StoryEditor

Tko je Ana, vlasnica salona?!

Piše Vladimir Matijanić
19. veljače 2016. - 08:35
izlozba_pasa13-010912

ŽIVIO ANIN SALON!

Sočan primjer novinarstva s razvijenim osjećajem za političke promjene ukazao se na neočekivanom mjestu. U ponedjeljak, pred kraj emisije „Život je lijep“ (HRT1) emitiran je prilog Dore Juras-Pivac o novootvorenom salonu za kućne ljubimce u Zagrebu. Gledatelji su pratili kako stručne ruke uposlenika friziraju prekrasnog psića, slušali novinarkine birane riječi o usluzi i... ostali uskraćeni samo za jednu informaciju koju ću, vođen kolegijalnim obzirima, na ovom mjestu objaviti te tako dopuniti HTV-ov dojmljiv uradak.

Naime, na početku priloga vidimo ženu potpisanu kao „Tea Matičević, suvlasnica“, koja se hvali poslovnom suradnjom s Anom. Iz nekog razloga – Žurba? Nemar? Nehat? Nešto četvrto? – izostala je informacija da je tajanstvena Ana javna osoba, udana Karamarko, supruga prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. Anin i Tein obrt dobio je lijepu reklamu na televiziji na kojoj aktualna Vlada, a naročito Anin dragi, baš planira provesti čistku.

Salon koji su nedavno otvorile - što se može učiniti kao povod dolasku televizijske ekipe - nije jedini u Zagrebu. Novinarski bi bilo obići ostale, usporediti cijene, popričati s vlasnicima ljubimaca, no tko u ovim užurbanim i nadasve turbulentnim vremenima stigne misliti na zanatske detalje? Bitno je opažanje perspektivne novinarke da se frizerski salon za ljude u istom vlasničkom portfelju, „nametnuo kao vodeći u gradu“.

Od posebnih zanimljivosti izdvajamo Teinu rečenicu: „Životinje su dio moje i Anine svakodnevnice.“ Emisiju je vodila Barbara Kolar, a uredila Mirna Farkaš-Salamon.
 

PUNA USTA ZEMLJE

Priča mi nedavno kolega padobranac da se boji visine, ali tek kad se približi tridesetak metara od tla. Dotad je gušt. Od tada izgleda gadno. Je li Hrvatska televizija u poniranju došla tridesetak metara iznad tla, ili je tresnula, ili će ponirati vječno, zapitao se gledatelj „Otvorenog“ u srijedu uvjeren tek da ono što vidi izgleda gadno.

Mislav Togonal preuzeo je iz „Bujice“ tonski zapis internog sastanka u Ministarstvu branitelja na kojem bivši ministar Predrag Matić i njegov pomoćnik Bojan Glavašević, neobavezno ćaskaju o pravima pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Autor emisije nekoliko je puta pitao Matića, koji je sjedio u studiju, treba li se ispričati zbog neformalnog tona zabilježenog na snimci.

Nastala je, očito, nelegalno, ali čak i kad zanemarimo slijepi legalizam, njezin je sadržaj potpuno irelevantan za ocjenu Matićeva mandata. Niti otkriva pljačku, niti je u proturječju s onim što su Matić i Glavašević inače zastupali. Niti bi, na koncu, rad Velimir Bujanca trebao biti standard javne radio-televizije.

Iza Matića je loš mandat, potrošio ga je uglavnom na javno samosažalijevanje, ključni mu je potez potpuno besmislena objava Registra branitelja, bio je nemoćan pred šator-revolucijom. Ali kad novinar to ne umije predočiti gledateljima, pa umjesto profesionalnih alata koristi sitne žbirske trikove, on ne informira, nego denuncira.

U HRT-ovu padu zemlja se više ne gleda odozgo. Puna su je usta.

#TOMISLAV KARAMARKO#ANA KARAMARKO#SALON ZA PSE

Izdvojeno