko noći postade zvijezdom dana. Ne zna se pouzdano stoji li iza vukovarskog prosvjeda baš on, je li obavijestio svog kuma o istragama protiv autora lažnih SMS-ova, je li on taj koji je dojavio akterima „elitne prostitucije“ kako ih policija prati. Ne zna se pouzdano ništa, ali su svi uvjereni i svi polaze od toga da je baš on, Brkić, središnja figura niza ovih afera, koje su se, znakovito, pojavile koncentrirano u kratkom vremenu.

Dojam je, zapravo, da oko tih afera ne bi bilo toliko buke, jer kome je stalo do nekakvih SMS-ova i do prostitucije, da se nisu, s razlogom ili ne, dovele u vezu s Brkićem. Kao što lovac huška ili „pucika“ svog psa na zeca, tako i spomenuti tekstovi redovito završavaju ultimativnim zahtjevima usmjerenim prema Andreju Plenkoviću, šefu HDZ-a, da konačno raščisti sa svojim zamjenikom. Plenkoviću, pokaži da si odlučan, pokaži da si Europejac, pokaži da si muško, ako ti ne potjeraš njega, on će tebe.

Da je u ovoj zemlji nekome stvarno stalo do principa i poštenja, do funkcioniranja institucija, do obračuna s kriminalom, već odavno bi se policija i odvjetništvo pozabavili upraviteljima "Uljanika", Jakovčićem, Končarom, lešinarima nad posrnulim "Agrokorom". Ne bi Kalmeta, protiv kojega se vodi sudski proces, avancirao u stranci, ne bi se optužnice protiv zločinaca u ratu podizale trideset godina poslije, odavno bi bilo presuđeno i Sanaderu i Vidoševiću, ne bi onaj što je zloupotrijebio veleposlaničku funkciju u SAD-u bio nagrađen novim imenovanjem.

Na optuženičkoj bi se klupi našli i Stjepan Mesić zbog nezakonitog raspačavanja tajnih dokumenata iz predsjedničkog ureda, kao i Jozo Radoš, koji je tajne snimke iz Miloševićeva kabineta dao tiskati u Globusu, itd. Ali ne, ništa od toga nismo vidjeli niti ćemo vidjeti, sve su samo igre i intrige, samo bezobzirna borba za vlast, za novac, za pozicije i za karijere.

Kako stvari stoje, Plenković zajedno s kompanijom svojih lažnih obožavatelja i kruhoboraca nije ravnodušan. On znakovito poručuje: treba sve raščistiti do kraja, nitko nije iznad zakona. Nitko, dodali bismo, pa ni Milijan Brkić, kojega se percipira kao simbol i kao predvodnika neke desne, nacionalističke, populističke, orbanovske struje, koja bi mogla otpuhati politiku desno-lijevog centra, iako sam Brkić za takvo nešto nema ni volje ni kapaciteta.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 19:08