StoryEditor
KolumneAd hoc

Ubojstvo franjevaca kao legitimni vojni cilj!?

Piše Josip Jović
20. travnja 2019. - 20:00

Puno je tekstova ispisano o stravičnom zločinu koji se dogodio u veljači 1945. godine na Širokom Brigu, kada su pripadnici dalmatinske brigade ubili i zapalili dvanaest svećenika u tamošnjem čuvenom samostanu. Jednako je strašno da danas 2018. netko kaže kako je to bio legitimni vojni cilj. A to nije kazao bilo tko, nije netko od političkih propagandista, zadrtih kolumnista, ideologiziranih povjesničara ili pak neki anonimni pisac na društvenim mrežama, nego nitko drugi doli Ivo Josipović, čovjek uglađenih manira, profesor kaznenog prava, bivši zastupnik i bivši, a možda i budući, predsjednik Republike.

Ova izjava dana Novom listu pretprošle subote, bez potpitanja i bez naknadnih reakcija u ostalim medijima, nije manje stravična od tvrdnji kako je Jasenovac bio neka vrsta odgojno-obrazovno-humanitarne ustanove, jednako je stravična kao i one tvrdnje kako su žrtve "križnog puta" i Bleiburga dobile ono što su i zaslužile, nije manje stravična od izjave Nenada Stazića izrečene u Hrvatskom saboru u kojoj je ovaj zastupnik poistovjetio poginule branitelje iz Domovinskog rata s nacističkim vojnicima na ruskoj fronti.

Franjevci su, prema Josipoviću, bili legitimna streljačka meta jer su bili navodno naoružani i jer su podupirali ustaše, kao što, domeće on, čine i njihovi nasljednici. O naoružanim franjevcima, kako upozorava Vicepostulatura postupka dokazivanja mučeništva 66 hercegovačkih franjevaca, nema nikakvih tragova u povijesnim izvorima, čak ni u onim partizanske provenijencije, osim što je možda Josipoviću to pričao njegov tata. To koga su i kako podupirali franjevci može se samo spekulirati, a bez obzira na nečiji politički stav, kakav god bio, on ne može ili ne bio smio biti razlog za brutalnu likvidaciju ljudi, naravno u kontekstu osnovnih humanih vrijednosti. Zna se samo kako ulazak partizanskih postrojbi u ovo hercegovačko mjesto nikada tamo nije doživljen kao oslobođenje. Valjda s razlogom. Njime je započeo teški proces masovnog progona i ubijanja u kojemu je ubijeno i spomenutih 66 franjevaca.

Josipovićev dodatak izjavi kako i danas postoje nasljednici tih ubijenih franjevaca, a to su današnji hercegovački franjevci, koji "podupiru ustaše", posve je deplasiran, izvan vremena i prostora i spada u kampanju natopljenu predrasudama o ustašizaciji naroda i države ili o "ustaškoj guji". Ostaje nakon svega gorak dojam kako bi ljudi, a tu ne mislim samo na autora izjave o ubijenim franjevcima, koji besramno lažu, koji opravdavaju zločine identificirajući se sa svojim precima i njihovim zabludama bili u stanju i danas raditi ono isto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. kolovoz 2021 18:26