StoryEditor

Tko će na HNS prvi baciti kamen? Pa isto su radili i Most, SDP...

15. lipnja 2017. - 14:00

Davor Ivo Stier - dojučerašnji ministar vanjskih poslova - apsolutno je u pravu. Jer, doista, svjetonazor je bitan! Uporna i sustavna palamuđenja o pomirbi nepomirljivog koju zagovaraju „pragmatični“ političari, pravdajući svoja kramarska prodavanja obraza za funkcije, apsolutna su budalaština.

Jeftin alibi „viših ciljeva“ uz otrcanu mantru o gospodarstvu zbog kojeg se valja hvatati za isti (posrani) štap ili o nacionalnom jedinstvu zbog kojeg se premošćuju svjetonazorni ponori. Jer dosadašnja praksa nam veli - u igri je uvijek samo borba za vlastito dupe a ne za boljitak svih.

Svjetonazor je - sve

Davor Ivo Stier je, rekoh, u pravu. Baš kao što su to i Vesna Pusić, Goran Beus Richemberg, Anita Mrak Taritaš... i svaki „haenesovac“ koji je nakon braka iz interesa s HDZ-om napustio stranku.

Ipak, činio mi se prije zbog dubokog uvjerenja da je HNS počinio političko samoubojstvo - kao nekoć danas patuljasti HDZ-ov satelit HSLS - negoli zato jer je iznevjerio i stranačke utemeljitelje i glasače. Ili zbog golemih svjetonazornih razlika. Iako bi trebalo biti obratno. Jer, svjetonazor je - sve.

Čak i oni kojima se ne da posezati za filozofskim, etičkim, religijskim ili civilizacijskim „dubljim slojevima“, i na površnoj Wikipediji lijepo mogu pročitati da je svjetonazor „odnos pojedinca prema okolini, u kojem se zauzima određeni pogled na svijet“.

Odnosno da svjetonazor „podrazumijeva stvaranje određenih stajališta i zauzimanje stavova prema ukupnoj zbilji“. Posebice u Hrvatskoj, gdje su svjetonazorni ponori pravi nepremostivi bezdan prokopan daleko prije 1941. ili 1991.

Pitanje je retoričko no ajmo ga ipak postaviti: mogu li - kad je svjetonazor u pitanju - u istoj vladi sjediti političari koji su pokrovitelji TradFesta i sudionici „Hoda za život“ koji organizira udruga „U ime obitelji“, promovirajući ideju zabrane pobačaja, te oni koji pod zastavom duginih boja redovito marširaju na „Paradi ponosa“? I glasno su „pro choice“.

Mogu li za istim vladinim stolom biti oni kojima je „za dom spremni“ stari hrvatski pozdrav i žestoki protivnici HOS-ove ploče u Jasenovcu; oni koji su za Pave Barišića i oni koji su trošili poplate na protestnim skupovima za smjenu „kontroverznog“ ministra... Ili pak konzervativci i „liberali“, adoranti lika & djela Tuđmana, Šuška i Mate Bobana te oni koji su pjenili na ideju Herceg-Bosne? U Hrvatskoj, očito je, mogu.

Tako je ovih dana povodom Stierove ostavke i odlaska članova HNS-a iz stranke, haenesovac Srđan Gjurković dao nekoliko svojih bistrih misli o „nadideološkom“, pa i „nadsvjetonazornom“ životu u Rvata. „Nema problema hoće li netko iz Vlade ići na Hod za život ili na Zagreb pride jer politika Vlade je jedna (...) To je bogatstvo demokracije (...) Mislimo da je ovo dobar put za jednu tolerantnu Hrvatsku u kojoj ideologija nije primarna“.

'Bogatstvo demokracije'

Nazdravlje! Baš me recimo zanima hoće li Gjurković, koji se do Sabora nastojao dobaciti riganjem vatre protiv Šukera, Mamića i jataka, biti tako benevolentan prema HDZ-ovoj „škvadri“ (od Predsjednice prema dolje) koja je bila i ostala pokrovitelj svih „mamićoida“.

Jer, i to bi trebala biti nova pomirljivost kao dio „tolerantne Hrvatske“. Ili čak - „bogatstvo demokracije“. U kojoj istovremeno možeš biti i za Šukera i „Naš Hajduk“, i za ustaški pozdrav i protiv njega, „pro life“ i „pro choice“... Naravno, dok se to isplati.

No, tko da na HNS-ovce baci prvi kamen? Ovog puta to je učinio, sad opet „principijelan“ i odmetnički Most, zaboravljajući da su baš oni, s onim famoznim Petrovljevim potpisom o nekoaliranju s velikim strankama ovjerenim kod javnog bilježnika, a onda i dvama zagrljajima s HDZ-om, od principijelnosti i vjerodostojnosti napravili sprdnju.

Kao i SDP, koji je godinama ispod žita igrao svoje „prljave igre“, sprdao se sa socijaldemokracijom, "žmirio“ na desničarske svinjarije ili blagonaklono gledao na Glavaševe „eskapade“.

Prošlo je „samo“ 9 godina od jedne druge koalicije na lokalnoj razini. Citirat ću vijest Hine iz ožujka 2008.: „Osječki Gradski odbor SDP-a na sinoćnjoj je sjednici odlučio da neće biti samo tehnička potpora HSP-u nego će ući u koaliciju s tom strankom te s HNS-om, HSU-om i Zelenima Hrvatska, izjavila je danas predsjednica osječkog SDP-a Biljana Borzan (...) Dodala je kako je „najvažnije da se Gradsko vijeće što prije konstituira te da svaka stranka koja je preuzela vlast bude i odgovorna za projekte koje predloži“.

Vauuu. Kakva vjerodostojnost i principijelnost! A koliko pamtim, nitko od tadašnjih (i današnjih) perjanika socijaldemokracije nije najavio protestno navlačenje haljine sa šljokicama niti počinio ritualni (politički) sepuko!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. rujan 2020 20:19