StoryEditor

UKLETA VOŽNJA DeLorean s Wall Streeta

Piše Marko Njegić
30. kolovoza 2019. - 14:57
Ukleta-voznja-

Sigurno znate što je DeLorean. Automobil vremeplov, zvijezda "Povrataka u budućnost" (1985. - 1990.), vječne znanstveno fantastične trilogije Roberta Zemeckisa o putovanju kroz vrijeme. Znate vjerojatno i za Johna DeLoreana, automobilističkog magnata i dizajnera tog vozila budućnosti s vratima nalik krilima galebova, letećeg auta koji je poletio barem u filmovima, ako ne stvarnosti.

No, njegovu priču možda ne znate: DeLorean je prošao put od najmlađeg direktora General Motorsa do osnivača vlastite kompanije i poduzetničkog tragičara. Pokušao je, naime, spasiti poslovno carstvo multimilijunskim kokainskim "dealom" kojeg je organizirao njegov prijatelj, doušnik FBI-ja, no u konačnici je oslobođen optužbi zbog namještaljke federalnih agenata.

Tu istinitu priču priča aktualni film u kinima, ali iz optike doušnika Jima Hoffmana (Jason Sudeikis), ne samog DeLoreana (izvrsni Lee Pace). "Ukleta vožnja" traži od gledatelja da vežu pojaseve i polete autom budućnosti natrag kroz vrijeme u prošlost, odnosno sedamdesete i osamdesete godine prošlog stoljeća.

Počinjemo od pilota Hoffmana kad ga "glavni agent FBI-ja" Benedict Tisa (Corey Stoll) zaustavi prilikom slijetanja s obitelji i nedozvoljenim teretom u avionu – kokainom. Kako je avion tri dana bio prizemljen na Floridi dok je Hoffman bio u Disneylandu s ženom (Judy Greer) i djecom, Tisa nema dokaze da je kokain njegov, tj. da ga netko nije tutnuo u avion.

Hoffman se izvlači od optužbi i zatvora, ali od sitnog cinkaroša postaje plaćeni vladin doušnik, dio rata protiv droge predsjednka Reagana, kako bi upecao dilera Morgana Hetricka (Michael Cudlitz) za kojeg je obavljao prljave posliće leteći unaokolo.

U međuvremenu, Hoffman u novom elitnom kvartu upoznaje DeLoreana i sprijateljuje se s njim nakon što je ovaj zavirio ispod haube njegova Pontiaca GTO i za čas otklonio problemčić. "Ja sam ga dizajnirao", nonšalantno će bogati susjed DeLorean.

Dakle, "Driven" nije sagledan iz optike slavnog i zloglasnog dizajnera, no njegova nonšalancija je prenesena u kadar, kao i bezbrižnost osamdesetih u slici i tonu, ujedinjena u scenama tulumarenja u DeLoreanovoj vili koje otima Hetrickova djevojka (Erin Moriarty). Ovo je zabavno, ozbiljno-neozbiljno djelce.

Kombinacija (krimi) drame i komedije, nastavljač poetike Scorseseova "Vuka s Wall Streeta", trendovski preuzete od "Američkih varalica", "Oklade stoljeća", "Pasa rata", "Zlata" i "American Made" kao najsrodnijeg filma u nizu. Kombinacija ne klapa uvijek najbolje zbog disbalansa: prednjače lakonotniji komični pasaži koji dopuštaju Sudeikisu da glumi kao da je u jednoj od svojih komedija ("Pušteni s lanca", "Kako se riješiti šefa", "Obitelj Miller"...).

Kad DeLorean kaže "na trenutak se želim uozbiljiti", kako bi rekao da "svaki auto počne umirati čim izađe iz tvornice" ili predstavi svoj od "nehrđajućeg čelika" kao "znanstvena fantastika", "budućnost", filmu treba više trenutaka da poprimi seriozniji ton, poveća uloge i ugrozu pojedinog lika načini opipljivom ili opipljivijom.

Dobar primjer za to jest scena kokainskog "deala" koja se prati s nervoznim interesom, iako znamo kako su završili i DeLorean i Hoffman. U prvoj sceni već Hoffman odlazi na suđenje. "Ostani usredotočen, miran, iskren. Budi pristojan", govori mu Tisa.

Redatelj "Uklete vožnje" Nick Hamm ("Bogomdan") ne ostaje žanrovski usredotočen, miran, možda ni sto posto iskren, no treba mu skinuti kapu što uspijeva izazvati  zanimanje, pa čak i pritajeno, ako ne otvoreno navijanje za DeLoreana i Hoffmana da na koncu nekako ipak prođu lišo.

To je najveće postignuće "prevarantskog" filma, Hamma i glumaca, budući da ni jedan ni drugi lik realno nisu "navijački" materijal, no imaju puno toga zajedničkoga, koliko god bili naoko različiti. Obojica su prevaranti, na svoj način više ili manje sebični, šarmantni seratori (DeLorean vara u običnoj partiji šaha) koji pokušavaju prečacom napraviti posljednji korak do snivanja "američkog sna".

Takvih ljudi je bilo i bit će. DeLorean je doista predvidio (svoju) budućnost. "Ja ću biti upamćen, moj auto će biti upamćen, a ovaj kokainski 'deal' neće", rekao je DeLorean. "Back To The Future" dan-danas pokazuje da je bio u pravu.

DeLorean je 'in'

DeLorean je definitivno 'in'. Nedavno je objavljen i "meta" dokumentarac "Framing John Delorean".

#CINEMARK

Izdvojeno

22. lipanj 2020 15:51