Tko s HNS-om tikve sadi...

Piše Josip Jović

Ova “igra moći“ ili nemoći, ili, još točnije, igra taština, odnosno pregovori Vlade i školskih sindikata završili su ponudom Vlade (u čije je ime pregovarao donedavni predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić!) o povećanju plaća za 10,4 posto. Stvar je prelomljena onog trenutka kad se među pregovaračima pojavio glavom i bradom sam Andrej Plenković kao onaj kojega se dugo čekalo.

Već pomalo uzdrmani premijer nakon sastanka je odisao laganim trijumfalizmom, dok su se sindikalni lideri pokunjeno šuljali iza njega. I jedna i druga strana iščekuju sada odgovor samih nastavnika, koji je u ovom trenutku još nepoznat.

Postoje dvije mogućnosti: štrajk će, na žalost djece, biti prekinut ili će biti nastavljen. Ako se nastavi, Vlada, koja u cijeloj ovoj situaciji stalno ide iza događaja, naći će se u ozbiljnim problemima, a Ribić, Mihalinec i Stipić postat će djeca koje je pojela revolucija.

Učitelji ustrajavaju na koeficijentu složenosti posla radi pravednijih i logičnijih odnosa s djelatnicima drugih javnih službi, ali sada nije više samo to u pitanju. Vlada je najavila povećanje od šest posto osnovice svim javnim i državnim zaposlenicima, a s povećanjem koeficijenata prosvjetarima od šest i nešto posto to bi već bilo više od 12 posto, što je ipak više od onih sada obećanih 10,4.

U sljedećoj godini predstoji cjelovito usklađivanje koeficijenata za nastavnike, liječnike, policajce, vojnike, etc. Ali, potrebna je i analiza cijelog proračuna radi određivanja društvenih prioriteta između obrazovanja, zdravstva, diplomacije, obrane, nevladina sektora i posebno gospodarstva.

Jer proračun je toliki koliki jest i ne može se probijati bez novih zaduženja, a to onda ruši postignutu budžetsku ravnotežu i famozni kreditni rejting. No, temeljni problem treba tražiti u činjenici, koju je iznio poduzetnik Mate Rimac, kako je vrijednost izvoza po glavi stanovnika u Slovačkoj i u Sloveniji pet puta veća nego u Hrvatskoj.

Što se tiče vladajuće stranke, za nju vrijedi ono staro pravilo: tko s đavolom (čitaj HNS-om) tikve sadi, o glavu mu pucaju. Ta strančica nikakvog demokratskog legitimiteta a s velikim udjelom u državnom (kadrovskom i financijskom) kolaču cijelo se vrijeme ponaša kao vlada u vladi i čak kao opozicija u Vladi. ž

Reformu obrazovanja drži svojim lenom, namećući je kao uzor ostalim društvenim reformama, ministrica Blaženka Divjak se stavila na čelo sindikata protiv Vlade. HDZ-ovi ministri je već otvoreno prozivaju zbog takvog držanja, vjerojatno trbuhozboreći ono što sam Plenković misli, držeći to što misli strogo za sebe, te čuvajući koaliciju kao zjenicu oka svoga.