StoryEditor

Sveto ime korupcija

Piše Josip Jović
28. rujna 2019. - 20:00

SDP-ovi vijećnici u zagrebačkoj skupštini prigovaraju Milanu Bandiću zbog preskupog Spomenika domovini, čiji je kamen temeljac gradonačelnik položio zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem. Kažu oni, kojima inače spomenici ove vrste nisu dragi, kako je natječaj za spomenik "težak" 28 milijuna kuna prilagođen Bandićevu kumu.

Budimo iskreni, što bi se u Hrvatskoj napravilo bez korupcije čiji recept ide ovako: dobit ćeš posao i platit ćemo ga iz državnog ili gradskog proračuna iznad realne cijene, a onda ćeš ti nama vratiti dio. Vrlo jednostavno i učinkovito.

Korupcija je zaista sjajna stvar i bez nje bi ova bi zemlja ljudi, koje samo novac, naročito ukradeni, a ne opće dobro, jedino može motivirati, izgledala znatno drugačije, tj. gore. Da nije korupcije nikada se ne bi napravile autoceste, zahvaljujući kojima je procvjetao turizam.

Nikada ne bismo dobili blistavu Zapadnu obalu ispred hotela "Marjan". Zar bi se gradile sportske dvorane u svim većim gradovima prije Europskog rukometnog prvenstva da nije posrijedi bila korupcija. Zahvaljujući ovom raširenom fenomenu dobili smo stabilan bankarski sustav u vlasništvu stranih banaka, telekomunikacijama je zavladao moćni Deutsche telekom, naftom mađarski MOL.

Predsjednički je kandidat Milan Bandić shvatio dobrobit korupcije kad je istaknuo svoj slogan: Korupcija svima, a ne samo njima! Možete, dragi čitatelji, ovo shvatiti i kao gorku šalu, ali vrijedi i ona izreka kako u svakoj šali ima barem pola istine. A istina je, nažalost, da bi mnogi projekti, i dobri i loši, ostali mrtvo slovo na papiru da nema takozvane trgovine utjecajima i moćima.

Naravno, korupcija (corruptus-potplaćen) je moralno razorna. Može li se ona zaustaviti? Izgledi su vrlo pesimistični.

Povjerenstvo za sukob interesa bavi se sitnim prijestupima, a i takvo je trn u oku svim vlastodršcima. Na zakonske prijedloge o ispitivanju podrijetla imovine odmahuje se rukom kao na ostatak socijalizma.

Državna su tijela zadužena za progon i kažnjavanje neispravna za problem i pod izravnim utjecajem izvršne vlasti, a Škorina ideja da suce Ustavnog suda (zašto ne i glavnog državnog odvjetnika) predlaže predsjednik države odbačena je kao tobože autoritarni sindrom.

A narod? Narod je idealiziran pojam, apstrahiran od pokvarenih pojedinaca koji ga čine, koji su i sami skloni podmititi suca, liječnika, poreznika ili policajca. Ivo Sanader je pao zbog obrane nacionalnih interesa, a ako je nešto i zdipio – neka, sposoban je čovjek, ako ne zna za sebe kako će za nas!

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 03:12