StoryEditorOCM

TOLKIEN Horor Prvog svjetskog rata kao inspiracija za Mordor ili kako se kovao 'Gospodar prstenova'

24. srpnja 2019. - 16:10

Međunarodni, popularni program 66. Pulskog filmskog festivala donio je i neke hrvatske premijere. Jedna od njih je "Tolkien", biografski film o legendarnom Johnu Ronaldu Reuelu Tolkienu, autoru "Gospodara prstenova" i "Hobita" čija su djela prodana u preko 250 milijuna primjeraka i prevedena na više od 56 jezika.

Kasnija projekcija u Areni (23.10h) nije pripriječila domaće i strane fanove Tolkiena da dođu pogledati gotovo dvosatni "biopic" o omiljenu piscu, pa i one koji će sada s ovim filmom to tek postati. Koncipiran kao spoj "Društva mrtvih pjesnika" (družina studenata) i "U ljubavi i ratu" (ratna romansa), "Tolkien" nije posebno originalan komad drame za biografiju jednog od najoriginalniijih "fantasy" pisaca svih vremena.

Priča je ispresijecana između Tolkienova (solidni Nicholas Hoult) prijateljstva na koledžu i ljubavi sa studenticom glazbe, njegovom budućom suprugom Edith (sve bolja Lily Collins, Philova kći), odnosno užasnog ratnog iskustva tijekom bitke za Somme u Prvom svjetskom ratu kao centralnog dijela priče ispričane flešbekovima.

Kad čujemo lekciju kako su "odnosi na koledžu temelj ljudskosti" i "muškarci trebaju biti drugovi odakle god da potječu", slutimo da će studentsko drugarstvo formirati više od prijateljstva, savez nalik onome u "Lord Of The Rings", družinu iz "Prstenove družine". "Radi se o družini, prijateljstvu", reći će kasnije Tolkien opisujući knjigu koju piše.

A referencije na Wagnerov "Prsten Nibelunga", Edithinu najdražu operu, neposredno će dovesti do kovanja "Gospodara prstenova". No, film Domea Karukoskog ("Tom Of Finland") uspijeva uz pomoć riječi i slika dočarati Tolkienove ključne, formativne godine i prenijeti njegove ljubav prema čitanju ("Volim knjige") i filologiji, tj. utjecaje, strasti i inspiracije koje su dovele do kreacije mitova i legendi iz piščevih ekraniziranih bestselerskih fantazija.

Neke su scene upravo sjajne, čak i (primjereno) magične. Recimo, scena kad Tolkien i glazbenice Edith razgovaraju o jeziku, tj. riječima kao braku zvuka i smisla. Naime, Tolkien je izmislio jezik i izraz "cellar dor" koji zvuči savršeno kad ga se izgovara i čita. Ali, "riječ bez značenja je samo zvuk".

"Ispričaj mi priču", traži Edith i Tolkien počne pričati dok im se prsti ruke polako dodiruju. Njihovo zaljubljivanje je dočarano bajkovito, kao da se smrtnik zaljubio u elfsku princezu na filmu (Aragorn i Arwen) na koju Edith i nalikuje okupana bojama jeseni, vrteći se u krug ispod stabla obasjana suncem u scenama "malickovske" ljepote.

Kontrapunkt ovim scenama čine prizori s ratišta koji povremeno postaju repetitivni dok Tolkien pokušava ući u trag prijatelju Geoffreyju (Anthony Boyle), ali upečatljivo oslikavaju njegovo halucinatorno nadahnuće za sve mračnosti "Gospodara prstenova" kao odraza psihološke traume, tj. zaliječenja iste.

Riganje vatre bacača plamena poviše rovova pretapa se s vatrom iz zmajeva grotla. Tolkien na bojišnici vidi ili zamišlja zmajeve, čudovišta i crne jahače kao preteče Smauga, Nazgula i orka, čije skice krase zidove njegove sobe. Od ničije zemlje iz stvarnosti do izmaštanog Međuzemlja i Mordora nije dalek put.

Ničija zemlja postaje "mordorski" pakao, a Prvi svjetski rat poput (rovovske) bitke za Mordor u plamtećem oku Saurona. Bojište u filmu ponekad nalikuje scenama iz blockbusterske ekranizacije trilogije "Lord Of The Rings", što je samo kompliment za finskog redatelja koji uspijeva evocirati spektakl Petera Jacksona uz pomoć raskošnih specijalnih efekata, epske fotografije Lassea Franka Johannessena i divne glazbe Thomasa Newmana.

Ipak, na stranu i epičnost, film pretendira biti intiman portret čovjeka čiju je bujnu maštu formirala ova ili ona doživljajnost. Svaka viđena slika i riječ koju je čuo ili pročitao, svaki momenat i susret, od prijateljevanja do vojevanja s vojnikom (Craig Roberts) po imenu Sam, kao Frodov najbolji prijatelj, inspirirala je Tolkiena da stvori priče, legende, likove. Sve što je doživio načinilo ga je čovjekom i piscem kakav je bio.

Kad će u naša kina?

"Tolkiena" zasad nema u najavi do kraja rujna za hrvatsku kinodistribuciju. Možda krene u kina najesen, a ako ni to, vjerujemo da će stići barem u "online" videoteke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 05:39