StoryEditor

ŠTO SA SOBOM PREKO DANA: Iskupljenje u Lepoglavi

Piše PSD.
3. travnja 2008. - 16:27

Film: ŠTO SA SOBOM PREKO DANA Dokumentarac; Hrvatska, 2007.
Režija: Ivona Juka
Uloge: Maki, Zane, Tuljo
Distribucija: Blitz
Ocjena:  **** 1/2

Otkako se na filmsku pozornicu popeo Michael Moore, dokumentarci su naglo postali “in”. Otprilike tu negdje serije “Oz” i “Zakon braće” povratile su popularnost zatvorskim dramama a la “Iskupljenje u Shawshanku”. Ivona Juka sve je to (ne)svjesno promatrala sa strane i snimila dokumentarac postavljen u ozloglašenu kaznionicu u Lepoglavi. Ali, ne bojte se.

Darovita Juka nije nikoga kopirala. Njezin film “Što sa sobom preko dana” autentičan je komad sočne dokumentaristike kakav se u domaćoj, pa i svjetskoj produkciji ne viđa baš svakoga dana. Juka je kameru uperila u trojicu mahom blagoglagoljivih kažnjenika (Maki, Tuljo, Zane) koji “gule” dugotrajnu robiju. Međutim, nju ne zanima “zakon braće” kojemu (ni)su vjerni. Zanima je njihova osobna drama na granici redempcije. O teškim kaznenim djelima zatvorenici, među ostalim, u kameru govore i jezikom tijela, izvodeći doslovce fizički (ali i psihički) striptiz na sceni.

No, upravo tišina između njihovih redaka, onaj skriveni život riječi o kojem je redateljica Isabel Coixet snimila istoimeni film, Juki daje priliku da napravi presjek (ruba) hrvatskog društva i u pozadini ilustrira pravo lice zatvora koje je, prema njezinu "doxu", bolje ne upoznati iz prve ruke. Ako ništa, ono zbog bezizlaznog, začaranog kruga kolotečine koja postavlja pitanje “Što sa sobom preko dana” kad dan, kao u filmu Matije Klukovića, nikako da - prođe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 06:55