StoryEditor

Tko je tu 'fake news'

Piše Josip Jović
1. prosinca 2018. - 19:00

Bliska je narodu, neopterećena avetima prošlosti, inicijativna i dobronamjerna, cijenjena u međunarodnim krugovima, sjedi zdesna Trumpu i dovodi Putina u svlačionicu naših nogometaša, pokrenula je projekt "Tri mora", kritična je prema Vladi.

Jedina joj je pogreška bila ne sam susret s Aleksandrom Vučićem, nego njegov ceremonijalan, gotovo euforičan doček. No, u svemu tome što je objektivno njezina prednost, za neke je snažan izvor odbojnosti koja graniči s mržnjom, koja će rasti što se budu više približavali predsjednički izbori.

Kolindi Grabar-Kitarović čak i dvojica bivših, po svemu promašenih predsjednika, na jednom okruglom stolu dijele lekcije o ulozi predsjednika/predsjednice u javnom i političkom životu. Za istim stolom Anka Mrak Taritaš izjavljuje kako se srami zbog nje, prišivši joj epitet "fake news", ili lažna vijest, jer je, eto, u početku imala demokratično lice, a sada je to nešto suprotno.

Dalija Orešković rezolutno je njezin rad ocijenila čistom ništicom, a zasmetale su joj i njezine trepavice, možda i to što ponešto prebrzo trepće. Drugima je opet jako zazorno grljenje sa sportašima koji pronose slavu domovine, pa čak i način na koji se odijeva ili češlja. Često je predmetom primitivnog i vulgarnog tzv. seksizma, na veliko zadovoljstvo raznih ženskih udruga koje, kao bajagi, brinu o dostojanstvu žena.

E pa, naravno, kad nekoga ne volite, primijetit ćete na njemu samo klempave uši ili dugi nos i ništa drugo. Kod ambicioznih, frustriranih i nelijepih žena predsjednica izaziva zavist već svojim izgledom, uspješnošću i popularnošću, a opet definitivno je navukla bijes ideološki nabrijanih žena i muškaraca pobijedivši njihova omiljenog predsjednika, pa onda uklonivši Titovu bistu iz ureda, okrenuvši leđa Balkanu, usmjerivši pogled prema srednjoj Europi, susrevši se s iseljenicima u Argentini, fotografiravši se pod nacionalnom zastavom, odbivši otputovati na hodočašće u Marrakech, itd. Silom je povezuju s Mamićem, Vargom i ostalim sumnjivim tipovima.

Već joj traže protukandidata. Spominju se razna imena: Zoran Milanović, Tonino Picula, Marko Vučetić, Dalija Orešković, Milan Bandić...

Ni u vrhu vlastite stranke Kolinda Grabar-Kitarović nije baš omiljena. Rado bi istaknuli nekoga drugog, ali kao da se još traži onaj pravi, a nitko se ne nazire. Bilo bi nezgodno izgubiti predsjedničke izbore, a i opasno popularnu Kolindu pretvoriti u unutarstranačkoga konkurenta. Ne bi bilo pametno ni izbaciti je iz stranke.

Svoju ruku svesrdno daju i agencije za istraživanje i modeliranje javnog mišljenja. Vidimo kako joj "osjetno pada popularnost", bez pravog razloga. Jedno od objašnjenja je spomenuto odbijanje sudjelovanja na konferenciji u Maroku. Ma nemoj, baš je ovom narodu to jako važno.

To je samo primjer kako se nezadovoljstvo nekih transponira i lažno prikazuje kao nezadovoljstvo svih.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 19:34