StoryEditor
KolumneBJELANOVIĆ STEŽE KAIŠ

Stoperske rošade u Poljudu: znači li dolazak Vučura i Mikulića skori odlazak Nižića i Borje?

28. lipnja 2018. - 10:01

Dolazak Stipe Vučura iz Kaiserslauterna samo pokazuje namjere sportskog direktora Saše Bjelanovića i trenera Željka Kopića u kom smjeru slažu momčad za novu sezonu.

Promjene u hodu. Pomalo, ništa naglo, ali s jasnom naznakom drugačije "krvne slike" za nastupajuće razdoblje!

Najprije će pozicije - prebukirati, a onda otvoriti mogućnost da se najvrjedniji eksponati – unovče. Dobro prodaju. I da to budu bezbolni zahvati. A blagajna se popuni.

Na stoperskim pozicijama već su doveli Božu Mikulića, darovitog centarhalfa kojega pamtimo iz redova Splita (lani je igrao za Sampdoriju).

Doduše, otišao je Petar Bosančić s kojim se nisu dogovorili oko produženja ugovora; nekako su olako pustili mladića da ode, a da nije dobio pravu šansu, očito sa željom okretanja stranice prema novim likovima.

Mikulić i Vučur "in", a to znači da ima i te kakvog prostora da se u skoro vrijeme prodaju bilo kapetan Zoran Nižić ili pak iskusni Španjolac Borja Lopez!

Ne mora to biti odmah, vjerojatno će proći određeno vrijeme da se momčad osovi na noge i da se pokuša proći kroz europsko sito i rešeto, ali u projekciji nema potrebe zaustaviti Nižića da konačnu unovči jednu od inozemnih opcija ili da se pak skupi Borja Lopez, sa 240.000 eura godišnje plaće, također negdje preproda.

Bjelanović uvažava kakav je naputak dobio, da mora momčad napraviti – jeftinijom.

Negdje smo između one momčadi kakvu je slagao trener Damir Burić sa sportskim direktorom Goranom Vučevićem, kad su čak i pretjerivali u projektu "naša dica", te potom kombinacije Mario Branco – Marijan Pušnik/Joan Carrillo kad se odjednom posegnulo za ozbiljnim ugovorima i dolascima ipak skupih igrača za Hajdukove prilike.

Bjelanović i Kopić kao da utiru "middle of the road" stazu. Da momčad ne bude pretjerano golobrada, ali da se riješe dijela onih koji uživaju (pre)skupe ugovore.

Prikupljati stopere znači - proda(va)ti Nižića ili Lopeza, možda obojicu. A u Hajduku ih ima još:

1. Ardijan Ismajli traži punu afirmaciju, reprezentativac je Kosova;

2. Savvas Gentsoglou, Grk kojeg treneri cijene, dobar je duh svlačionice, ozbiljan profi, a sve mu se više zatvaraju vrata veznog reda. I ne gledajmo ga kroz kiks u Vinkovcima, svakome se omakne.

Tako promišljamo stoperske pozicije, kroz prizmu Bjelanovića i Kopića.

Uglavnom, Stipe Vučur (26) je potpisao za Hajduk, već je iskusan stoper koji se nakupio iskustva igrajući po Austriji i drugoj njemačkoj ligi, za Wacker, Erzgebirge Aue te naposljetku Kaiserslautern.

Premda je igrao za klub velikog imena (u koji je iz Hajduka 2012. godine za trenera otišao Bugar Krasimir Balakov, eto što su ti nogometna raskrižja), Vučura nije pratila sreća, ispali su iz druge lige.

No, to mu je otvorilo vrata da ga pozove Hajduk i da kao slobodan igrač potraži u bijelom dresu novi iskorak u karijeri. Ostvaruje svoj životni san kao mladić iz obitelji koja je u Salzburg došla iz Tomislavgrada, a "mali Stipe" kao dječak dolazio kod rodbine u Split i otkad zna za sebe navija za "bijele".

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 06:44