StoryEditor
KolumneVrijeme apsurda

Tihomir Dujmović: Neki novi čovjek

Piše PSD.
10. srpnja 2015. - 21:15

Najprije je naložio da se naciji obznani da će početi graditi pelješki most premda je na početku mandata gotovo prkosno tvrdio da je su ludo graditi taj most i da on ima bolje rješenje.

Onda je dao nalog da se pojasni kako će baš on i SDP zračnu luku nazvati po Tuđmanu. Kako je tu ideju narodu prenio zastupnik Stazić, kojeg nacija pamti po najgorim pridjevima izgovorenima uz Tuđmanovo ime, ni to nije leglo.

Onda je Milanović zajedno s vrhom SDP-a dometnuo da se ima neki od najljepših zagrebačkih trgova nazvati Tuđmanovim imenom. Na kraju se obukao u hrvatski nogometni dres i napisao domoljubno antifašističko pismo Platiniju tražeći da se Hrvatsku ne izbaci s Europskog prvenstva jer brine o osjećajima navijača. Dame i gospodo, pred nama je novi čovjek, pred nama je Zoran Milanović Croata!

I onda na kraju - ankete

Sve te nevjerojatne i krajnje nevjerodostojne bravure prati dogovoreni pljesak medija i starih prijatelja iz agencija za istraživanje tržišta koje misle da je narod zaboravio da su još jučer davali Josipoviću 69 posto podrške, a Mireli Holy nezamislivih 17 posto povjerenja birača, a da je sa zadnjom fakturom za te opsjene čarolija nestala.

Svi ti ludi potezi dolaze nam iz radionice misterioznog marketinškog stručnjaka iz Amerike koji za basnoslovni honorar radi budalu od Milanovića i SDP-a, a u te budalaštine misli uvjeriti kompletnu naciju. Dakle, već i vrapci na grani pjevaju da je Milanović za ovu kampanju angažirao jednu moćnu američku promidžbenu agenciju koja za fantastični iznos (kuloarski se spominje par stotina tisuća kuna mjesečno!) od njega i od SDP-a radi posve nove kreacije. Amerikanci su knjiški zbrojili što sve Milanoviću i SDP-u treba za izbornu pobjedu i u startu su zaključili da je u pitanju fatalni manjak nacionalne dimenzije.

Kako ćete dobiti nacionalne izbore ako bježite od nacionalnog pristupa problemima? Idite im ususret, glumite domoljube, tuđmanovce i navijače nogometne reprezentacije! Ne možemo bez toga dobiti izbore!
I od onda imamo ispred sebe Zorana Milanovića Croatu, starletu na početku sedamdesetih koja je politički izbotoksirana da izgleda kao da je na pragu tridesetih. Milanovićev botoks se zove nacionalna dimenzija, problem je samo u tome što njemu i njima toliko toga treba da su mu sad ugradili i pramenove i ekstenzije i umjetne nokte uz sva moguća zatezanja kože.

Amerikanac je sve sjajno izračunao, problem je jedino u tome što jedva koji mjesec prije izbora taj face lifting SDP-a i Milanovića djeluje neuvjerljivo, da ne kažem smiješno. Jer da Milanović i njegov omiljeni ministar Hajdaš Dončić nisu dali na desetke prezrivih izjava o tome da nema govora da treba graditi most na Pelješcu, mi bismo možda u ove nacionalno botoksirane izjave povjerovali.

Hm, kako dobiti izbore

Ovako, čovjeku se samo može lice razvući u facijalni grč kad vidi ministra prometa kako punog osmijeha najavljuje gradnju mosta koji je gnjevno odbijao graditi tri i pol godine.
Onda je Amerikanac prelistao udžbenike po kojima je širom svijeta dobio izbore i zaključio da se SDP mora primaknuti Tuđmanu, jer kako ćete dobiti izbore ako odbacujete oca domovine na kojeg se pozivate kad odbijate lustraciju?

Da bi dobili na težini, ponudili su Stazića da nam objasni kako je sjajno da se zagrebačka zračna luka nazove po Tuđmanu.

Ali, Amerikanac tu nije živio pa ne zna da nitko kao Stazić nije izgovorio najteže optužbe protiv Tuđmana i da će djelovati iritantno da baš on najavljuje zračnu luku dr. Franjo Tuđman.

Da bi se dobilo na dodatnoj uvjerljivosti, Amerikanac je zaključio da bi bilo dobro da se krene u medijska licitiranja o tome koji od predivnih zagrebačkih trgova nazvati Tuđmanovim imenom. I opet Amerikancu nitko nije rekao da godinama upravo SDP-ovci odbijaju na svaki način Tuđmanu dati dolični trg, da su ga, dapače, donedavno krstili zločincem i ocem mraka iz devedesetih i da djeluje upravo groteskno kad poručuju Bandiću da je za Tuđmana Rooseveltov trg adekvatniji od neatraktivnog Trga Francuske revolucije!

A onda je Amerikanac otišao do kraja i time nam naznačio da smo prokleto blizu izbora. Zoran Milanović napisao je pismo UEFA-i u kojemu je moli da zbog kukastog križa ne kazni jako hrvatsku nogometnu reprezentaciju jer da nogomet i reprezentacija navijačima znače jako puno! I opet je sve odrađeno po literaturi, nema dvojbe da u najboljim udžbenicima za politički marketing stoji upravo ovakav savjet u ovoj situaciji.

Hitno mijenjanje retorike

Mali je problem u tome što nacija zna da je Milanoviću posve nevažno što misle navijači, da je to čovjek kojeg nogomet uopće ne zanima i nikad ga nitko nije vidio na nogometnoj utakmici. Nacija bi na tu temu cijenila da je Milanović javno pozvao policiju da glede kukastog križa nakon gotovo mjesec dana izvoli otkriti počinitelja inače će smijeniti ministra policije.

Zoran Milanović i SDP u zadnjih su mjesec dana potpuno promijenili retoriku i od usukanih anacionalnih ljevičara počeli su glumatati vrle domoljube pa su od njih smješniji bili jedino udbaši što su na početku 90-ih glumili Hrvatine!

Zoran Milanović i SDP do te su mjere razočarali, iznevjerili, u nizu stvari ponizili nacionalne osjećaje ovog naroda da ovakve promjene jedva koji mjesec prije izbora djeluju zapravo uvredljivo. Zar zaista mislite da ne razumijemo da glumatate zbog izbora? Zar zaista mislite da će nacija povjerovati da istinski cijenite Tuđmana?
Zar zaista mislite da vjerujemo da skrbite o navijačima, a da ne zbrajate glasače za izbore? I zar zaista mislite da dok traje ova predstava nismo zapamtili da ste zemlju ovaj tjedan zadužili za novih šest milijardi kuna?

Tihomir Dujmović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. rujan 2020 12:48