StoryEditorOCM

SVITA Vukovi s Beverly Hillsa

Piše PSD.
22. lipnja 2015. - 11:01
Film: ENTOURAGE; komedija; SAD, 2015.
Režija: Doug Ellin
Uloge: Adrian Grenier, Jeremy Piven
Distribucija: Blitz
Ocjena: *** 1/2

Naoružana s dvije kratke strojnice, glumica Jessica Alba u pauzi od snimanja akcijskog SF-a nalijeće na jednog od šefova filmskog studija Arija Golda (Jeremy Piven) i prijeti mu da će odustati od filma koji snima ako joj ne odobri njezin takozvani passion project. “Briga me za zombi apokalipsu“, vrisne Jessica Alba umorna od toga da je u Hollywoodu doživljavaju kao seksualni objekt, poput redatelja-debitanta s kojim upravo surađuje. Njega više od režije zanima “instagramiranje“ zvijezdine stražnjice ili, jezikom društvenih mreža, #JessicaAlbasAss.

Ova scena iz filma “Svita“ (“Entourage“) možda je najveća okosnica friške kinoverzije istoimene iznimno gledane serije nastale u produkciji HBO-a. Imamo zavrzlame iza kulisa hollywoodskog biznisa, stvarnu filmsku zvijezdu i nekadašnju gošću serije, te stalnog lika “Svite“ Arija Golda koji je prošao put od agenta do producenta. “Entourage“ nastavlja plovidbu “prijetvornim vodama Hollywooda“ držeći se (dis)kursa TV serije kreatora Douga Ellina.
Nadahnut ranim iskustvima glumca Marka Wahlberga, producenta serije i filma, publika je u osam sezona “Svite“, od 2004. do 2011., pratila hollywoodske dogodovštine mlade zvijezde Vincenta Chasea (Adrian Grenier), njegovih prijatelja Turtlea (Jerry Ferrara) i Erica Murphyja zvanog E (Kevin Connolly), glumačkog polubrata Drame (Kevin Dillon) i gore spomenutog Arija Golda. Film “Entourage“ kao ekstenzija serije potencira njezinu dinamiku pa likovi često jure s partyja na filmski set i tome slično, nalazeći se u konstantnom pokretu kako bi išli prema naprijed, postali još bogatiji, slavniji i(li) umjetnički relevantniji u hollywoodskim krugovima.

Nabildana je i atraktivnost maloekranske “Svite“, počašćene ukazanjem takoreći barem jednog hollywoodskog “celebrityja“ po epizodi. Jarke boje losangeleškog sunca još su jarkije, vatrometno blještavilo zvjezdanog sjaja blještavije, premda film, poput serije, ne skriva i tamnu stranu svijeta “tvornice snova“ kad je “business“ u pitanju. Velikim ekranom defilira parada poznatih faca na koje protagonisti nalijeću po Los Angelesu, od Albe i Marka Wahlberga, preko UFC fajterice Ronde Rousey, glazbenika Pharella Williamsa i nogometaša Thierryja Henryja do redatelja Jona Favreaua i glumaca Liama Neesona, Emily Ratajkowski, Kelseyja Grammera, Davida Arquettea...
Budući da je ista ekipa preselila “Entourage“ s malog na veliki ekran, film je, dakle, morao biti veći od serije i velik je otprilike kao njezine tri i pol epizode. Veličina je istaknuta već njegovom krilaticom na plakatu “Dream Large. Live Larger.“ ili po naški “Sanjaj veliko. Živi raskošno.“, kao i uvodnom scenom. Prebačeni smo na Ibizu, gdje se Vince partijanjem na golemoj jahti oporavlja od propala braka, jedva dužeg od onog kratkog Britney Spears. Jahta je krcata supermodelima u bikinijima, skupocjeni šampanjac teče u slapovima... Na ovom partyju možemo zamisliti i brokera Jordana Belforta (“Vuka s Wall Streeta“).

Pravo rečeno, “Svita“ jest na sličnoj valnoj duljini sa Scorseseovim hit-filmom. Redatelj Doug Ellin publici omogućava da iskusi “lifestyle“ na visokoj nozi kakav inače ne žive prosječni ljudi. To je osnovna privlačnost filma kojeg Ellin čini još bližim “malom čovjeku“ tako što gotovo jednaku minutažu poput vukova s Beverly Hillsa Vincea ili Arija dobivaju “ljudskiji“ likovi Turtle i E kao naši vodiči kroz “danteovski“ pakao Hollywooda. S njima se lakše poistovijetiti, jer su počeli karijeru radeći u pizzeriji i kao vozači, iako sada u ulogama menadžera i biznismena u društvu filmskih zvijezda ganjaju “žene koje civili žele“, manekenke i Rondu Rousey.
Ipak, “pleasure“ koji “Entourage“ nudi ide u paketu s “businessom“. A kad smo kod biznisa, Vince želi “nešto drukčije“, tj. režirati i Ari mu odobrava 100 milijuna dolara za riskantnu modernu obradu “Dr. Jekylla i Mr. Hydea“ Roberta Louisa Stevensona. Ionako preskup za redatelja početnika, “Hyde“ prekoračuje budžet za 15 milijuna, plus Vince želi još novaca za specijalne efekte i dovodi Arija u nezgodnu situaciju da, kako zna i umije, spašava film koji će se, tvrdi, natjecati za Oscara, ali i biti kinoizbor publike za subotu navečer.

Ari se za pomoć obraća sufinancijerima iz Teksasa, Larsenu McCredleu (Billy Bob Thornton) i njegovu sinu Travisu (Haley Joel Osment; mali iz “Šestog čula“), a ovi pregovaraju o lovi s pištoljem na stolu, dok potonji, obožavatelj komedijice “Zločesti djedica“, odlazi toliko daleko da uvjetuje davanje novca premontiranjem filma, izbacivanjem lika u tumačenju Drame, pa i samoga Vincea. Nije ni čudno da Ari u autu sluša CD za smirivanje. Ako propadne njegov prvi film na čelu studija, gotova mu je karijera, “pada u plamenu“ kao cepelin Hindenburg, možda ga i objese kao onog kolumbijskog nogometaša kad je “fulao presudni gol“.


Vlasnik studija kuka mu da je ovo “najgora fiskalna godina“, bez sigurnih franšiznih hitova za potporu drugih investicija, stoga treba minimalizirati rizik. “Ovo je franšizni film“, brani Ari projekt. I jest. Prema šačici viđenih kadrova, “Hyde“ izgleda kao ekranizacija Stevensova romana za ljubitelje “young adult“ literature poput “Instrumentarija smrtnika“ i EDM-a (electronic dance music) Calvina Harrisa, s Vinceom u ulozi nekakvog DJ-a iz pakla. Otvoren za nastavke, načelno je franšizan i film “Svita“.

No, ironično, “Entourage“ nije postao hit u američkim kinima da se prometne u franšizu (njegova trenutna zarada iznosi manje od 30 milijuna dolara). Metafilmski humor na račun današnjeg franšiznog Hollywooda, stomilijunskih spektakala, remakeova i superjunaka koji se gledateljima “pomalo brkaju“ obio se o glavu ekipi “Svite“, tj. na kinoblagajnama su ga pregazili upravo takvi filmovi (“San Andreas“, “Poltergeist“, “Osvetnici 2“). Vince i kompanija nisu doživjeli sretan hollywoodski svršetak u stvarnosti, no barem jesu na filmu. Bar je “Hyde“ postao veliki hit i osvajač Zlatnog globusa.

MARKO NJEGIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 13:05