StoryEditor
KolumneVrijeme apsurda

Tihomir Dujmović: Izmišljeni fašisti

Piše PSD.
3. srpnja 2015. - 21:55

Prvi je o tome da bi dolazak HDZ-a na vlast mogao dovesti do toga da se počnu otvarati i logori govorio Slavko  Goldstein, savjetnik premjera Milanovića. Nešto poslije toga je Milanović naciji poručio „ili mi ili oni“, a onda su i političari na nižoj razini reciklirali tu tezu.

Potom se oglasio Stipe Mesić koji je ustvrdio da „Milanovićeva Vlada nema alternative, njoj je suprotstavljen fašizam. To što oni žele nametnuti, to su ponovno logori, to je ponovno NDH. Stravično da ljudi ne razumiju da se radi o fašizaciji Hrvatske“.

Tri hrvatska ‘fašista’

Onda je i Vesna Pusić dodala da je sjajno da se Hrvatska oduprijela refašizaciji zemlje, a ovih je dana Ivo Josipović kao medijske apologete ustaške zmije nabrojao Zdravka Tomca, Milana Ivkošića i moju malenkost. Dakle, radi se o strategiji u kojoj se naciju uvjerava da je promjena vlasti znak dolaska NDH.

Takva retorika je mimo pameti iz nekoliko razloga. Mi možemo spekulirati kakve gospodarske poteze će vući Karamarko ako dođe na vlast, mi možemo spekulirati o tome hoće li i na koji će način provesti lustraciju, možemo spekulirati o stotinama njegovih poteza ako HDZ pobijedi, ali svakoj normalnoj osobi je valjda jasno da ni Karamarko niti HDZ ne misle otvarati logore!

To je toliko luđačka ideja da čovjek ne zna kako to ludilo uopće demantirati! Mesićeva pak izjava da promjena vlasti znači dolazak NDH još je luđa! No, za Mesića će svaka vlast koja ukine njegov ured biti fašistička. O tome se kod njega radi.

Naime, zar netko normalan doista misli da će nova vlast uvoditi rasne zakone, otvarati logore, deportirati Srbe, Židove i Rome, uvesti policijski sat?

Radi se o podlom zastrašivanju naroda i bestidnom manipuliranju. Josipovićeva pak teza o Tomcu, Ivkošiću i meni kao apologetima ustaške zmije izraz je njegove boljševičke svijesti i ničega drugoga. Onaj tko ga kritizira, taj je fašist, a fašiste treba likvidirati. To je ta filozofija. Ali, po čemu smo mi fašisti?

Tko od nas ne priznaje antifašizam kao civilizacijsku tekovinu oko koje nema diskusije? Tko od nas ne proklinje Pavelića i zbog rasnih zakona i zbog Jasenovca i zbog prodaje Dalmacije? Nitko.

Ali mi ne želimo zaboraviti da su momci s lijepim Josipovićevim partizanskim kapama pucali u razoružane Hrvata nakon kraja Drugoga svjetskog rata i tako likvidirali stotinu tisuća ljudi. Za male nacije kao što je hrvatska to je pokolj biblijskih razmjera.

Ubojstva novinara, svećenika...

Je li to što to ne zaboravljamo fašizam? Mi preziremo zločine Jasenovca i Luburićeva zvjerstva, ali ne zaboravljamo da je Jasenovac bio otvoren do 1951. i da je hrvatska komunistička partija šutjela na laž da je tamo bilo 700.000 žrtava. Je li i to fašizam?

Mi nikad nećemo zaboraviti da su komunističke vlasti nakon kraja rata ubile 38 novinara, a stotinu i jednom doživotno zabranila pisanje. Je li svijest o tome i zahtjev da se to zvjerstvo osudi isto tako fašizam?
Mi ne zaboravljamo da su komunističke vlasti likvidirale nakon rata ukupno 667 svećenika. Je li zahtjev da se i te likvidacije istraže isto tako fašizam?

Kao što ne stojimo uz Jasenovac i rasne zakone, tako ne stojimo uz pokolje na Bleiburgu, zločine na Križnom putu i likvidacije hrvatskih iseljenika. Ali, dok mi tražimo da se nalogodavci tih likvidacija kazne, ova vlast ih ni u priči o lex Perković nije dala na sud. Jesmo li i zato fašisti?

Ja i dalje mislim da je mimo pameti činjenica da je Josipović usred Kneseta govorio da u Hrvatskoj postoji ustaška zmija i slažem se s Budišom koji je jednom rekao da se tako nešto tamo ne bi usudio izgovoriti niti sam Josip Broz Tito. Je li onda i Budiša fašist?

Ili mi ili oni?

Josipović sve one koji ne misle da je moderna hrvatska država nastala 1945. tretira kao fašiste. Budući da je pak Milanović rekao ili mi ili oni, budući da se sad svakodnevno medijski vrte teze da su protivnici ove vlasti pritajeni fašisti, ispred nas stoji jedna druga bojazan. Zar njihove poruke da ispred njih stoje horde fašista ne sugeriraju da će baš oni, ako ostanu na vlasti, otvarati logore, spremati odmazdu uključujući i uhićenja?

Jer, što „antifašisti“ rade „fašistima“? Likvidiraju ih! Zar njihova teza da dolazi NDH ne sugerira da se oni kao antifašisti jednostavno moraju obračunati s fašistima? Tko se tu onda zapravo sprema otvarati logore? Nije li s tom retorikom, ako ostanu na vlasti, njihovo nasilje neminovnost? Nije li cijela ova njihova retorika na sceni samo zato da bi se sutra opravdavao njihov teror, možda i uhićenja neistomišljenika, a svakako temeljita odmazda. Nije li ta retorika poruka protivnicima što im slijedi nakon izbora?

Tihomir Dujmović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 17:40