StoryEditor
Kolumneglava u balunu

Torcidi i svima koji su podržali protivljenje praksi udaranja vazelina nogometnim sucima svaka čast

Piše Zdravko Reić
25. travnja 2018. - 22:49
hsjduk_dinamovb36-220418

Onda kome će pripasti čast, ali i muka da postane, to jest da ga izaberu za 49. predsjednika Hajduka u 107. godini splitskog kluba?

Taj položaj, prvog čovjeka splitskih „bijelih“ poželjan je kod navijača Hajduka, posebno onih sa splitskim, pa i dalmatinskim korijenima na račun ugleda, dok je vrijedan za osobe kao što je Ivan Kos, koji je iz Osijeka sletio na Poljud s priznanjem kako nije navijač „bijelih“, ali je obećao da će „živjeti Hajduka“.

Poslije svega što se događalo posljednjih dana dotičnom Kosu nije lako obzirom da mora napustiti Split i otići usrećiti nekog drugoga, što će mu biti lakše s ovako upotpunjenim CV-jem, obzirom da je u poslovnom svijetu, naročito nogometnom sada ipak postao gospodin Netko.

I dok se sada lome polemike oko toga je li Kos morao tako naprasno biti smijenjen, odnosno je li ta odluka o „mekšem pristupu nogometnim sucima“ bila baš smrtni grijeh  za „impeachement“ treba konstatirati dvije stvari.

Prvo, Torcidi i svima koji su podržali protivljenje praksi udaranja vazelina nogometnim sucima, to jest plaćanja večera, provoda i drugih radosti, svaka čast, jer je to jedini način da se očiste te Augijeve staje naših sudaca.

Dakle, to da Hajduk treba doći „bez sudaca i miliona do naslova šampiona“ prava je glazba za uši i dušu svih koji u ovoj današnjoj Hrvatskoj pate zbog cvjetanja korupcije.

Kad jedan moj mladi kolega ushićeno tumači kako „Hajduk ide stopama Reala“ moram upozoriti da baš i nije tako. Naime, „sociosi“ su vlasnici četiri španjolska kluba uz Real i Barcelonu još Athletic Bilbao i Osasunu, u kojima se izravno od navijača, po geslu jedan član-jedan glas, bira predsjednika kluba.

Kod Hajduka demokratski se biraju članovi Nadzornog odbora, koji onda odlučuju o predsjedniku.

Takav način izbora prvog čovjeka kluba vodi se u dioničkim društvima, onima koje u Španjolskoj zovu „socieata aninoma deportiva“. Ali, ajde neka se i to proguta kako navijači Hajduka biraju predsjednika. Međutim, predsjednici Reala i Barcelone sa po njima izabranim partnerima, dakle kao „junta directiva“, moraju osigurati adekvatan klupski budžet, uglavnom bankarskim kreditima i u slučaju kraha, to jest neuspjeha oni garantiraju vraćanje zajma svojom imovinom.

Svojevremeno je predsjednik kraljevskog kluba bio Ramon Calderon i svi članovi „junte directive“, njih jedanaest, morali su na raspolaganje klubu staviti po deset milijuna dolara.

A što je to mogla ponuditi klapa Slavena Marasovića i Ante Šalinovića, kao i predsjednik uprave Kos, kakvu su garanciju oni dali. Jednu jedinu, uobičajenu, zapravo otrcanu izliku: željeli smo najbolje…

Srećom, ali ne zaslugom aktualnog vodstva Hajduk je financijski stabilan, jer kako su to posljednjih dana tumačili Marin Brbić i članovi iz sastava prošlih nadzornih odbora Kos je „dobio na upravljanje klub u sređenom financijskom stanju i momčad s igračima vrijednima milijune eura“. 

Kos je privremeno opstao u predsjedničkoj fotelji, tako da mu je omogućeno da eventualno počisti iza sebe neke stvari premda je predsjedniku bilo jasno još od vremena kad mu je Torcida poručila „odgovornost, a ne demagogija“ kako su mu dani ugode na Poljud odbrojani, pa se imao vremena pripremiti za put prema Osijeku.

Sad već bivšem predsjedniku „bijelih“ nisu pomogla ni mnoga nastojanja da se PR-dodvori, odnosno odobrovolji Torcidu, čak i u trenutku kad je Hajduk krenuo šampionskim korakom do derbija s Dinamom.

Baš zato što su Marasović, Šalinović i drugi shvatili kako se ne mogu othrvati zahtjevima Torcide sigurno je da su se na vrijeme dobro pripremili za fazu poslije Kosa, odnosno da su predvidjeli njegovog nasljednika.

Jer, kad su prije dvije godine obavljeni udari na Poljudu i iznenada nasilno, ipak po zakonu, smijenjen Brbić oni su imali posložene, podijeljene karte.

U to vrijeme su, na primjer kontaktirali i Antu Ramljaka, zakletog navijača Hajduka i uglednog biznismena, ali ih je on odbio znajući da izbor za predsjednika „bijelih“ donosi najveću moguću nesigurnost mandata. Taj rizik si je Kos mogao priuštiti, jer i sada kad je smijenjen on odlazi kao pobjednik, s jedne strane žrtva hira navijača, s druge strane funkcionara, koji je za 23 mjeseca mandata skrojio velike planove, ali mu ih – eto – nisu dali realizirati.

Sada nastaje pravi tsunami žongliranja s imenima kandidata od kojih će možda neki žrtvovati svoju poslovnu sigurnost kako bi doživjeli tu čast da uđu u povijest Hajduka. Uostalom, Nadan Vidošević, nekada moćni hadezeovac, koji je imao čast biti prvi splitsko-dalmatinski župan, pa i ministar gospodarstva Hrvatske, priznao je javno kako mu je uloga predsjednika Hajduka puno više značila od cijenjenih političkih rola.

- Otkako sam, gradonačelnik klub posluje stabilno – objavio je splitski poteštat Andro Krstulović Opara.

Može mu se poručiti, polako, dajmo da sljedeći predsjednik kluba, pogotovo budući nadzorni odbor, potvrde tako bajno stanje. Jer, svi koji su odlazili su tumačili da u amanet ostavljaju sređenu situaciju, a svi koji su dolazili otkrivali su „mrtvace iz armeruna“.

Ono što je posebno dubiozno to je pitanje može li Hajduk tako velikodušno plaćati igrače, odnosno kompletan pogon kad nema adekvatnih rezultata?

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 21:13