StoryEditor

Tko se raduje što je 'crkla Hrvatska'

Piše Josip Jović
25. veljače 2017. - 19:00

Cijeli broj zadnjih „Novosti“, tjednika Srpskog narodnog vijeća, posvećen je Željki Markić čija je velika fotografija s hitlerovskim brčićima na naslovnici. To je odgovor na pismo koje je Udruga „U ime obitelji“ uputila vodećim političkim institucijama upozoravajući na neprimjerene sadržaje ovih novina koji odišu nepoštovanjem, mržnjom i uvredama na račun države i naroda, novina koje ista ta država financira s 3,2 milijuna kuna.

Ruganje Himni

Još ranije "Novosti" uznemirile su javnost izrugivanjem himni, likovanjem nakon pada dva zrakoplova HV-a. „Novi život mumije“ naslov je koji govori o Tuđmanu, čija je Hrvatska „druga Endehazija“, zračna luka koja je dobila ime po prvom predsjedniku nazvana je „mračnom lukom Tuđman“. S jedne druge naslovnice vrišti „Heil Slaveni“, o stavovima Biskupske konferencije vezanim uz istraživanje zločina kaže se „biskupljenje zločina“. Hrvatska je „šupak Balkana“, a Hrvati su „šupački narod“ koji ne zna ni kako mu izgleda grb ni kako se zove jezik kojim govori.

Naziva ju se „zlomovinom“ i „civilizacijskom regresijom“. Ne zna se čemu uopće služi, nema ni jedan smisao, ona uopće nije država, njezina suverenost je tek atavizam. Domovinski je rat zločinački, a Gotovina je „general, a ne pljačkaš“.

Stepinac je također zločinac. Karamarkova je vlada vlada NDH, a ni Plenkovićeva nije ništa bolja. Za razliku od Karamarka Plenković ne nosi U na čelu, već u načelu. Talibanski vjeronauk treba izbaciti iz škola. Ipak, poručuje udarni komentator, razloga za zabrinutost nema, „jedina i vječna Hrvatska je odavno već crkla“.

Vladin mazohizam

I tako iz broja u broj. Nisu to ekscesi, nije bogme ni satira već koncentrirani medijski otrov, neobuzdani, vulgarni izljevi mržnje na crti negacije hrvatske državne ideje. Nikada ni slova nećete naći na račun, primjerice, Dačićevih, Vulinovih, Vučićevih ili Nikolićevih „prijateljskih poruka“. U ime izdavača potpisuje se Milorad Pupovac. Je li to i njegova politika, je li to politika zastupnika drugih nacionalnih manjina koji se s njim solidariziraju, je li to politika Hrvatskog novinarskog društva koje je spremno "Novostima" dalo punu potporu i usput Željku Markić optužilo za govor mržnje!?

I, dakako, pitanje svih pitanja: kakvog opravdanja ima Vlada Republike Hrvatske mazohistički financirati ovakvu jednu tiskovinu koja je sva u znaku prljavog, huškačkog, propagandnog i agresivnog rata protiv same te Republike, njezinih građana i institucija. Pa ako i nije tako, „Novosti“ se uopće ne bave kulturom i položajem srpskog naroda u Hrvatskoj, zbog čega dobivaju državni novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 19:43